İzmir'in ortalama bina yaşı 25 yılın üzerinde!
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) rakamlarına göre İzmir'de 313 bin binanın yenilenmesi gerektiği belirlenirken, Ege Koop'tan kentsel dönüşümle ilgili 10 maddelik öneri paketi geldi.

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "İzmir genelinde, bina yaş ortalaması 25 yılın üzerinde. Sayıştay raporlarına göre kaçak yapılaşma yüzde 60-65 olarak tespit edildi. TÜİK'in verilerine göre İzmir'de 313 bin binanın kentsel yenileme kapsamında değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir" dedi.

DEPREMİN PANZEHİRİ
Amaçlarının kabus senaryosu yazmak olmadığını ancak "kaçınılmaz sonun" yaklaştığını belirten Başkan Aslan, "Zaman, 'tik tak' ilerliyor. Kaçınılmaz son, bir kader olmaktan çıkmalıdır. Bunu başaracak olan da siyasi iradedir. Genel ve yerel siyasi irade el ele vererek, uygar dünyanın kaçınılmaza karşı olan mücadelesi ve uygulamanın benzerlerini gerçekleştirmelidir. Depremin en büyük panzehiri kentsel dönüşüm imkan ve fırsatıdır" dedi.

Aslan, şöyle devam etti: "Bakanlık ve belediye şu ana kadar somut proje ortaya koyamadı. Ege Koop olarak, kentsel dönüşüm konusunda sorumluluk almaya hazırız. İnsan yaşamını tehdit eden felaketler yaşanmadan, yetkilileri uyarmayı bir insanlık görevi sayıyoruz."

Ege-Koop Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Erkan, kurul önerilerini şöyle sıraladı:

1) Bölgeler, kentsel dokuyu yeniden yapılandıracak ve kente yeni kimlik ekleyecek ayrı bir kategori olarak ele alınmalı.
2) Eskimiş mevcut imarlı yapı stoku olan bina yenilenmeleri, ayrı bir kategori olarak ele alınmalı
3) Her iki kategori için, tüm çevrelerin katıldığı uzman bilirkişi komisyonları kurulmalı.
4) Bakanlık ve Belediyeler ile uzman bilirkişi komisyonlarının yakın işbirliği esas ilke olarak benimsenmelidir.
5) Komisyonlar, kentsel dönüşümün yapılacağı alan ve binaların o günkü değeri ile, dönüşüm yapıldıktan sonraki değerini belirlemelidir.
6) Komisyon üyeleri, STK ve vatandaş katılımı ile aydınlatıcı, açıklayıcı ve tanıtıcı işbirliği programları uygulanmalıdır.
7) Bütün planlama çalışmalarında farklı disiplinlerin birlikte çalışması gerekmektedir.
8) Gerçek anlamda kentin alt-üst yapısı ile ilgili etkin kullanılabilir bilgi sistemine sahip olmadan, sağlıklı bir dönüşümün yapılamaz.
9) Kentsel dönüşüm, herkesin kendisine göre yorum yapıp uygulayabileceği bir proje değildir.
10) Vatandaşları yerlerinden etmek değil, huzur içerisinde yaşamalarını sağlayacak mekanlar oluşturulmalı.

Habertürk Egeli Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181