Aktepe Emrez kentsel dönüşüm projesinde uzlaşma görüşmeleri 5 Şubat'ta başlıyor!
İlk kentsel dönüşüm konutlarını Uzundere'de teslim eden, Örnekköy'de inşaatları yarılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de en büyük proje alanı olan, 20 bin kişinin yaşadığı Gaziemir Aktepe ve Emrez mahallelerinde dönüşüme başladı. Bir gayrimenkulün sadece konut olmadığını, orada hatıraların bulunduğunu söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu kentin çilesini çekmiş, bir göz odada 5 çocuk büyütmüş insanların hakkını koruyacağız" dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir'de 1 milyon 220 bin metrekarelik Aktepe Emrez kentsel dönüşüm projesini tamamlayarak kamuoyuna ve bölge halkına tanıttı. Akçay Caddesi ile İzmir Çevreyolu kesişiminde, yeni fuar alanının karşısında yer alan dönüşüm alanında 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak farklı büyüklüklerde daire tipleri tasarlandı.

Çevre ile ulaşım bağlantısı zayıf, sosyal donatı ve teknik altyapısı yetersiz durumda olan bölgenin kentsel dönüşümü için Fuar İzmir D Holü’nde gerçekleşen tanıtım toplantısı büyük ilgi gördü. Programın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye’de ilk defa mevcut binaları yıkarak, yerine yenisini, depreme dayanıklısını, her türlü ihtiyacı karşılayacak alanları yaparak, kimsenin burnunu kanatmadan, bir kuruş paraya ihtiyaç olmadan kentsel dönüşümü başardık. İşte örnek! Bundan sonra kim gelirse gelsin, kim kentsel dönüşüm yapmaya kalkarsa kalksın, bizim bugün Uzundere ve Örnekköy'de yaptığımız, yarın Aktepe ve Emrez’de yapacağımız örneklerin dışında başka bir uygulama yapması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Kenti yeniden kurmalıyız
Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk kentsel dönüşümü başarmak çok önemliydi. Sizin çok yakınınızdaki; bize inanan, güvenen ve ilk kentsel dönüşümü gerçekleştirdiğimiz Uzundere sakinlerimize sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar ilk adımı attılar. Onlar bize inandılar, güvendiler ve ilk örneği hayata geçirmek şansını yakaladık. Her zaman söylüyorum; ben de İç Anadolu’dan kopup gelmiş bir kardeşinizim. Bu salondakilerin yüzde 90’ı Anadolu’dan çıkmış, yorganını sırtına koymuş, bir hemşerisinin yanına gelmiş, iş aramış, geçici işte çalışmış, başını sokacak iş yapmış. O gün devletin imkanları, o gelen insanların imkanları, bu binaları yapmaya yetmemiş. Başını sokacak bir göz ev yapmış, çalışmış, çoluğunu çocuğunu büyütmüş. Ama artık dünya gelişiyor; ülke, İzmir gelişiyor. Daha modern, daha yeşil alanlarına, spor, oyun alanlarına, kent ormanlarına, parklara ihtiyacımız var. İnsanların bir arada olacağı, konuşacağı, acılarını ve sevinçleri paylaşacağı ortak alanlara ihtiyaç var. Kentin çarpık olduğu yerde kenti yeniden kurmalıyız. Bunu nasıl yapacağımızı çok iyi düşünmek zorundayız. Adam aynı arsada binayı yıkıyor, yapıyor, buna da 'kentsel dönüşüm' diyor. Bu kentsel dönüşüm değildir. Bu binanın yenilenmesidir. İstanbul’da Sulukule ve Fikirtepe gibi dönüşümler de kentsel dönüşüm değil. Oradaki insanları dışlamak üzere yapılan rant dönüşümleridir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri belki biraz zaman aldı ama yoğurdu üfleyerek yememiz lazım. Burada bu kentin çilesini çekmiş, bir göz odada 5 çocuk büyütmüş insanların hakkını korumamız gerekiyordu. Bunun hesabını, kitabını, yol haritasını doğru belirlememiz gerekiyor.”

Kaderi ve hayatı paylaşmak
Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümde hakem rolü oynadığını ve müteahhitle hak sahibinin asla karşı karşıya gelmediğini söyledi. Bir gayrimenkulün sadece konut olmadığını, orada yaşanmışlıkların ve hatıraların bulunduğunu söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Bir gayrimenkul sadece konut değildir. Orada iyi günler, düğünler, dernekler, halaylar, acı günler, cenazeler, hastalıklar vardır. İnsan o bina ile, o sokak ve o komşu ile ömür paylaşmıştır. Bir gayrimenkule öylesine bir para olarak bakamazsınız. Orada çocukluk anıları vardır. Varlık vardır, yokluk vardır. Kaderi ve hayatı paylaşmak vardır. Onun için biz, 'evim yenilendi ama komşum aynı' felsefesini sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi, hiçbir kentsel dönüşüm alanından bir kuruş değil, kuruşun kırkta biri para bile rant sağlamayacaktır. Bütün rant, bu bölgenin çilesini çeken, Aktepe ve Emrez’in çamurlu yolunda yürüyen, kışında kıyametinde zorluklar altında yaşayan insan alacaktır. Burada ne değer varsa, sonuna kadar sizlerin, mal sahiplerinin olacaktır. Sadece müteahhit ihalesine girecek, para kazanacak ya da kazanamayacak. Geri kalan her şey sizlerin olacaktır. Bu mantık, felsefe, bu kente bakışla biz kentsel dönüşümü düzenledik ve sürdürüyoruz. Geçtiğimiz hafta Uzundere’deki ilk dönüşüm konutlarımızı ziyaret ettim. Bir mağazaya ve bir eve gittim. O kadar duygulandım ki! İnsanların gözündeki pırıltı sizi bambaşka yerlere götürüyor. O mutluluğu herhangi bir maddi değerle ölçmek mümkün değil. Biz bunu başardık! Türkiye’de ilk defa binaları yıkıp aynı yere yenisini, depreme dayanıklısını, her türlü ihtiyacı karşılayacak alanlarıyla birlikte yaparak, kimsenin burnunu kanatmadan, bir kuruş paraya ihtiyaç olmadan kentsel dönüşümü başardık. İşte örnek! Bundan sonra kim gelirse gelsin, kim kentsel dönüşüm yapmaya kalkarsa kalksın, bizim bugün Uzundere ve Örnekköy'de yaptığımız, yarın da Aktepe ve Emrez’de yapacağımız örneklerin dışında başka bir uygulama yapması mümkün değildir. İnsanımız iyiyi, güzeli, doğruyu sever. O örneği insanımıza verdikten sonra, oradan geriye dönmek mümkün değildir.”

