İşte Çiğli'nin yatırım değerlendirme raporu!
Çiğli Kaklıç Havaalanı'nın sivil uçuşlara açılmasının istendiği İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) raporda, Doğal Yaşam Parkı'nın çok önemli olduğu, ilçeye turizm ve konaklama alanında yeni yatırımların gelmesi gerektiği belirtildi.

İzmir Ticaret Odası tarafından hazırlanan İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları Raporu kapsamında bugün Çiğli ve Gaziemir ilçelerinin avantajları, dezavantajları ve yatırım olanaklarını ele alacağız. Çiğli Kaklıç Havaalanı'nın sivil uçuşlara açılmasının istendiği raporda, günümüzde askeri havalimanı olarak kullanılan Kaklıç Havalimam'nın kentin kuzeye doğru genişlemesi de gözönüne alınarak sivil havacılığa açılması önerildi. İlçenin turizm ve konaklama tesisi yönünden yatırım olanakları sunduğu belirtilen raporda, Doğal Yaşam Parkı'nın yanına uluslararası boyutta ses getirecek bir tema parkın yapılabileceği de belirtildi.

GÜÇLÜ YÖNLERİ
Gelişmiş yan sanayi

1-Coğrafi açıdan gelişime son derece uygun olan ilçede, sanayi ve konut alanı olarak kullanilebilecek uygun alanların bulunması.
2-İzmir Kuş Cenneti'nin ve Doğal Yaşam Parkı'nın önemli turizm potansiyeline sahip olması.
3-AOSB ve Küçük Sanayi Sitesi'nin ilçe sınırları içerisinde yer alması.
4-Gelişmiş yan sanayi olanaklarıyla yatırımcı için cazip olması.
5-Askeri amaçla kullanılan havaalanının ilçe sınırları içerisinde bulunması.
6-Önemli miktarda tuz üretimi yapılan Çamaltı Tuz İşletmesi'nin ilçe içerisinde olması.

ZAYIF YÖNLERİ
Otel eksiği var

1-En uzun sahil şeridine sahip olunmasına karşın denize ulaşımın sağlanamaması.
2-İzmir Kuş Cenneti'nin yeterince tanıtılamaması.
3-Konaklama imkanlarının yetersiz olması.

SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kaklıç'ta sivil uçuş yapılabilir

1-Raylı sistem yeraltına alınmalı. İzmir'i Çanakkale ve İstanbul'a bağlayan ana arterler Çiğli ilçesinden geçmekte. Aliağa-Menderes hafif raylı sistemin hizmete girmesiyle ilçe önemli bir işlerlik kazandı. Ancak raylı sistemin yeraltından geçmemesi sebebiyle ilçe merkezi üçe bölündü. Bunun yanında dönüş noktalarının uzun mesafede olması, kısa olan ulaşım yerlerine ulaşımı zorlaştırmakta. Raylı sistemin yeraltına alınması, yolların yeniden düzenlenmesi gerekmekte.
2-Sivil havalimanı olarak inşa edilen ancak günümüzde askeri havalimanı olarak kullanılan Kaklıç Havalimanı, sivil havacılığa açılmalı.
3-İzmir Körfez Geçiş projesinin ÇED süreci devam etmekte, izmir'in iki yakasını bir araya getirecek olan projede otoyolun kuzeyde Sasalı Kavşağına bağlanması planlanmakta. Projenin Çiğli'de yer alan kavşak kısmı Uluslararası Ramsar Su Koruma alanı içerisinde kalması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) projeye olumlu görüş vermesi beklenmekte.
4-Hükümet Konağı inşası tamamlanmalı. İlçe Kaymakamlığı ve bağlı birimleri, hizmetlerini, Belediye'ye ait bir iş merkezinde kiralanan katta sürdürmekte. İnşaatın bir an önce tamamlanması beklenmekte.
5-Çeşitli okul binası ihtiyaçları giderilmeli. Bazı temel eğitim ve ortaöğretim yatırımlarına ihtiyaç duyulmakta. 6-Çöp depolama alanı için gerekli çalışmalar yapılmalı. Harmandalı çöplüğü dolma aşamasına gelmiştir. Bu nedenle ilçede alanı olarak kullanılabilecek uygun alanların bulunması.
7-Kapalı olimpik yüzme havuzu inşa edilmeli. İlçede kapalı olimpik yüzme havuzuna ihtiyaç duyulmaktadır. Havuz için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne başvuruda bulunulmuştur. Başvuru, yatırım programı kapsamına alınmalı.

YATIRIM OLANAKLARI
OSB büyük potansiyel

1-İlçede bulunan Atatürk OSB'nin ve Küçük Sanayi Sitesi'nin gelişme potansiyellerinin bulunması yatırım fırsatları sunmakta.
2-İlçenin yoğun göç alması nedeniyle yerleşim yeri olarak tercih edilirliğini artırmakta. Coğrafi açıdan gelişime uygun alanların bulunması nedeniyle inşaat sektöründe de yatırım olanakları mevcut.
3-Organize Sanayi Bölgesi'ne gelen heyet ve ziyaretçilerin konaklayabilecekleri konferans salonları da bulunduran lüks 5 yıldızlı otellere ihtiyaç duyulmakta.
4-Denize sınırı olan ancak denizle bağlantısı olmayan ilçede, ekolojik dengeyi bozmayacak bir şekilde liman, iskele, marina gibi yapılar tesis edilebilir.
5-İzmir Kuş Cenneti'nin dünya çapında bilinirliliğinin artırılması amacıyla çalışmalar yürütülmeli. Kuş gözlemi için gelmek isteyenlere yönelik turlar düzenlenebilir.
6-Doğal Yaşam Parkı'nın yanma, İzmirliler'in ve turistlerin ilgisini çekecek uluslararası boyutta ses getirecek bir cazibe alanı kazandırılması amacıyla bir tema park yapılabilir.
7-İlçeyi ziyaret etmek için gelen misafirlerin konaklamalarına yönelik tesis inşa edilmeli.

Habertürk Egeli Gazetesi
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181