Üsküdar'ın 16 mahallesinde kentsel dönüşüm başlıyor!
Üsküdar'daki 16 mahalle kentsel dönüşüme uğrayacak, bölgenin silueti değişecek. Üsküdar'ın nüfusunun yarısını barındıran 16 mahallesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlamasının önünü açan 1/5000 ölçekli 'Üsküdar Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgeleri Koruma Amaçlı Revizyon Nazım imar planı' İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi'nde oyçokluğu ile kabul edildi. Üsküdar'ın Kandilli, Kuleli, Küçüksu, Çengelköy, Güzeltepe, Bahçelievler, Mehmet Akif Ersoy, Yavuztürk, Kirazlıtepe, Küplüce, Beylerbeyi, Burhaniye, Ferah, Kısıklı, Kuzguncuk ve İcadiye olmak üzere 16 mahallesini kapsayan alan yeniden planlanacak. Bölgede Üsküdar nüfusunun yarısına yakın yaklaşık 270 bin yurttaş yaşıyor. AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin kentsel dönüşüm planı ise birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Kentsel dönüşümünse üç etapta tamamlanması öngörülüyor. 1. Etap; Yavuztürk ve Bahçelievler mahallelerinin tamamı ile Küçüksu ve Hekimbaşı mahallelerinin bir kısmı.

2. Etap; Mehmet Akif Ersoy ve Güzeltepe mahallelerinin tamamı ile Ferah, Çengelköy, Kirazlıtepe, Küplüce, Kandilli ve Kuleli mahallelerinin bir kısmı ve 3. Etap; Burhaniye , Kısıklı, Kuzguncuk, İcadiye mahallelerinin bir kısmı. Üsküdar, İstanbul Boğazı'na kıyısı olan ilçelerden biri. Bu ilçede yapılacak inşaatlar İstanbul slüetini doğrudan etkiliyor. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'a göre bu ayrım sahil şeridi, öngörünüm; geri görünüm ve etkilenme bölgeleri olarak sınırlanıyor. İBB Meclisi'nden geçen bu karar ise geri görünüm ve etkilenme bölgelerini kapsıyor.

Mimarlar Odası Anadolu I. Büyükkent Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Aysel Can Ekşi, belediyenin, yaşananlara ilişkin yurttaşlara ve demokratik kitle örgütlerine aydınlatıcı bilgi vermediğini kaydederek, "Yurttaşlara, 'size imar vereceğiz, hayatınız güzelleşecek' diyorlar ama öbür tarafta da insanlar kan ağlıyor!" dedi. Ekşi şöyle devam etti: "Daha önce belediye başkanı yapmış olduğu açıklamada, Yavuztürk Mahallesi'ne, '8 katlı imar vereceğiz' dedi. Hatta bu imara ilişkin belediye başkanının 8 katlı değil, daha fazla katın olduğu blok üzerinde pozu var. Belediye, 8 kat+ 2 bodrum katı ve ilave çatı katı diyor. Mimarlıkta kat adedi, zemin artı 4 kat diyerek tarif edilir. Ama belediye ne yazık ki ilginç bir terim de türetmiş oldu. 160 bin kişilik nüfustan bahsediyorlar fakat mevcut 180 bin kişi! Bütün bunlar olurken de, kamuoyuna Boğaziçi Kanunu yokmuş gibi yanıltıcı bilgiler veriliyor ve bu da tüketici kanununda ayıplı hizmettir, yani olmayan imarı söylemektir."

'ALTIN DEĞİL, ÜSKÜDAR'IN TAŞI TOPRAĞI YAKUT' DEMİŞTİ
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, geçen yıl yaptığı açıklamada, Üsküdar'da kentsel dönüşüm adına hızlı gelişmelerin yaşanacağını söylemişti. Türkmen, metro ve Avrasya tüneli gibi büyük projelerin Üsküdar'ı 'cazibe merkezi' yaptığını ifade etmiş ve "İstanbul'un taşı toprağı altın diyorlar ya, Üsküdar'ın da taşı toprağı yakut. Raylı sistemler ve Çamlıca Camii Üsküdar'daki emlak fiyatlarını artırdı. Çamlıca civarındaki arsa fiyatları yüzde 300-500 civarında arttı. Bu projeler hizmete geçtikten sonra da Üsküdar'daki emlak fiyatları yeniden yüzde 30-40 düzeyinde artacak" demişti.

Flashaber Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181