İzmir Konak Mecidiye'de ‘İkiz Evler’ restorasyon ediliyor!
Yaklaşık 3 bin tescilli ve tarihi binaya ev sahipliği yapan İzmir’in kalbi Konak’ın Mecidiye Mahallesi'ndeki tarihi ‘İkiz Evler’ restorasyon için İzmir Valiliği'nden çıkacak kararı bekliyor. Tarihi değerlere verdiği önemle adından söz ettiren Konak Belediyesi, İzmir'in en güzel semtlerinden Varyant'ın hemen üstünde yer alan Mecidiye Mahallesi'nde yan yana inşa edilmiş tarihi iki binayı yıkılmaktan kurtarmak için çalışma başlattı. Halilrıfatpaşa Caddesi üzerindeki 56 ve 58 kapı numaralı yapıların satın alma işlemleri tamamlanırken, binaların aslına uygun şekilde yeniden yapılması için röleve projesi hazırlandı. Koruma Kurulu'ndan onaylanan projenin hayata geçmesi için geçtiğimiz aylarda emlak vergilerinden toplanan katkı payından oluşan Valilik fonuna başvurulurken, İzmir Valiliği henüz ödenek çıkarmadığı için çalışmalara bir türlü başlanamadı. Çevre halkının ‘ikiz evler' olarak adlandırdığı ve geçmiş yıllarda çıkan bir yangının ardından kaderine terk edilen ikiz binaların tavanı önceki gün aşırı rüzgar nedeniyle çöktü.

ÖDENEK FONDA BEKLİYOR
Mahalleye giderek binalarda incelemelerde bulunan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, tarihi binaların yeniden kente kazandırılması için İzmir Valiliği'nin biran önce ödenek oyanı vermesini istedi. Pekdaş, "Bu tarihi semtte pek çok tescilli eser var. Bu eserlerin en güzel örneklerinden bir tanesi de İkiz Evler. Osmanlı mimarisinin örneklerini taşıyan bu yapıları yeniden İzmir'e kazandırmak için Konak Belediyesi olarak satın aldık. Fakat burasıyla ilgili olarak Valilikten ödenek bekliyoruz. Ödenek gelse burası kısa sürede tarihi değerini ortaya çıkaran bir binaya kavuşmuş olacak. Bunu sağlamak için fonun bir an önce buraya ödenek ayırmasını istiyoruz” dedi.

ÜÇ YILDA 19 MİLYON LİRA AKTARILDI
İzmir Valisi Erol Ayyıldız'la bu konuda birkaç kez görüşme yaptıklarını dile getiren Başkan Pekdaş, "Konaklı hemşerilerimizin vergilerinden biz üç yılda fona yaklaşık 19 milyon lira aktarmışız. Bu fondan alabildiğim para ise 2 milyon 750 bin lira. Ödenek beklerken bu yerler günden güne yıkılıyor. Kamulaştırmalarını yaptığımız, rölevelerini çıkarttığımız, projelerini çizdirttiğimiz, kuruldan onayı çıkmış, artık ihalesi yapılıp restorasyona başlama durumunda olan bu yerler için para yokluğundan ki; o para var, bir çalışma yapamıyoruz. Zamanla bu yapılar bir bir yıkılırken, bizim ödeneğimiz fonda bekliyor” diye konuştu.

YENİDEN KENTE KAZANDIRILACAK
Yıkılma tehlikesi yüzünden uzun yıllar mahalleliye korku salan İkiz Evler için gerekli ödeneğin biran önce aktarmasını talep eden Pekdaş, fondan gelecek parayla aslına uygun restorasyon çalışmalarını başlatacaklarını söyledi. Restorasyonun ardından tarihi binaların yeni işlevleriyle İzmir halkının hizmetine açılacağını dile getiren Pekdaş, kamulaştırmaya dahil edilen binalar ve arsalarıyla birlikte toplam 474 metrekarelik bir alanın kente kazandırılacağını vurguladı. Başkan Pekdaş, imar planında sosyo-kültürel tesis alanı içinde kalan tarihi binaların yıllar sonra yeni işleviyle İzmirlilere hizmet vereceğini dile getirdi.

Konak Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181