İzmir, Kordon'da da revizyona gitmeye hazırlanıyor!
Kent dönüşümünde "uzlaşma ve yerinde dönüşüm" prensibiyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar'da Uzundere ve Yurtoğlu mahallerindeki 32 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabını başlatıyor. Dönüşümün ilk etabı iki adada, 280 konut ve 33 iş yerini kapsıyor. 9 bloktan oluşan iki adada büyüklükleri 98 ile 130 arasında değişen, 2+1 ve 3 + 1 olmak üzere farklı konut tipleri bulunuyor. İş yerlerinin büyüklükleri ise 30 metrekare ile 230 metrekare arasında değişiyor.

İhale öncesinde inşaat sektörünün temsilcileri ve müteahhitlerle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve kurmayları ilişkin bilgi verdi ve soruları yanıtladı. Toplantıya EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ve İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Ziya Dağher ile birlikte federasyona bağlı derneklerin temsilcileri, İTO ve EBSO bünyesindeki inşaat komitelerinin başkanları katıldı.

YÜZDE 100 UZLAŞMA
Katılımcılara bilgi veren Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, "Uzundere'de yüzde 100 uzlaşma ile karşınızdayız. Proje tamam. 13 dönümlük arazideki şahıs tapularının hepsi belediyeye geçti. Amacımız bundan sonra konutların hızla bitirilmesi. Türkiye'de yüklenicinin tapuda zaman kaybetmesi, inşaat yoğunluklarının net olmaması, finans sağlama gibi sorunlar nedeniyle süreç uzuyor ve hüsranla sonuçlanıyor.

Başkanımızın koyduğu iradeyle ikinci süreçte bu sorunları hafifletmeyi amaçladık. Birinci etap inşaat ihalesi kapsamında yüklenicilere hak sahiplerinin kira maliyetlerini yüklemeyeceğiz. Avan proje, ruhsat, tapu problemi yok. Çocuk oyun alanları, spor alanları, yeşil alanları, yolları biz yapacağız. Sadece yapı adasının alt yapısı ve üst yapısı yükleniciye ait olacak. Hak sahibi ile uzlaşma, yüklenici ile sıfır problem ile kaliteli yapı hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Bu kulvarda tahliye, uzlaşma ve imar kısmında herhangi bir problem kalmadı. Bağımsız bölümlerin büyüklüklerini ve sayılarını belirledik. Burada hiç bir metrekare belediyemize kalmayacak.

Nasır: "Tarihi bir gün"
" Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Hakkı Attaroğlu, çalışmayı çok başarılı bulduğunu belirterek," Büyükşehir Belediyesi'ni ve belediyede çalışan arkadaşları tebrik ediyorum. İzmir'de böyle projeler üretip rant yaratmamız gerekiyor. Ben bu çalışmaları yeterli olduğu kanaatindeyim" dedi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, toplantı gününü "tarihi bir gün" olarak niteledi, "Deprem gerçeğinin olduğu İzmir'de 2012 yılından bu yana kentsel dönüşümle ilgili bir sürü toplantı yapıldı. Ancak tüm aktörlerin bir arada olduğu bu toplantı çok önemli. Sektörüm adına bir İzmirli olarak çok teşekkür ediyorum. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşümle ilgili bir yol haritası oluşturdu" dedi.

Yeni bir kent oluşacak 

Toplantının sonunda konuşan ve sektör temsilcilerinin sorularına yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 32 hektarlık alanda 3300 konutun yer alacağı Uzundere Kentsel Dönüşüm Alanı'nda uzlaşma sürecinin devam ettiğini, bazı adalarda yüzde 70 - 80 oranında uzlaşmanın sağlandığını belirtti. Bu adalarda da yüzde 100 uzlaşma sağlandığında hemen inşaat yapım ihalesine çıkacaklarını belirten Kocaoğlu, "Yapacağımız bu ilk örneği görünce, kentsel dönüşüm İzmir'de doğru bir kanala doğru akacak. 6 noktada yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmalarında yeni bir kent yaratacağız. Bizim uyguladığımız sistemde belediye hiçbir şey talep etmeyecek. Müteahhitin maliyeti ve artı karı haricinde, kalan parasal değer ne varsa mülkiyet sahiplerine eşit dağıtılacak. Belediye ya da Hükümete ne kalacak? 0 kenti kurtarmanın onuru kalacak." 

Ege Telgraf

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181