Yatırımcıya İzmir raporu!
İzmirin 30 ilçesini tek tek inceleyerek 'İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları' raporunu hazırlayan Ticaret Odası'nın Başkanı Ekrem Demirtaş, Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve özel sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi, hem de kentimizi çok daha ileriye taşır" dedi.

KENTLERDE REKABET İÇİNDE
Ekonomik rekabetin ülkeler düzeyinde olduğu kadar kentlerde de sert bir şekilde yaşandığını belirten Demirtaş, bu nedenle yerel zenginlik, çeşitlilik ve birikimlerin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu söyledi. İzmir'in de bu açıdan son derece şanslı bir kent olduğunu belirten Demirtaş, "Yaşanacak şehir olan İzmir, tüm ilçeleri ile turizmden tarıma, sanayiden lojistiğe kadar ekonomin her alanında büyük potansiyele ve imkanlara sahip. İzmir cazip yatırım olanakları ile diğer kentlerin de bir adım önüne geçiyor. Bu nedenlerle İzmir'in ilçelerinin tam olarak profilinin çıkarılmasına Oda olarak büyük önem verdik. Daha önce 1997,1998,1999, 2000,2003 ve 2007'de 6 rapor hazırladık. Kitap olarak kamuoyu ile paylaştık. Bu raporların hepsinin yerel ve ulusal düzeyde büyük ilgi gördü" bilgisini verdi. 

3.376 KM YOL 
Son raporun hazırlandığı 2007'den bugüne hem kentte hem de ilçelerde ekonomik, sosyal ve kültürel alanda pek çok gelişme yaşandığını dile getiren Demirtaş, şu bilgileri paylaştı: "Ayrıca 2007'de 28 olan ilçe sayımız 30'a çıktı. Bu nedenle 'İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları' ismiyle raporumuzu yeniden ve 7'nci defa hazırladık. Araştırma, Girişimcilik ve Meslekleri Geliştirme Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde, daha önceki çalışmaların hazırlık ekibinde yer alan, deneyimli 10 uzmanımız, tam 3 bin 376 kilometre yol kat ederek 30 ilçemizi bizzat ziyaret etti. Kaymakamlıklar, belediye başkanlıkları, sağlık grup başkanlıkları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri, ticaret Odaları, borsalar ve ilçenin önde gelen kurumlarıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Anketler yapılarak, her bir ilçenin SWOT analizi çıkarıldı. Bu analizler de ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri ile yatırım fırsatları ve tehditler gözler önüne serildi."


ALİAĞA

-Dev petrokimya tesisleri.
-Limanların ciddi altyapı eksiklikleri ve limanlar arasındaki bağlantı yollarının azlığı, yoğun trafik.

BALÇOVA 

-Termal tesisleri ve teleferik.
-Yapılaşma çok sıkışık, yeni konut projeleri için alan yok. Kentin gözde mekanı olabilecek İnciraltı ve Bahçelerarası hala planlanamadı.

BAYINDIR 
-Çiçekçilikte uzman.
-Üretim için fiziksel altyapı yetersiz, fide üretim tesisi yok, etkin pazarlama yapılamıyor. Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına başlanamadı.

BAYRAKLI
-İzmir'in en eski yerleşim merkezi olan Tepekule (Smyrna).
-Çok ciddi gecekondu ve bunun getirdiği altyapı sorunu var. Büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri etap etap uygulamaya konulmalı.

BERGAMA
-Çok katmanlı kültürel peyzaj alanıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde ve Kozak Yaylası.
-Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi sonuçlandırılmalı. Liman ardı bölgesi alanı belirlenmeli. Bu bölgede lojistik köyü ve serbest bölge yapılandırılmalı. İZBAN hattı Bergama'ya uzatılmalı.

BEYDAĞ
-Beydağ Barajı.
-Ticaret ve sanayi yeterince gelişmemiş. Yeni teknolojiye uygun tarımsal alet ve makine kullanımı yetersiz, pazarlanma konusunda örgütlenme eksiği var.

BORNOVA
-Tarihi köşkleri, yoğun genç nüfusu ve üniversitenin varlığı.
-Çevre sorunları var, bunların düzenlenmesi gerekiyor.

