Türkiye'nin ilk sağlık kenti Kayseri'de inşa edilecek!
Türkiye'de bir 'ilk' olacağı ifade edilen ve projesinde modern bir otel ile AVM'ye de yer verilen 'sağlık kampüsü' Türk YDA İnşaat ve İtalyan İNSO Sistemi Per Le Infrastrutture Sociali S.P.A. ortaklığı tarafından Kayseri Kuzey Çevre Yolu kenarındaki 1.2 milyon metrekarelik alan üzerinde inşa ediliyor.

Kayseri Şehir Hastanesi bin 584 yataklı olacak. Kampüsü, genel hastanesiyle, kadın doğum ve çocuk hastanesiyle, fizik terdavi hastanesiyle, onkoloji merkeziyle 2017 yüı mart ayında hizmete alınması planlanıyor. Merkezin fizik tedavi hastanesini gördük yüzde 95 oranında tamamlanmış durumda. Diğer hastanelerle öteki bazı binaların da yıl sonuna kadar bitmesi, 2017 yılı ocak ayından itibaren de fiziki mekanların tıbbi donanımlarına başlanması planlanıyor. Bu arada, Mersin, İsparta, Yozgat, Ankara Bilkent ve Adana'daki şehir hastanelerinin de gelecek yıldan itibaren peyder pey hizmete gireceğini öğrenildi.

Yatırım YDA İnşaat ve İNSO iş ortaklığınca finanse ediliyor
İnşaat çalışmaları devam eden ve 792 milyon liralık bir harcama ile gerçekleştirilerek olan Türkiye'nin bu ilk kampus hastanesi, işlevini belirli bir süre için Sağlık Bakanlığı gözetiminde yerine getirecek, sonra kiraya verilecek. Değişik işlevli 20'den fazla tıbbi servisi bünyesinde toplayacak 1283 yataklı ana hastane, 200 yataklı rehabilitasyon hastanesi ve 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesi, kampus konum alanının 700 bin metrekarelik bölümünde, hasta yakınlarının yararlanacağı alanlar ise 500binmetrekaresinde inşa ediliyor. Özel sektör ve kamu işbirliği ile hayata geçirilecek kampusta, yatırım YDA İnşaat ve İNSO iş ortaklığınca finanse ediliyor. Kampusun aynı zamanda başta tıbbi destekler olmak üzere her türlü destek hizmeti 25 yıl boyunca özel sektör tarafından sağlanacak. Tıbbi hizmetler ise mevcut devlet hastanelerinde olduğu gibi bakanlık tarafından verilmeye devam edecek. Başka bir deyişle, proje tamamlandığında, hastalar uluslararası standartlarda özel hastane hizmeti alacaklar.

Yeşil alanlı, fıskiyeli havuzlu dizayn...
Örnekleri Avustralya, İngiltere, İspanya, Kanada ve İtalya gibi ülkelerde görülen kompleksin açık bölümlerinde kapsamlı yeşil alanlarla, fıskiyeli süs havuzları yer alacak. Hastalar bir noktadan diğer bir noktaya yürüyen bantlar ve merdivenlerle ulaşacak. Binalarla bölümler arasındaki ulaşım 'golf araçlarıyla sağlanacak. Kampusda, hastalarla, personelin de rahatı düşünülmüş. Hastalar tek kişilik plazmalı, duşlu, tuvaletli lüks odalarda tedavi olacak, refakatçiler için ise aynı konfora sahip ayrı bölümler bulunacak. Sağlık kenti, kağıtsız ve filmsiz ortamda hizmet verecek. Hastalar ellerinde hasta takip dosyaları ile sıra beklemeyecek; doktorlar hastaları kendilerine muayene olmadan önce hastaların geçmiş muayene bilgileri de dahil olmak üzere tüm bügilere elektronik arşiv sayesinde sahip olabilecekler. Tüm test, muayene sonuçları, röntgenler, hastalara dijital olarak verilebilecek.

Doktor odaları muayenehanelerin içinde yer alacak, böylelikle hastanın doktoru bekleme süresi azalmış olacak. Doktorların kampus içerisinde hızlı ulaşımını sağlamak amacıyla, kullanıcısının nereye gideceğini vücut hareketlerinden anlayan, 20 kilometre hıza sahip, pille çalışan 'ginger' araçları kullanılacak. Ana hastanenin terasında helikopter iniş kalkışlarına uygun bir pist yer alacak. Helikopterle getirilen hastalar terastan direkt ameliyathane veya yoğun bakım odalarına alınabilecek. Hastanede gerektiğinde kullanılmak üzere üst düzey devlet adamları için tam teşekküllü VIP odaları bulunacak.

Mahmut SABAH/Dünya Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181