Fikirtepe'de kentsel dönüşüm kitabı yazıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşümün nasıl yapılacağını bir kitapçıkla anlattı. 25 soruya cevap verilen kitapçıkta, mülkiyet hakkının devlet garantisinde bulunduğu, hak kaybı olmayacağı vurgulandı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarında önemli bir merkez olan İstanbul Fikirtepe’de dönüşümün tüm detayları belli oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geçen yılın sonunda bakanlığını bu bölgeyi devraldığını, müteahhitlerin yarım bıraktığı projeleri tamamlayacaklarını açıklamıştı. Bakanlık iştiraki olan Emlak Konut GYO proje hazırlık ve ihale sürecini yönetirken diğer taraftan vatandaşların haklarının neler olacağı belirlendi. Bakanlıkça hazırlanan ‘25 soru 25 cevap’ kitapçığında paylaşım oranları, kira yardımı ve yeni evlerin teslimine kadar birçok konuya açıklık getirildi.

Yumurtacı Abdi Bey Caddesi ile Mandıra Caddesi içerisinde kalan alanda dönüşüm süreci tamamlanamayan parsellerde projelerin yürütüleceği belirtilirken çalışmalar 3 aşamalı olarak özetlendi. İlk aşamada henüz tahliye ve yıkımın yapılmadığı alanların boşaltılıp yıkılması, ikinci aşamada yerinde dönüşüm esası ile inşaatların tamamlanması, son aşamada ise bağımsız birimlerin hak sahiplerine dağıtımı yapılması planlanıyor.

Resen gerçekleşecek

Hak sahipleri açısından herhangi bir hak kaybı olmaması adına emsal 4 olarak belirlenirken şu bilgiler paylaşıldı: “Paylaşım oranı yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Örneğin arsa sahibine ait 40 metrekare arsa olduğunu düşünelim. Hak sahibinin emsal inşaat alanı hakkı 160 metrekare oluyor. Paylaşım sonrası vatandaşa 80 metrekare bağımsız birim düşüyor.”

Verilen bilgilere göre sürecin hızlı ilerlemesi adına vatandaş ile bakanlık arasında bir sözleşme yapılmayacak, süreç resen gerçekleşecek.

Kira yardımı

Tapuların Hazine’ye devrinin yapıldığı belirtilen açıklamada, “Mülkiyet hakkı devletin garantisi altındadır, vatandaşın hak kaybı olmayacak” ifadelerine yer verildi. Mülkiyeti okul, park gibi sosyal donatı alanında kalanların da hak kaybına uğramayacağı eklendi.

Evlerini tahliye eden vatandaş 48 ayı geçmemek şartıyla yeni evini alana kadar her ay kira yardımı alacak. İstanbul’da dönüşüm projeleri için belirlenen aylık kira yardımı 1.150 lira iken bu Fikirtepe için 1500 lira olarak gerçekleşecek. İkamet eden vatandaşlar bakanlığın belirlediği aylık kira bedelinin 5 katı kadar, kiracılar ise 2 katı kadar defaten kira yardımı alabilecek. Kira için başvurular bölgede bulunan irtibat ofisleri aracılığı ile yapılırken her bir ev için ayrı ayrı kira desteği alınacak. Hisseli bir hak sahipliği varsa vatandaş hissesi oranında kira yardımı alacak. Bakanlık müdahalesi öncesi evi yıkılan ve dönüşüm sınırları içinde hak sahibi olan vatandaş da kira yardımı alabilecek.

Ekimde başlıyor

Bölgede kimi hak sahiplerinin küçük kimilerinin ise büyük metrekareleri var. Bu durumda söz gelimi vatandaşa düşen hak 55 metrekare, ama en küçük ev 60 metrekare ise vatandaş aradaki 5 metrekare değer için borçlandırılacak. Değer SPK lisanslı kuruluşlarca belirlenecek. Eğer vatandaşa 150 metrekare ev düşüyor ama 140 metrekare alıyorsa bu defa o alacaklı duruma gelecek. Dileyen hak sahipleri bir araya gelerek de tek ev alabilecek. 2023 yılında teslimlere başlanacak. Bölgedeki riskli yapıların tahliyesinin en geç 1 Ekim 2021 tarihine kadar gerçekleşeceği de belirtildi.

Duygu Erdoğan / Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181