BUCA
-Şirinyer hipodromu ve gölet.
-Trafik en önemli sorunların başında geliyor. Konak- Yeşıldere Tüneli, Buca- Yeşıldere Bağlantı Trompet Kavşağı, Yeşildere-Otogar Uçan Yol projeleri trafiği biraz rahatlattı. Diğer yol bağlantıları ve Buca'ya metronun gelmesiyle trafik sorunu önemli ölçüde çözülecek. Kentsel dönüşüm ihtiyacı, yaş meyve ve sebze halindeki altyapı sorunları var.'

ÇEŞME
-Deniz ve kumsalları, sörf merkezi, damla sakızı, Çeşme kavunu.
-Turizm potansiyeli yüksek, ama turizm birkaç aya sıkışmış durumda. Turizmi 12 aya yaymak için kongre turizmi, sağlık turizmi ve kamp turizmi öne çıkarılmalı.

ÇİĞLİ
-Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı ve sanayi.
-İlçe sınırları içindeki Harmandalı çöplük alanı dolma aşamasına geldi. Teknoloji ve çağın gereklerine uygun bir çöp bertaraf tesisinin kurulması gerekli. Aliağa-Menderes hafif raylı sistemi yer altına alınmalı.

DİKİLİ
-Masmavi denizi, uzun kumsalı, zeytin ve zeytinyağı.
-Turizmi geliştirecek olan yat, imalat, çekek, bakım-onarım fuar alanıyla ilgili olarak 500 dönümlük arazi 400 kapasiteli yat limanından oluşan proje tamamlanmalı.

FOÇA
-Fok balıkları, 'Foça Karası' üzümü, sit nedeniyle tarihi ve doğal dokunun bozulmaması.
-Foça ile İzmir arasındaki yolun, Çanakkale ayrımına kadar 26 km.'lik kısmı tek gidiş gelişli dar ve virajlı, sık sık kazaların olduğu bir yol. Bu yol turizm yolu olarak değerlendirilerek duble yol seklinde yüksek standartlara çıkarılmalı.

GAZİEMİR
-Adnan Menderes Havalimanı, İzmir'in havacılık merkezi, Fuar İzmir, Ege Serbest Bölgesi.
-Gaziemir'de yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın yıllık 30 milyonluk yolcu kapasitesinin 1/3'ü kullanılıyor, bunun artırılması ve İzmir'in hub olması gerekiyor.

GÜZELBAHÇE
-Çiçekçilik, eğitim kurumları ve balıkçılık.
-İlçe için oldukça önemli balığın tanıtımı yapılarak, su ürünleri sektörüne canlılık getirilmeli, pazarlama ve satış etkinliklerini artırıcı uygulamalar yapılmalı. 

KARABAĞLAR

-
Kavacık üzümü ve ağaç işleri sektöründeki uzmanlığı. 

-Çarpık yapılaşma üst seviyede. Kentsel dönüşüme hız verilmeli. Mobilya sektöründe toptan ve perakende ticarete yönelik alt merkezler yaratılmalı.

KARABURUN
-El değmemiş bakir yapısı, Akdeniz foku ve üreme mağaraları, nergis, hurma, kopanisti ve kelle keçi peyniri, kıl keçisi, topan kefal.
-İlçe nüfusu giderek yaşlanıyor. İş imkanı bulamayan gençler şehir merkezinde çalışıyor. Kırsaldan kente göçü azaltmak amacıyla kırsal kesimde yaşam teşvik edilmeli.

KARŞIYAKA

-Spor, kültür, eğlence ve Karşıyaka Çarşı. 
-Ziyaret eden yerli-yabancı turistlerin ve iş adamlarının konaklayabilecekleri yeterli sayıda tesis yok. Konaklama, toplantı ve kongreler için 5 yıldızlı oteller yapılmalı.

KEMALPAŞA
-Kirazı, sanayisi.
-Yoğun göç alıyor. Bu nedenle altyapı eksikliği, ekonomik yetersizlikler sosyal hayatı olumsuz yönde etkiliyor, bu duruma engel olunması gerekiyor.

