Eyüp'teki kentsel dönüşümün detayları!
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, tarihi dokusu ve maneviyatıyla öne çıkan ilçede turizm potansiyelini harekete geçirecek projelere hız verdiklerini açıkladı. Aydın, "Eyüp'ün merkezini feshane'den Piyer Loti'ye kadar yeniden düzenleyeceğiz. Eyüp Sultan Camii restore edilecek. Rami Kışlası'ndan toptancılar taşınacak, yerine kütüphane ve müze yapılacak. Metro, tramvay ve deniz araçlarıyla Eyüp'e ulaşım çok rahatlayacak" dedi. Büyükşehir Belediyesi ve üniversitelerle birlikte Feshane'den Piyer Loti'ye kadar olan sit alanını yeniden düzenleyecek 'Tarihi Alan Yönetimi' projesine başlayacaklarını belirten Aydın, şunları söyledi: "Bu proje ile belli başlı turizm kentlerindeki dokuyu yakalama çalışacağız. Proje kapsamındaki bölgede tarihi eserleri ön plana çıkartacağız.

Tarihi potansiyelimizi ortaya çıkartacağız. Burası sit alanı olduğu için bunu korumacı bir anlayışla ya pacağız. Tarihi olmayan binaların görünümü düzeltilecek Altyapı yeniden düzenlenecek. Otoparklar yeraltına alınacak. Esnafın, ürün ve hizmet kalitesinin artırılması yönünde tedbirler alınacak. Proje hazırlandı, önümüzdeki süreçte uygulamaya geçeceğiz. Alan yönetiminin kendi kuralları, prensipleri olacak. Kimse kafasına göre tabela asamayacak. Arabasını istediği yere park edemeyecek." Eyüp'ün simgesi Eyüp Sultan Camii'nin geçen zaman içinde yapılan güçlendirme ve yenileme çalışmalarına rağmen yeni bir restorasyona ihtiyaç duyduğunu kaydeden Aydın, camide restorasyon işlemlerinin de başlayacağını açıkladı. Eyüp stadının yerine yeni bir kültür, sanat ve spor kompleksi yapacaklarını belirten Aydın, "Yeni tesis 25 tane fonksiyonu olan bir yapı olacak" dedi. Aydın, "Eyüp'e özellikle cuma günleri dini amaçlı ziyaretler çok oluyor. Alan yönetiminin bir ayağı da daha düzenli bir insan trafiği. Önümüzdeki günlerde daha güzel düzenlemeler gelecek. Eyüp, Mimar Sinan'ın sur dışında en çok eserlerinin olduğu yer. Bunu için de bir Mimar Sinan Rotası hazırlıyoruz" diye konuştu.

Ulaşım sorunlarını çözmeye çalıştıklarını belirten Aydın, "İnsanlar buraya gelip bu havayı solumak, sokak dokusunu yaşamak istiyor. İnsanlar buraya rahat bir şekilde erişsinler ve rahat şekilde ayrılsınlar. Bunun için trafik ve otopark sorunlarını aşmamız lazım. Ortadaki düzensizliği ortadan kaldıracağız" dedi. Rami Kışlası'nın boşaltılacağını ve gıda toptancılarının İkitelli'deki yeni siteye taşınacağını açıklayan Aydın, "Ramazan'dan sonra Rami Kışlası'nda inşaat ve restorasyona hızla başlayacağız. Türkiye'nin en büyük kütüphanesi ve müzesi olacak. Orijinal dokusuna uygun restore edilecek. İçinde kültür ve sanat faaliyetleri yapılacak. Otoparkı da yer altında olacak" dedi. Aydın, Eyüp'te tarihi bölgelerin sit alanı olduğunu, tarihi binalara dokundurmadıklarını, bu yapıların gerekli izinler alındıktan sonra tarihi özelliklerine uygun restore edilebildiğini söyledi. Aydın, "Gecekondu bölgelerinde ise tapu sorunlarını çözdük, imar sorunlarını da çözüyoruz. Kentsel dönüşüm şart, deprem riski var. Dönüşüm yapılan yerlerde bina cephelerinin o mahallenin sosyal dokusuna uygun cephe tasarımına sahip olması için bir proje hazırlatıyoruz. Ayrıca belli bir arsa büyüklüğünü aşan inşaatlara peyzaj zorunluluğu getirdik, bahçesini yapacak ondan sonra ruhsatını alacak" dedi.

Eyüp mezarlıklarının başlı başına bir kıymet olduğunu vurgulayan Aydın, "Büyükşehir Belediyesi ile birlikte mezarlıkların temizliğini, peyzajını yaptırıp ışıklandıracağız. Mezar taşlarındaki kitabelerin tercümelerini yaptırıyoruz. Bunları katalog olarak bastırağız. Eyüp mezarlıklarındaki tarihi şahsiyetlere bu katalogda yer vereceğiz. Merak edenler alıp okuyacak" dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut teleferik hattını uzatacağı bilgisi veren Aydın, "Piyer Loti'den Miniatürk'e, oradan da Vialand'a yeni hat yapılacak. Hat uzunluğ toplam 3.5 kilometreye çıkacak. Yılda 3 milyon yolcu kapasiteli bir hat olacak" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin Haliç'te Kan cabaş denilen ve elektrikle çalışan tekneleri hizmete sokmaya hazırlandığını kaydeden Aydın, "Osmanlı kayığı tarzındaki bu kayıklar hem ulaşım, hem de gezi amaçlı kullanılacak. İskeleleri yapıldı. Soı teknik çalışmaları devam ediyor. Öte yandan Şehir Hatları ile görüşüyoruz. Halic'e Üsküdar ve diğer iskelelerden gemi seferleri de artırılacak" dedi. Eyüp'ten geçecek Bağcılar-Beşiktaş metrosunun 2017'de açılacağını kaydeden Aydın, "Ayrıca Bayrampaşa-Eyüp tramva; hattı ile Eminönü-Alibeyköy sahil tramva hatları da devreye girdiğinde Eyüp ulaşım açısından çok rahatlayacak. Bu açıdan 2-4 yıl içinde Eyüp ciddi bir sıçrama yapacak' diye konuştu.

Yeni Gün Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181