İzmir-Çamdibi kentsel dönüşümü başardı!
Van'da 2011'de yaşanan ve 300'ün üzerinde insanın ölümüyle sonuçlanan 7,2 şiddetindeki depremin ardından bir yasa ile Türkiye'nin gündemine getirilen kentsel dönüşüm, aradan geçen 5 yılda izmir'de uygulanamadı. Kentte 7 ayn yerde, görüntü kirliliğine neden olan sağlıksız yapıların yıkılması öngörülürken, planlanan en önemli dönüşüm alanlarından olan Gaziemir'in Aktepe ve Emrez Mahallesi, Konak'ın Ege Mahallesi, Uzundere ve Bayraklı'da dönüşüm hala başlamadı, izmir'de kağnı hızında giden dönüşümün aksine Bornova'nın Çamdibi Semtinde, kentsel dönüşümde örnek olacak bir çalışmanın altına imza atıldı, izmir'in en değerli arazilerinin üzerinde kurulu olan Çamdibi'nde, Bulgaristan ve eski Yugoslavya üzerinden göçle gelen ailelerin inşa ettiği iki katlı evlerinin ortasında yükselen modern binalar, Bornova'nın çehresini değiştirdi. 2000'li yılların başında sosyal yaşamın kendisini fazlasıyla hissettirdiği, havuzlu ve spor salonlu, yürüyüş yollarını, yeşil alanlan içinde barındıran lüks site projelerinin bir bir hayata geçtiği Çamdibi, izmir'in parlayan yıldızı oldu.

Önemli inşaat firmalarının birbirinden lüks konutlarla yıllardan beri sağlıksız yapılaşmaların yoğun olduğu semte kattığı değer sayesinde bölgedeki evlerin satış fiyatı, izmir'in cazibe merkezlerinden biri olan Mavişehir'i solladı. Şehir merkezine yakınlığı nedeniyle vatandaşın da dikkatini çeken Çamdibi'ndeki lüks projeler, son yıllann moda hayat tarzı olan stüdyo daireleri de es geçmedi. Bugün bölgedeki lüks konutlardan ev sahibi olmak isteyenler, 1+1 daireler için ortalama 200 bin TL civarında bir parayı gözden çıkarmalı. Projelerde oda sayısı artışına paralel olarak fiyatlar da yükseliyor. Havuzlu, spor salonlu ve yürüyüş yollarına sahip bir sitede 2+1 dairenin fiyatı 300 bin TL'den başlıyor. Daha yüksek bütçesi olan geniş ailelerin tercihi 3+1 ve 4+1 dairelerin fiyatlan ise 400 bin TL ile 800 bin TL arasında değişiyor.

AVM, üniversite, özel okul

Son 5 yılda izmir'in en büyük ve en tercih edilen 2 AVM'nin ve dünyaca ünlü bir yapı marketin bu bölgede açılması konutların değerinin yüksek olmasının bir başka nedeni olarak göze çarpıyor. Ulaşım hizmetlerinin sağlıklı oluşu, bölgenin metroya olan yakınlığı, alan üzerinde Yaşar ve Ege Üniversitelerinin olması ve çok sayıda özel okulun açılması, otogann yakınlığı evlere değer katan bir diğer faktör. Bölgeye tanınan imar hakkının 3 katla sınırlı olmasına rağmen 20-30 katlı projelere izin verilmesi Çamdibi'nin çehresini de önemli ölçüde değiştirdi. Bölgedeki yeni yapılaşma sayesinde ortalama 100 bin lira olan evlerin değeri bugün 200 bin liraya kadar çıktı.

Yeni projelerde ortalama bin 500 lira olan 3+1 evlerin kira bedeli ise Çamdibi sakinlerine ait olan evlerin kira bedellerini de yükseltti. Yeni yapılaşmadan önce ortalama sadece 400 lira olan 3 oda 1 salon bir evin kiralama bedeli 750 liraya kadar çıktı. Son projeler ile izmir'in en değerli alanlarının başında gelen Narlıdere'nin ardından ikinci sıraya yükselen Çamdibi'nde yeni projeler için de adımlar atılıyor. Bölgenin sanayi ile birleşen noktasında bir çok dükkan yeni yatırımlar için yıkıldı. 

Yeni Gün İzmir Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ayşe 7 yıl önce

Bunu başarımı sayıyorsunuz yıllardır çamdibinde doğal gaz yok iki bina diktiniz yıllardır .büyük bi köyde yaşıyoruz izmirde çamdibinde oturuyorum demekten utanıyorum yazık bu millete

Avatar
ÖZLEM 7 yıl önce

ANA CADDESİNDE KALDIRIM OLMAYAN BİR YER İÇİN BAŞARI DEMİŞSİNİZ.. BEBEK ARABASI İLE BİR KEZ ANA CADDEDE YÜRÜYÜN..TABİ KALDIRIM BULABİLİRSENİZ.. YAZIK

Avatar
Serap 7 yıl önce

Camdibimi hizli ilerliyor kentsel donusumde 30yil oncesi neyse suanda ayni etrafta evet luks binalar yapiliyor ama camdibinin ortasi yani barbaros caddesi ve yildirim beyazit caddezi hala 30yil oncesi gibi malesef

Avatar
Snl 6 yıl önce

Tuna mahallesini kentsel dönüşüm gelecek mi bilgisi olan paylaşırsa sevininiriz .
Tuna mah çoğu binalar yaşları ortalama 50 yaşından dan fazla.
teşekkür ederiz.

Avatar
Ayaz 6 yıl önce

Artik 2. Sanayi bölgesine kentsel dönüsum girmesini istiyoruz.. burdaki kaçak yapilanmanin we sanayinin mahallelerin icine kadar gitmesini istemiyoruz.. cok acil artik kentsel dönüsüm icin buradaki mahallelere girilmeli hemde cok acil !

Avatar
Neşe 3 yıl önce

Bizimde eski babanneden kalma evimiz var annem hala o evde oturuyor kentsel donusum gelicek muteahhitler alicak diye fazla birseyde yapamiyoruz ev neredeyse basimiza yikilacak camdibi yildirim beyazit mahhallesinde ev.

Avatar
Nezahat ,Turk 2 yıl önce

Camdibinin merkezi konumuyla nazar boncuğu olan diva evlerinin karşı yolu agirbakimin karşısı toyata servisinden içeriye doğru görücü büyük şirketleri bekliyor bu güzellik camdibinin merkeze yakınlığı denize dairelerin bakıyor olucagi değerinin önemini anlatıyor zaten şu anki küçük sanayii kaldırıp konutların yükselmesi camdibinin simgesi olucak bir çok aile yerlerini vermeye hazır,sanat CAD,5611 şok,5610,5607 sok gibi buyrun gelin camdibinin yüzünü güldürdü

banner182

banner181