'Kuzguncuk kentsel dönüşümde tarihi dokuya zarar gelmeyecek'!
Üsküdar'da gecekondu mahalleleri için hazırlanan kentsel dönüşüm kararı uygulama aşamasına gelirken tarihi Kuzguncuk semtinin de bu kapsam içinde yer alması endişe yarattı. Belediye Başkan Yardımcısı Ayaz tarihi bölgenin dönüşüm alanı dışında olduğunu söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) İstanbul Boğazı'nda yer alan Üsküdar'da bulunan gecekondu mahalleleri için aldığı kentsel dönüşüm kararı uygulama aşamasına geldi. Proje kapsamına alınacak mahallelerden birinin de Kuzguncuk olması tarihi semtte endişeye neden olurken, Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdullah Ayaz dönüşüm yapılacak alanın tarihi bölge olmadığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 13 Temmuz'da aldığı kararla tarihi semt Kuzguncuk'u 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı' ilan etti. Kararın alınma nedenleri arasında riskli yapılanma olarak görülen bölgede, yaşam standartlarını yükseltecek, gayri yasal yapılaşmayı ortadan kaldıracak, güvenli sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak da var. Karar Kuzguncuk'un da içinde bulunduğu ilçedeki 16 mahalleyi kapsıyor. Boğaziçi etkilenme alanında kalan alandaki kentsel dönüşüm ve uygulama projeleri İBB tarafından yürütülecek.

Bölgede kentsel dönüşüm amaçlı plan, proje ve analiz çalışmalarının yapılmaya başlanması tarihi dokusuyla ünlü semtte endişeye neden oldu. Tarihi binaların dönüşüm kapsamında girip girmediği tartışmaları başlarken, kararın semtin üst kısmında kalan ve gecekonduların yoğunlukta olduğu bir parseli kapsadığı belirtildi.

Tarihi alan kapsam dışı
Kuzguncuk mahallesinin oldukça büyük olduğunu ve büyük bir alanı kapsadığını belirten Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ayaz, "Kesinlikle bahselilen bölge kültürel mirasımızı ve tarihi oluşumumuzu bozucak bir alanı kapsamıyor. Bahsedilen bölge zaten Boğaziçi İmar Müdürlüğüne ve Boğaziçi Kurumuna bağlı ve bizim tarafımızdan kentsel dönüşüm yapılması mümkün olan bir bölge değil. Proje alanı içerisinde İlyada, Can Yücel, Bereket ve Gençlik Sokak gibi sokaklar var. Boğazdan görülebilen bir alan değil sadece 3. etapta etkisi olan bir alan" dedi.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181