KINIK
-Domates, elyafının uzunluğu ve yüksek kalitesi ile Bakırçay pamuğu, zeytin ve zeytinyağı.
-En başta gelen sorun issizlik. İlçede sanayileşmenin ve yatırımın olmayışı genç nüfusun göç etmesine neden oluyor. Genç nüfusa is yaratacak yatırımlar yapılmalı.

KİRAZ
-Kirazı, küçükbaş hayvan işletmeciliği.
-İç pazara uzak. Ürün taşıyan ağır araçlar trafik sorunu yaratıyor. Bu nedenle, Çevre Yolu hızla tamamlanmalı.

KONAK

-Kültürel, ticari merkez, Kemeraltı ve Saat Kulesi
-Otopark sorunu, Alsancak Limanı'nın yetersiz olması, sürekli göç alması nedeniyle altyapısının yetersizliği. Altyapı ve trafikten kaynaklanan sorunlar çözülmeli, Alsancak Limanı modernize edilmeli, kentsel dönüşüm projelerine hız verilmeli.

MENDERES
-Satsuma mandalinası, Ege Sultani üzümü ve kesme çiçekçiliği.
-İzmir'deki örtü altı üretimin yüzde 95'i yapılıyor, ama kış aylarında sadece marul gibi kış sebzesi üretiliyor. Ürün çeşitlendirilmesi yapılmalı ve Organize Seracılık Bölgesi kurulmalı.

MENEMEN
-Çömlekleri ve el yapımı testileri, yoğurdu.
-Tarım sektörünün gelişmesi için Açık Bölgesel Tarım Pazarları oluşturulmalı, toprak - seramik ürünlerinin ihracatı desteklenmeli.

NARLIDERE
-Narenciye bahçeleri, sera sebzeciliği ve çiçekçiliği.
-Yoğun bir otopark problemi var. Yeraltı otoparkları ile caddede yaşanan yoğunluk azaltılabilir ve alışveriş imkanı daha rahat bir şekilde sağlanabilir.

ÖDEMİŞ
-Birgi, Gölcük ve Bozdağ, patatesi, kestanesi.
-Mevcut olan küçük sanayileşme tipi özellikle gençlerin ilgisini çekmemekte, çalışma taleplerine yanıt verememektedir. Organize Sanayi Bölgesi bir an önce hayata geçmeli. Turizm potansiyeli pazarlanamıyor, turistik tesis ihtiyacı var.

SEFERİHİSAR
-Sakin şehir, mandalina, Teos Antik Kenti ve Sığacık.
-Askeri yasak ve güvenlik alanları nedeniyle yapılaşma ve turizme yönelik yeni yatırımlar istenilen seviyede değil. Bunların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

SELÇUK
-Antik Efes Kenti, Meryemana ve Şirince.
-Küçük Menderes Nehri, hızlı sanayileşme, şehirleşme ve bir atık yönetiminin olmaması nedeniyle ciddi bir çevre sorunu ortaya çıkıyor, havza içinde yer alan belediyeler atıkların toplanması için acil eylem planı hazırlamalı. Efes Antik Kenti'ni milyonun üzerinde turist ziyaret ediyor, ama konaklayamıyor, alışveriş yapamıyor.

TİRE
-El sanatları ürünleri ve köftesi.
-Tire-Selçuk Yolu ve Torbalı üzerinden İzmir'e bağlanan kara yolu duble yol olmalı. İZBAN'ın Tire'ye bağlanması gerekiyor.

TORBALI
-Antik Metropolis Kenti, sanayi ve İzmir'in en çok vergi veren ilçesi olması.
-İlçede sanayileşmenin çarpık bir gelişme göstermesi nedeniyle verimli tarım arazileri üzerindeki yapılaşmanın artması. Pancar, Yazıbaşı ve Subaşı'ndaki fabrikaların altyapı yetersizliği nedeniyle oluşan sorunları çözülmeli. Karayolunun bölünmüş duble yol yapılması için gerekli çalışmalar yapılmalı.

URLA
-Antik Klozomenai Kenti, yemek kültürü, kınalı bamya ve çiçekçilik.
-Urla'nın doğal ve kültürel varlıklarının envanteri çıkarılmalı, doğa dostu yatırım türleri tespit edilmeli, medya aracılığı ile ilçenin tanıtımı yapılmalı.

Hürriyet İzmir Ege Gazetesi



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181