Kartal dönüşümle 200 milyar dolarlık iş fırsatı sunuyor!
İstanbul Anadolu Yakası'ndaki Kartal son yıllarda değişim yaşıyor. İlçenin 'Sabiha Gökçen Havalimanı'na 10 dakika mesafede olması, metroyla ulaşım, denize ve 'İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'ne yakınlığı bu değişimde etkili. Anadolu'ya açılan kapı konumundaki Kartal, kentsel dönüşüm ve inşaat projeleriyle de parmakla gösterilir halde. 100 inşaat firması aralıksız proje üretiyor.

200 milyar dolarlık iş
Kartal'da her yıl 10 milyar dolarlık yatırım yapılacağı mesaj mı veren Altınok Öz, "Nüfus şu anda 460 bin. Bu 1.1 milyona kadar çıkar. İmar hakkı ve sınır belli. Yaptığımız planlara göre; önümüzdeki 20 yılda Kartal'da 200 milyar dolarlık iş hacmi oluşacak. Burada yatırım yapmak isteyen, bekçisinden ustasına kadar iş olanağı sağlayan tüm firmaların önünü açacağız. Yatırımcının önünde engel kalmayacak" dedi.

Önce tapu sonra yapı
Depreme dayanıksız 30 bin kişinin yaşadığı binaların yeniden yapıldığını, kentsel dönüşümün hızla devam ettiğini anlatan Altınok Öz, "Hedefimiz 100 bin kişinin yaşadığı binayı dönüştürmek. Ayrıca 4 bin gecekonduya tapularını dağıttık. Mülkiyet sorununu çözerek dönüşümün önünü açtık. Dönüşümü teşvik için parsel birleşmelerinde emsal artışı sağladık" diye konuştu. Dönüşmeyen tek yerin sanayi bölgesi olduğunu söyleyen Öz, bu alanla ilgili planın da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yakında onaylanacağı müjdesini verdi.

Sahilde metrekaresi 8 bin liradan başlıyor
MESA Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu, yaşanan durgunluğa rağmen konut satışlarının iyi olduğunu söyledi. Boysanoğlu, sahile yakın projelerin metrekare fıyatmm 8-10 bin lira seviyesinde olduğunu ifade etti.

'POTANSİYELİ ÇOK BÜYÜK'
İstanbul içinde Kartal'ın parmakla gösterildiğini söyleyen DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz "Sadece 'Zaha Hadid' projesi olarak bilinen Kartal'daki sanayi çöküntü alanının dönüşüm projesi bittiğinde, fmans merkezinin yer aldığı Ataşehir'in en az 4 kat büyüklüğünde modern projeler olacak. Böyle bir potansiyel ve alan İstanbul'un merkezinde yok. 30 dönüm, 50-100 dönüm gibi büyük proje alanları Kartal'da var. Bugün Kartal'da bu yatırımları yapıyorsak Başkan Altınok Öz'ün katkısı çok fazla. Her sıkıştığımızda önümüzü açıyor" diye konuştu. Ziya Yılmaz, Sabiha Gökçen Havalimanı'riin yolcu kapasitesinin 70 milyona çıkacak olmasının da Kartal için avantaj olduğunu söyledi.

'PLANLAR HAZIR VERİLDİ'
Kartal'da parsel (tapu) birleşmelerini teşvik eden bir sistemin olduğunu söyleyen DKY İnşaat Başkanı Ali Dumankaya, "Parseller birleşince 1.5 olan emsal hakkı 2'ye, 1.75 olan emsal hakkı 2.5'e çıkıyor. Bu, bize kentsel dönüşüm yapma şansı tanıyor. Kartal Belediyesi planları önceden çıkarmış. Her şeyi hazır olarak verdi. Planların hazır olması en çok istediğimiz şey. Aksi durumda bir alanla ilgili imar planı çıkarmak çok zor oluyor ve uzun zaman alıyor" açıklamasında bulundu.

Kartal Belediyesi ev sahipliğinde yapılan toplantıya MESA Yönetim Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu, Teknik Yapı İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Kılıç, DAP Yapı Başkanı Ziya Yılmaz, AC Yapı Başkanı Ali Coşkun, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, DKY İnşaat Başkanı Ali Dumankaya, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Dumankaya ve Anadolu Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta katıldı.

ÇÜRÜK BİNALARIN HEPSİ TESPİT EDİLDİ
Kartal'daki tüm siteleri tek tek kontrol ettiklerini belirten Altınok Öz şöyle dedi: "169 sitenin deprem yönetmeliğine uygun olmadığını tespit ettik. Hatta belediyede dilekçesi olmayan siteler var. Bu sitelerdeki binalar 11-14 katlı ve en küçük sarsıntıda yıkılabilecek binalardı. Bunlarla ilgili tedbirleri aldık ve planları yaptık. Yıkıp yeniden yapacağız. Deprem dönüşümünde Çevre Bakanlığı'ndan bile daha iyiyiz. 'Deprem Dönüşüm Müdürlüğü'nü kuran ilk belediyeyiz."

'DÖNÜŞMATIK' DEVRİMİ!
'Dönüşmatik' adını verdikleri sistemle hak sahiplerine nasıl dönüşüm yapılacağını anlattıklarını söyleyen Altınok Öz şöyle dedi: "Dönüşmatikle hak sahiplerinin haklarını net olarak ortaya koyuyoruz. Hatta 43 sayfa anlaşma taslağı hazırladık. Hak sahipleri sözleşmenin altına sadece yüzdeyi yazıyor. Hazır sözleşmeyle müteahhit ev sahiplerine kazık atamıyor. Çantacılara geçit verilmiyor. Vatandaş hakkının ne olduğunu bildiği için masaya daha rahat oturuyor. Müteahhit de işini çabuk hallediyor. Bu da dönüşümü hızlandırıyor."

Bilal Emin TURAN/Posta Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181