İşte Bayraklı yatırım değerlendirme raporu!
İzmir Ticaret Odası'nın raporunda, Bayraklı'da 10 yıl içerisinde yapılacak projelerle 16 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşeceği öngörülüyor. Dev firmalar, yüz milyonlarca dolarlık projelerini yeni kent merkezi olarak belirlenen ilçede hayata geçiriyor.

İzmir metropolünü oluşturan 11 ilçeden biri olan Bayraklı; İzmir kent merkezinde, İzmir Körfezi'nin kuzeydoğu köşesinde İzmir-Çanakkale asfaltı üzerinde yer almakta. İzmir Adliyesi'nin Bayraklı'ya taşınması ilçenin ekonomik ve ticari gelişimine önemli bir katkı sağladı. Yeni imar planları ve kentsel dönüşüm projeleri ile yükselişe geçen bölgede yatırımlar hızla artış gösterdi. İzmir'e yatırım yapmak isteyen dev firmalar, yüz milyonlarca dolarlık projeleri bölgede yükselmeye başladı. Yeni kent merkezi olarak belirlenen 450 hektarlık arazide önümüzdeki 10 yıl içerisinde planlanacak projeler ile 16 milyar dolarlık yatırım yapılacağı öngörülüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Alsancak Limanı ile Karşıyaka-Turan arasında kalan alanların imar planlarının onaylanması ile ilçedeki "Salhane" bölgesi cazibe merkezi haline geldi. İlçenin turizm potansiyeli yeterince değerlendirilememekte.

BAYRAKLI

GÜÇLÜ YÖNLER
Kent merkezine yakın

1-Bölgenin kent merkezine yakınlığı ulaşım konusunda avataj sağlıyor.
2-Coğrafi konumundan dolayı yaşayanlara rahat bir alan sunuyor.
3-310.765 kişinin yaşadığı bölgede genç nüfusun fazla olması.
4-M.Ö. 3000 yılında kurulan Antik Smyrna Kenti, turizme katkı veriyor.
5-Bölgenin batısında ve güneyinde körfezin yer alması.
6-Bayraklı'nın yamaçlarında boş alanları yer almaktadır.

ZAYIF YÖNLERİ
Eğitimsiz nüfus fazla
1-Sanayi ve ticaret yapısının yeterince gelişmemiş olması.
2-Gecekondu ve çarpık yapılaşmanın yaygın görülmesi.
3-Kentlilik bilincinin yeterince oluşmamış olması ve eğitimsiz nüfusun fazlalığı.
4-Bölgedeki kentsel standartların düşük oranda olması.


YATIRIM OLANAKLARI
Hastane ve okul eksikliği

1-Turan Bölgesi'nden başlayarak Bayraklı sahilini kapsayan bölgeye ilişkin yat limanı, otel, iş merkezleri konusunda özel sektör yatırımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgeye yapılacak yatırımların tümüyle turizm sektörüne yönelik olması ve bunlar arasında beş yıldızlı otel, kafe, sinema, gazino, restoran, alışveriş ve eğlence merkezlerinin yer alması pjanlanmakta.
2-Turan, Adalet ve Mansuroğlu mahallelerinde turizm, ticaret, alış-veriş merkezleri ve iş merkezi yatırımları yapılabilir.
3-Eğitim ve kültür merkezlerine yönelik ihtiyaç bulunmaktadır.
4-Bölgenin nüfusuna göre hastane ve okul sayısı yetersiz kalmaktadır. Hastane ve okul yatırımlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Tarihi yapılar restore edilmeli

1-İlçede büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri etap etap uygulamaya konulmalıdır. Kentsel yenilemede esas yüksek katlı beton yığınları yerine halkı kucaklayan nitelikli alanlar oluşturulmalı.
2-İlçedeki park, dinlenme, spor tesisleri ve engelli vatandaşlara yönelik sosyal olanaklar artırılmalıdır. Ucuz ve modern konutlar üretilerek dar ve sabit gelirli evsiz halkın uzun vadeli borçlanma ile ev sahibi olmaları sağlanmalıdır.
3-Geri kalmış mahallelerde yaşayan özellikle ev kadınları, gençler, yaşlılar ve işsizler için ilk etapta halk evleri, meslek edinme kursları vb. aktiviteler için mekanlar oluşturulmalıdır.
4-Sırtlara ve dağlara doğru olan kıraç ve eğimli arazilerde ağaçlandırma faaliyetleri ve rekreatif alan oluşturmalı. Dünya Barış Anıtı tarzında daha başarılı projeler üretilmelidir. Yamanlar Dağı, Karagöl, Doğançay'ın çevresi doğa, dağ, eko ve kamp turizmine açılacak duruma getirilmelidir.
5-Turan Bölgesi turizm, ticaret ve kültür odaklı bir gelişim göstermelidir, iskele, yat bağlama yeri, sahil vb. olanaklar yaratılmalıdır. Mahalledeki otantik doku korunarak işlev değiştirirken, Turyağ vb. tesisler büyük ölçekli turistik tesise dönüşebilir.
6-Eski Bayraklı'da bulunan kentsel doku korunmalı, tarihi yapılar restore edilmeli, işlevlendirilerek kent yaşamına sunulmalıdır, izmir'in ilk kurulduğu yer Smyrna, arkeolojik park ve ören yeri olmalı.
7-İzmir'in ilk kurulduğu yer Smyrna'dan yeni kent merkezine tarihi koridor oluşturulmalıdır. Smyrna, Yeni Kent Merkezi Salhane, Mevcut kent merkezi Alsancak-Çankaya, tarihi ticaret Merkezi Kemeraltı, Agora, Kadifekale arasında kesintisiz bir yaya aksı ve kentsel tasarım koridoru oluşturulmalıdır.
8-İzmir'in idari Merkezi Bayraklı'ya taşınmalı.
9-Turan Mahallesindeki Atatürk Ormanı'nın ıslahı ve ağaçlandırılması yapılmalı.
10-Üniversiteler için şimdi'" den uygun alanlar yaratılmalı. Cengizhan Mahallesi'nin kuzeyinde sırtlarda uygun alanda üniversite alanı oluşturulmalı.
11-Semt pazarları düzensiz yapısından kurtulmalıdır.
12-Bölgede yaşanan deniz kirliliğine engel olunmalıdır.

Habertürk Egeli Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181