GOP kentsel dönüşümde ilk projenin temeli atıldı!
“Türkiye’nin Master Planı Olan İlk Dönüşüm Projesi” sloganıyla hayata geçirilen projenin tanıtım ve temel atma töreni Gaziosmanpaşa’da yapıldı. 140 milyon dolara mal olacak dev projenin temel atma törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile birlikte çok sayıda vatandaş katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı hizmet anlayışını devam ettirdiklerini ve bundan sonra da hız kesmeden yatırım ve projelerini bir bir hayata geçireceklerini söyledi.

Türkiye’yi hak ettiği yere taşımanın idealiyle çalıştıklarını belirten Başkan Topbaş, “Bin yıllık tarihe sahip büyük bir millet olarak önümüzde hiçbir engel tanımadan, kim karşımıza çıkarsa çıksın al bayrağı elimize aldığımız zaman geleceğe koşarak yürüyen bir milletiz” dedi.

İnsanın doğuştan var olan haklarından birinin de yaşam hakkı olduğunu ve bu hakkın da kutsal olduğunu anlatan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kimse yaşam hakkına müdahale edemez. İnanç hakkı, istediği gibi inanır, kimse müdahale edemez. Kuş yuvasını yapar, karınca yuvasını yapar insanın da barınma hakkı vardır. Eğer yönetimler sahip çıkmaz ise, yol göstermez ise insanlar başına sokacağı yeri yapmak zorunda kalır. Sonra yönetimler buna çarpık yapılanma der. Neden yaptınız der. Esasında düzenli bir planlama olsaydı, yerleşimler buna göre düzenlenmiş olsaydı bugün başka şeyler konuşuyor olacaktık.”

Çarpık Kentleşme
Selçuklu ve Osmanlı’nın bir bölgeye yerleşmeden hemen önce insanların en temel ihtiyaçlarını göz önünde tutarak hareket ettiğini hatırlatan Başkan Topbaş, “Bir küllüye yapardı, ibadethanesini, imalathanesini, aşevlerini, sağlık merkezini, medreselerini, çarşısını, bedestenini koyardı. Şehir bunun etrafında yerleşir ve gelişirdi” ifadelerini kullandı. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Ama maalesef 60 yıldan beri göç alan İstanbul ve şehirlerimiz yönetimlerinin yol göstermemesi sebebiyle, sadece başımızı sokacak yerler yapmışız, iş hayatımızı düzene sokmaya çalışmışız. Ama bir de bakmışız ki okullara ihtiyacımız var, hastanelere, parklara, kültür merkezlerine, ulaşım sistemlerine ihtiyacımız var. Bunlar için de yeniden düzenlemeler yaparken ciddi bedeller ödemek zorunda kalmışız. Halbuki başından yapılmış olsa bugün başka şeyler konuşuyor olurdur.”

Bundan 100-150 sene önce yapılan yapıların depremlere karşı hala ayakta olduğunu ve daha yakın tarihte yapılan binaların da en küçük bir depremde etkilendiğini ifade eden Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul’un tamamı ve Türkiye’nin geleceği inşallah yeniden yapılanacak. Bundan 100-150 sene önce yapılan yapılar var. Galata Pera bölgesinde halen ayakta. Eğer müdahale edilmediyse depremden etkilenmiyor. Ama daha dünün yapılarında deprem tehdidi var, neden? Adam gibi yapmadığımız için. Tekniğine uymadığımız için. Önce 2-3 kat imkanımıza göre, sonra çeker mi çeker 1 kat daha 1 kat daha diyerek kendimize adeta sıkıntılı yapılar oluşturmuşuz. İşte bunlardan vazgeçmek için el ele vererek, ihtirasları bir tarafa bırakarak, önce hayatımız diyerek yerleşimleri düzenlememiz gerekiyor.”

Cumhurbaşkanının Talimatı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yenilenmiş şehirler, medeniyet, yaşam kalitesi, yarınlarımızı yetiştireceğimiz evlatlarımızın yaşam alanlarını oluşturalım” talimatıyla yola koyulduklarına vurgu yapan Başkan Topbaş, “Gaziosmanpaşa özelinde yaptığımız yatırım 1.5 milyar TL (1.5 katrilyon). Burada 4 metro istasyonunun inşaatı devam ediyor. Kabataş’tan gelirken Beşiktaş üzerinden geçerek Gaziosmanpaşa’ya ulaşacaksınız. Buradan da arzu edenler Mahmutbey’e geçecek. Bu istasyondan denize erişebileceksiniz. Yarım saatten çok daha kısa sürede Kabataş’a geçeceksiniz” şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş metro hattıyla ilgili şu bilgileri de paylaştı. “Beyazıt’tan Arnavutköy’e tramvayın altından yeniden metro projesi yapıyoruz. Böylece, Beyazıt’tan, Arnavutköy’den 3. Havaalanına giden bir metro. Kaliteli konforlu bir ulaşım sistemleri gelecek. Medeniyet bu. Başkalarının hayallerinin yetmeyeceği işler yapıyoruz. Çünkü biz Sayın Cumhurbaşkanımızın açtığı o kulvarda koşarak gidiyoruz. Hizmeti milletimize yaparken bu şerefi taşımaya çalışıyoruz.”

Konuşmaların ardından protokol üyeleri sahneye çıktı. Kentsel dönüşümün yapılacağı alana canlı video bağlantısı yapıldı. Ardından dualar eşliğinde butona basılarak “We Haliç Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi”nin temeli atıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181