Bakanlık Çeşme Ildır Körfezi'ni koruma altına alacak!
Çeşme'nin Ildır Körfezi, koruma altına almıyor. Yatla bölgede inceleme gezisi yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Bölgeyle ilgili çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Bakanlar Kurulu kararıyla, bölgeyi özel koruma altına alıyoruz. Çeşme'yi 12 ay yaşayan bir yer, körfezi de kendine has balıkları ve birçok balık türünün yaşabildiği alan haline getirmeyi düşünüyoruz. Çeşme'yi kurtaracak bir proje olarak bakıyoruz" dedi.

DENİZE AÇILDI
Çeşitli ziyaretler ve incelemeler amacıyla Çarşamba günü İzmir'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, dün AK Parti İl Teşkilatı ile bir araya geldi. Daha sonra Seagull adlı yatla denize açılan Özhaseki'ye İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Gazeteci Erol Yaraş, bürokratlar ve partililer eşlik etti. Uygulanması istenen projenin detayları hakkında bilgiler alan Özhaseki, bölgede oltayla tutulan balıkları inceledi. Projeyle ilgili bilgiler alan Bakan Özhaseki, "En kötü alışkanlığımız önce kirletiyoruz, sonra da temizlemek için uğraşıyoruz. Tarihi eserlerimiz de öyle değil mi? İş bilmez adamlar, defineciler mahvediyor, sonra da onları nasıl kurtarırız diye uğraşıyoruz" dedi. Ziyaretlerinin ilk gününde yaptıklarım değerlendiren Özhaseki, projeyle ilgili ise "Çeşme ilçesi içinde körfezde bulunan eskiden çok canlı olan yaşamın söndüğü ve yavaş yavaş geriye gittiği, sadece tatilcilerin birkaç ay gelip burada serinledikleri yer gibi algıladıkları ortamı değiştirmeyi düşünüyoruz, ildir Körfezi'ndeki bölgeyle ilgili çalışmaları yaptıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile onaylayıp özel koruma altına alıyoruz. Çeşme'yi 12 ay yaşayan bir yer, körfezi de birçok balık türünün yaşabildiği alan haline getirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.


BAŞKAN DALGIÇ ÖZEL TAVSİYELER
Gezdikleri bölgenin bakir olduğunu ve korunması gerektiğini kaydeden Bakan Özhaseki, Belediye Başkanı'na tavsiyelerde bulundu. Bakan Özhaseki, "Gezdiğiniz yerler bakir. Birçok bölge Bodrum gibi yapılarla yaşanmaz hale gelmiş. Benden size bir tavsiye buraları çok iyi saklayın ve geleceğe dönük çalışmalar yapın. Siluetle ilgili bir kimlik çalışması da yapabilirsiniz" dedi.

FİKİR YARAŞIN SPONSOR FOLKART
Çeşme Ildır Körfezi'nin "Deniz ve Kıyı Koruma Alanı ve Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilmesine yönelik çalışmalar, gazeteci Erol Yaraş'ın öncülüğünde başladı. Projenin fikir babası Yaraş olurken, Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da çalışmaya destek verdi. Folkart, balık popülasyonunu artıracak yapay resiflerin getirilmesi için projenin ana sponsoru oldu.

Ali Arda PERK/Habertürk Egeli Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181