İzmir Karabağlar Cennetçeşme kentsel dönüşümü başlıyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar'da yapılması planlanan kentsel dönüşüm başlıyor. 100 dönümlük alanı kapsayan projeyle ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, İzmir'de açıklamalarda bulunacak. egedesonsoz.com'dan Fatih Yapar'm haberine göre, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı döneminde yaptığı İzmir ziyaretinin ardından resmi olarak kente gelmeyen Özhaseki, bakan olduktan sonra ilk kez İzmir'de inceleme yapacak. Geçenlerde, bakanlığın İzmir'deki bürokratlarını Ankara'ya çağıran Özhaseki, kapsamlı bir brifing almıştı.

Bölgenin envanteri çıkarıldı
Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere'deki son ihalesinden sonra bakanlık da düğmeye bastı. Büyükşehir'in Karabağlar'daki ihalesine Folkart'ın teklif vermesiyle İzmirli müteahhitlerin "Kazanç yok" gerekçesiyle girmediği sorun da aşılmıştı. Karabağlar'da, Büyükşehir'in yaptığı çalışmalara çok yakın bölgede bulunan 540 hektarlık alanı 'riskli olan' ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise iki yıldır bölgede mülk sahipleriyle görüşerek kamulaştırma çalışmalarını hızlandırmıştı. Bakanlık, ilk etapta 102 hektarlık alanda inşaatları başlatma kararı aldı. Bölgenin fizibilitesi, bina durumu, mülkiyet yapısı ve birçok envanteri ayrıntılı bir şekilde çıkarıldı.

3 bin konut yapılacak
Bakanlık, bölgedeki çalışmalar için şimdiye kadar yaklaşık 100 milyon liralık bir harcama yaptı. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü ile Bakanlık Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü'nün çalışmasıyla, bölgede 3 bin adet konutun yapılması planlanıyor. Projede ayrıca müteahhit payı olarak da bin konut bırakılacak. Müteahhitler de kendilerine kalan konutları daha sonra piyasaya satabilecek. Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aksine müteahhit kâr payını daha yüksek tutarken kendine düşen payı yüzde 35'lere kadar çekti. Büyükşehir ise aynı bölgede payını yüzde 49 olarak belirtmiş, buna gerekçe olarak da altyapı hizmetlerini belediyenin yapacak olmasını göstermişti. Yine, proje kapsamında ilk etapta sorun çıkması halinde bakanlığın diğer etaplar için İller Bankası üzerinden doğrudan kaynak aktararak projenin inşaat ihalesini de yapabileceği, bu yöntemi de yedek olarak tuttuğu biliniyor. Projenin büyük bölümünün tamamlandığını vurgulayan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "Sayın Bakanımızı bu hafta içinde İzmir'e bekliyoruz. Kendisine ayrıntılı İzmir sunumu yapmıştık. Projenin tüm ayrıntılarını kendisi müjdeleyecek. İnşaat süresi, yapım şekli ve sistemin nasıl çalışacağını anlatacak" dedi.

Milliyet İzmir Ege Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181