'Kentsel dönüşümde 50 yıl planlanmalı'!
Dönüşümün İzmir için önemli olduğunu ve ciddi adımlar gerektiğini kaydeden Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "50 yıllık plan şart oldu" dedi

ÇİFT BAŞLILIK VAR'
İzmir'in birinci derecede deprem kuşağı içinde yer aldığının altını çizen Necip Nasır, kentin büyük bölümünün dönüşüme ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yürürlükte bulunan iki yasadan dolayı kentsel dönüşümde çift başlılık yaşandığını savunan Nasır, "Bir'an evvel, önümüzdeki 20,30 hatta 50 yılı planlamamız gerekiyor" dedi.

'Kentsel dönüşümde 50 yıl planlanmalı'
İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir'de yıllardır yapılması gereken kentsel dönüşümün bir an önce tamamlanması gerektiğinin altına çizdi. İzmir'in birinci derecede deprem kuşağı içinde yer aldığına dikkat çeken Nasır, başta kent merkezi olmak üzere; İzmir'in büyük çoğunluğunun kentsel dönüşüme ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Kentsel Necip Nasır dönüşümün ada bazında, bölgesiyle , bütüncül olarak hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Nasır, yürürlükte bulunan iki yasadan kaynaklı kentsel dönüşümde çift başlılık yaşandığını savundu.

'Çift başlılık bitmeli artık'
Türkiye'de kentsel dönüşümün en fazla konuşulduğu ilin İzmir olmasına rağmen, hala kentin bir master planı bulunmadığını ve konunun aktörlerinin gerekli çalışmaları tamamlayıp faaliyete geçiremediklerini ifade eden Nasır, "Çözüm olarak 6306 sayılı yasa ile 5393 sayılı yasanın 73'üncü maddelerinin birleştirilerek çift başlılığın ortadan kaldırılması gerekmekte. Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörlerin uyumlu ve birlikte çalışması önem taşıyor. İzmir'in kentsel dönüşümdeki en büyük eksiği, geleceğe yönelik hala bir master planına sahip olmamasıdır. Üst ölçekli planlarla, alt ölçekli planlar birbiriyle uyumlu değildir" diye konuştu.

413 bin riskli konut
Bugüne kadar izmir'de yık-yap kapsamında 25 binden fazla binanın inşa edildiğini açıklayan Nasır, izmir'de resmi rakamlara göre 313 bin olan riskli konut sayısının gerçekte 413 bini bulduğunu aktardı, iki başlılıktan kaynakli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile izmir Büyükşehir Belediyesi arasında anlaşmazlıklar yaşandığını dile getiren Nasır, çift başlılıktan kaynaklı en büyük zararı ise izmir'in gördüğünün altını çizdi, izmir'de esas sağlıksız yapı yoğunluğunun kent merkezinde kümelendiğine vurgu yapan Nasır sözlerini şöyle sürdürdü:"Kent merkezindeki alanların 5 binlik planları yok. Kentsel dönüşüm adı altında kenti beton yığınına çevirdik, izmir olarak bir an evvel, önümüzdeki 20, 30 hatta 50 yılı planlamamız gerekiyor. Bu konuda hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hem de izmir Büyükşehir Belediyesinin planlamaları mevcut, izmir gibi yüzde 85'inin dönüşmekzorunda olduğu bir kentte, dönüşümün de mutlaka yerinde yapılması lazım."

Milliyet İzmir Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181