TOKİ hedef büyüttü, İstanbul'a 7500 yeni konut!
Büyüyen nüfusa bağlı olarak İstanbul'da konut talebi her yıl katlanarak büyüyor. Bir yandan da kentsel dönüşüm anlamında eski konutların yenilenmesi, başta Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) olmak üzere kamuyla beraber özel sektöre de büyük bir sorumluluk yüklüyor. Önceki gün, TOKİ'nin İstanbul Halkalı'daki merkezinde bir açıklama yapan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan da İstanbul'daki mevcut duruma gönderme yaparak şunları söyledi: "En büyük 10 şehri düşünürsek; toplam nüfusun yaklaşık yarısı bu şehirlerde yaşıyor. Tek başına İstanbul'sa, konut talebinin ve kentsel dönüşümün ihtiyacının ana damarını besliyor."

60 bin konutun %15'i İstanbul'a yapılıyor
TOKİ açısından bu yılın ciddi bir tempoyla geçeceğini söyleyen Turan, 2016 için koydukları hedefin 60 bin konut üretmek olduğunu hatırlattı. Ayrıca bu 60 bin konutun yüzde 15'inin de (7 bin 500 konut) İstanbul'a yapılacağını belirtti.

Anadolu yakasına 5 bin konut
"İstanbul'da bu yıl sesimiz daha gür çıkacak" diyen Turan, özellikle Anadolu Yakası'na vurgu yaptı ve şunları anlattı: "Gelinen noktada İstanbul'un Anadolu Yakası'nda ciddi bir çalışma ihtiyacı doğdu. Tüm planlamalarımızı yaptık. Anadolu Yakası'nda 5 bin konuttan oluşan bir projeye imza atacağız. Projenin 400 konuttan oluşan ilk iha ! leşini önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğiz."

Sayı 20 ila 30 bini bulabilir
Anadolu Yakası'ndaki bu projenin Tuzla civarlarında olacağını da aktaran Başkan Ergün Turan, Anadolu Yakası'ndaki projeye dair konut planlamasının yaklaşık 20 bin ila 30 bin arasında olacağı bilgisini verdi ve ekledi: "Kayabaşı'ndaki gibi büyük çaplı bir proje için planlamalarımızı yapıyoruz.

TOKİ'nin İstanbul için yaptığı planlar sadece yeni konutları kapsamıyor. İstanbul'da toplamda 35 bin konut ve işyerini kapsayan 19 kentsel dönüşüm projesi yürüttüklerini söyleyen TOKİ Başkanı Turan, "Bunlar arasında en önemli toplu konut ve kentsel dönüşüm uygulama alanımız Kayabaşı Projesi. Proje kapsamında 65 bin adet konut üretilecek. 23 bin konutun üretimi, 15 bin 596 konutun da projelendirilmesini tamamladık" diye konuştu.

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan'ın anlattıklarından anladığımız, TOKİ'nin sadece konutları değil, sanayi sitelerini de dönüşüm içinde değerlendirdiği...TOKİ BaşkanıTuran, "Şehir merkezlerinde kalan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerine uyguladığımız dönüşüm programıyla, kent merkezlerini sanayi sitelerinden arındırıyo.Gaziantep'e 50 bin konutluk yeni şehir TOKİ, 'Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler Projesi'nin ilk adımını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Kuzey Şehir Projesi'yle attı. 8,5 milyon metrekare üzerine projelendirilen 50 bin konutluk şehir, bu büyüklükte bir sosyal konut alanında, tek seferde geliştirilen ilk ve en büyük yerleşim olacak, ilk etapta yaklaşık 3 bin konutun projelendirildiğini aktaranTuran, "Toplam konut sayısının 50 bin olan Kuzey Şehir projesi,Türkiye'nin örnek projelerinden biri olacak" dedi. ruz. Şanlıurfa, Uşak, Bursa ve Yozgat Boğazlıyan, projelendirdiğimiz önemli çalışmalar var" dedi.Turan ayrıca, istanbul Ramideki esnafı için de 990 toptancı, 120 adet de ticari işyeri yaptıklarını anlattı. Kayabaşı Batı Resneli'de yer alan bu projeye devam ettikleri bilgisini paylaşan Turan, hak sahiplerinin de belirlendiğini söyledi.

Yüzde 40'ı kentsel dönüşüme
Kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren Başkan Turan, "Özellikle gecekondular, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesi gerekmektedir. En büyük 10 şehri düşünürsek; toplam nüfusun yaklaşık yarısı bu şehirlerde yaşıyor. TOKİ olarak her yıl üretmeyi hedeflediğimiz 60 bin konutun yaklaşık yüzde 40'ı da kentsel dönüşüm içinde içinde yer alacak"

Mehmet Ali Ergün /
 Akşam Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181