Uzundere kentsel dönüşümünde engel kalmadı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen ve 32 hektarlık alanda uygulanacak Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi, İzmir Valiliği'nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi'nden de onay aldı ve önünde engel kalmadı. Büyükşehir tarafından belirlenen ve 32 hektarlık alanda uygulanacak Uzundere projesi, 11 Kasım 2011 tarihli yazıyla Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere İzmir Valiliği'ne gönderildi. Yaklaşık 1 yıl sonra, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ardından Uzundere Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı.

PROJE HAZIRLANDI
Halkın çalışmalar hakkında halkın bilgi sahibi olması amacıyla 23 Mart'ta bölgede 'Tanıtım ve İletişim Merkezi' hizmete açıldı. Yine halkı proje süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla, farklı zamanlarda bölge içerisindeki 5 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı düzenlendi ve vatandaş talepleri değerlendirildi. Uygulama projeleri için 8 Aralık 2014'te ihaleye çıkıldı. Yasa gereği dönüşüm alanında konut teklif edilemeyen yapı sahiplerine de Uzundere Toplu Konutlarından uzun vadeli ödeme planı ile 53 daire verildi.

3 BİN 500 KONUT
Geçtiğimiz günlerde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci de tamamlanan projenin detayları ortaya çıktı. Uzundere ve Yurtoğlu Mahallesi'nde toplam 32 hektarlık alanda hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projesinde yıkımı yapılan 497 yapı ve bin 172 birimin yerine, 157 bin metrekare alanda 3 bin 500 yeni konut inşa edilecek. Vatandaşlara beş farklı tipte konut seçeneği sunacak olan Büyükşehir, 2 + 1 ve 3 + 1 tercihli daireler teslim edecek. Maksimum 8 katlı yapıların inşa edileceği proje kapsamında konutlar İzmir mimarisine sadık kalınarak inşa edilecek. Bölgedeki hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerini tamamlayan ve geçtiğimiz yıl içerisinde eski yapıların yıkımına başlayan Büyükşehir Belediyesi, meclisten de onayı aldı. İnşaat çalışmalarının başlamasıyla birlikte projenin 2021'de tamamlanması öngörülüyor.

OTELDE GELİYOR
Bölgeye büyük bir ivme kazandırması hedeflenen projede toplam alanın yüzde 24'ünde dev rekreasyon alanı, yeşil alanlar ve pazar yeri ile otoparklara yer verilecek. Yeni konutların ihtiyaçları doğrultusunda üçte birini otopark kullanımına ayıran Büyükşehir, toplam bin 167 araç kapasiteli 14 bin 600 metrekarelik açık otopark alanı yapacak. Bölgeye projeyle birlikte çok önemli bir tesis de kazandırılacak. Geçtiğimiz yıl açılan Fuar İzmir ile birlikte hareketlilik kazanmaya başlayan bölgenin ticari ihtiyaçlarını da göz önünde bulunduran Büyükşehir, 45 bin metrekarelik merkezi iş alanında 250 odalı ve 500 
yatak kapasiteli otel yapacak. Toplam 30 bin metrekarelik alanda 12 katlı yapılması planlanan otel, 204 araç kapasiteli kapalı otopark ile yüzme havuzuna sahip olacak.

"HAKEM OLUYORUZ"
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Uzundere'de yakım çalışmaları sırasında projenin dönüşümde 'model' olacağını söylemişti. Kocaoğlu, "Burada iyi bir örnek gerçekleştirdiğimizde, kentsel dönüşümün nasıl yapıldığını herkes öğrenecek ve bu iş katlanarak artacak. Burada hakem oluyoruz. Bir kamu kurumu olarak . görevimizi yapıyoruz" dedi.

Ali Arda Perk / Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181