İzmir'in önü kesiliyor
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Aktepe ve Emrez mahallelerinde kentsel dönüşüm için tüm yasal işlemler bitmiş olmasından ve "kazmayı vurma zamanının" gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Yasa gereği bu bölgeye bir çivi bile çakamadıklarını hatırlatan Şenol, "Buradaki çocukların oynayacakları, insanların spor yapabilecekleri alanlar yoktu. En çok üzüldüğüm konu buydu. En nihayet çok güzel bir noktaya geldik. Burası İzmir’in en büyük dönüşüm alanı. Türkiye’nin ender yerlerinden biri. 20 bin insan yaşıyor. Bugüne kadar çektirdiğimiz sıkıntılardan dolayı Aktepe-Emrez halkından özür diliyorum. Bu bizim elimizde olan bir şey değildi. Türkiye’de bürokrasi geç çalışıyor. Bazı olaylara siyasi bakılıyor. İzmir’in önü kesiliyor. Aktepe-Emrez Gaziemir’in en güzel yerleri olacak” ifadelerini kullandı.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulusal çapta Kentsel Tasarım ve Mimari Fikir Projesi Yarışması yaparak projenin oluşturulduğunu söyleyen Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Arzu Özçelik  ise kentsel dönüşüm projelerinin katılımcı bir süreçle inşa edildiğini anlattı.

Yerinde dönüşüm
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aktepe-Emrez'deki proje alanını, dere çevresi yeşil alan olarak planladı. Bu alanlar, yürüyüş ve bisiklet parkurları, açık spor alanları gibi çeşitli aktivitelerin yapılmasına uygun olarak düzenlenecek. Proje ile, kültür tesisi, sağlık tesisi, belediye hizmet alanı gibi alanlar artırıldı ve bunların erişilebilir olması sağlandı. Yayaların rahatlıkla kullanabileceği ve ticari aktivitenin de yoğun olacağı bir yaya aksı belirlendi. Meydan, park ve donatı alanlarına bağlantı sağlayan bu yaya aksı  Aktepe Mahallesi’ndeki mevcut ağaç kümelerinin bulunduğu alan ile bağlandı. Altan Aydın Caddesi, yine ticari faaliyetlerin yoğun olarak sürdürüldüğü, konut altı ticari birimlerin yer alacağı ana ticaret aksı olarak planlandı. Yerinde dönüşüm ilkesiyle, sadece konut sahiplerinin değil alandaki esnafın, işyeri sahiplerinin de dönüşüm sonrasında aynı yerde ticari faaliyetlerini devam etmesini sağlanacak. Çeşitli tiplerde kullanımları içeren konutlar, açık alanlara, yol genişliklerine ve kullanım cephelerine göre inşa edilecek.

Çevre ile ulaşım bağlantısı zayıf, sosyal donatı ve teknik altyapısı yetersiz durumda olan Aktepe ve Emrez mahallelerinde 1836 yapı, 4966 bağımsız birimde 2 bin 820 hak sahibi bulunuyor.

Süreç nasıl işleyecek?
Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm Projesi de, tıpkı Büyükşehir Belediyesi’nin diğer kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi “Yerinde Dönüşüm ve Uzlaşı” esasına dayanıyor. Kentsel dönüşüm alanında uzlaşma görüşmelerini yapmak üzere etaplar belirlendi. Bu etaplardaki hak sahipleriyle randevu sistemi ile görüşmeler yürütülecek. Görüşmeler iletişim ofisinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı personeli tarafından yapılacak. 1 etap uzlaşma görüşmeleri 5 Şubat 2019 Salı günü başlayacak 21 Ocak 2019 Pazartesi gününden itibaren hafta içi 09:30 - 17:00 saatleri arasında 0232 253 09 90 telefon numarasından randevu alınabilecek. Ayrıca İlk defa Aktepe Emrez kentsel dönüşüm alanında, Maliye hazinesinden devir alınarak İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçen boş arsalarda,  projede hızlı yol almak ve hak sahiplerine burada yapılacak konutları da sunabilmek amacıyla uzlaşmalarla birlikte yapım süreci de yürütülecek. Bu ilk etapta yaklaşık 700 konut üretilmesi planlanıyor. Aktepe Emrez dönüşüm alanında kat karşılığı inşaat yapım ihalesi kararı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı Belediye Meclis gündemine sunulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181