Antalya Kent Müzesi'yle canlanacak!
Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Konseyi tarafından hazırlanan Antalya Kent Müzesi Projesi, Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde tanıtıldı. Toplantıya Antalya Vali Vekili Hüseyin Ece, Milletvekili Mustafa Köse, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kepez Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan Subaşı, Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ve Kent Konseyi üyeleri, Antalyasporün Vakıf, Dernek ve Anonim Şirket Başkanları ve çok sayıda Antalyalı katıldı.

Teröre boyun eğmeyeceğiz

Başkan Türel, toplantının açılış konuşmasına Ankara'da yapılan alçakça terör saldırısını kınayarak başladı. Türel "Hayatını kaybeden, şehit olan asker ve sivil vatandaşlara rahmet, yakınlarına ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum. Acımız, üzüntümüz büyük, ancak teröre de boyun eğmeyeceğiz, teslim olmayacağız; terörle kararlı mücadele ederken, hayatımızı yaşamaya, geleceğe ilerlemeye devam edeceğiz. Bu sebeple artik bu tür toplantılarımızı, etkinlMerimizi önemsiyoruz, iptal etmiyoruz, tam tersine azimle, inatla daha fazla çalışıyor, gayret ediyoruz" dedi.

Kimse endişeye kapılmasın
Bu yıl terör meselesi ve Rusya meselesi sebebiyle turizm sektörünün moralinin biraz bozuk olduğunu ve doğal olarak bu durumun Antalya'nın geneline yansıdığını ifade eden Türel, hükümetin turizm konusunda aldığı önlemlerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını müjdeledi. Kimsenin Antalya'da turizmin geleceği ile endişeye kapılmaması gerektiğini dile getiren Başkan Türel, şunları söyledi: "Burada Kent Müzesi projemizi de örnek göstererek herkese şunu söylemek istiyorum. Kimse Antalya'nın, Antalya turizminin geleceği ile ilgili endişeye kapılmasın. İşte birbiri ardına muhteşem projelerimiz geliyor ve Antalya hayallerimiz her gün bir adım daha gerçeğe dönüşüyor. Antalya kabuk değiştiriyor ve küresel vizyonunu ileriye taşıyan güçlü adımlar atıyor. Artik dünyanın büyük yatırımcıları Antalya'ya ilgi gösteriyor. Terör ve şer odaklan, felaket tellalları boşuna heveslenmesinler. Hiç kimse bu milletin ve Antalya'nın yükselişini durduramaz. Bu projeler hayata geçtikçe Antalya bütün unsurlarıyla, kent kültürüyle, turizmiyle, ticaretiyle, yeni bir döneme girecek, güçlü bir marka olarak 12 ay boyunca yaşayan, turizmini çeşitlendirmiş bir şehir olacaktır. Daha yeni başlıyoruz, şimdiye kadar deniz ve güneşle buraya geldik, artık spor, sağlık, kültür, EXPO, kültür ve sanat dönemi başlıyor. Herkes bunun güvenini duymalı, geleceğe bu güven ve heyecan ile bakmalıdır."

Gurur günü
Başkan Menderes Türel, bu güvenle Antalya'nın en heyecan verici projelerinden biri olan, Türkiye'nin hatta dünyanın en iddialı kent müzelerinden Antalya Kent Müzesi Projesi'ni başlatmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Kent Müzesi'nin, bir kültür kurumu olmanın yanında, aynı zamanda kendilik bilincinin oluşturulmasında öncü rol oynayan bir eğitim kurumu olduğuna vurgu yapan Türel şöyle konuştu: "Kent müzesi gibi eserler ve rekreasyon projeleri bir şehre ruh verir, anlam verir. Bu çerçevede, projemizin en önemli amacı Antalya gibi Türkiye'nin en çok göç alan şehrinde Antalyalılık kimliğinin kaybolmaması, özünü kaybetmeden çeşitlilik ile beslenmesi, yeni Antalyalılara ve yeni nesillere de bu kimliğin aktarılmasıdır. Kent Müzesi Projesi sadece bir müzeden ibaret bir konu değildir, esasen Antalya ruhunun, kimliğinin ortaya çıkarılması, çağdaş demokrasinin temeUerinin atilmasıdır."

Kente ve turizme canlılık katacak

Kent Müzesi Projesinin büyük bir kültür, sanat, rekreasyon ve yeşil alan projesi olarak Antalya'ya ve turizme canlılık kazandıracak entegre bir proje olduğuna dikkat çeken Türel şöyle devam etti: 'Antalya Kent Müzesini, sadece tarihi malzemenin depolanıp korunacağı bir kurum olarak düşünmüyoruz. Bir buluşma noktası, bir iletişim, eğitim ve kültür merkezi olmasını istiyoruz. Antalya Kent Müzesi sadece sürekli ve geçici sergileriyle değil, yayınlan, konferanslan, konserleri, kurslan, gezileri, yerel yemekler sunacak lokantası, yörenin halk sanatı ürünlerini ve başlıca tarihi eserlerinin replikalannı bulabileceğimiz hediyelik eşya mağazalanyla da zengin bir yelpaze sunacaktır. Kısacası, Antalya Kent Müzesi, Antalya'da yaşam kalitesinin yükselmesine, geçmişle geleceğin bir bütün olarak algılanmasına vesile olacaktır."

Yedi müze müjdesi
Antalya'nın bir kültür başkenti olacağını söyleyen Başkan Türel, konuşmasında Kent Müzesi dahil çalışmalarına başlanan yedi müze projesinin de müjdesini verdi. Türel şunlan kaydetti: "Türk İslam Medeniyederi Müzesi, Kent Müzesi, ATAV ile birlikte yaptığımız Kadın Müzesi, KepezaltiSantral Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında Doğa Tarihi Müzesi, Kepez Belediyesi ve TÜBİTAK ile birlikte Bilim Müzesi, Kent Konseyi ile birlikte Su Müzesi, Kepezalti-Santral Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında Yaşam ve Doğa Temelli Çocuk Eğlence Merkezi. Aynca Kepez Belediyemizin Dokuma'da otomobil ve oyuncak müzesi projeleri de bulunuyor. Herhalde dünyada hiç bir şehirde bir anda bu kadar müze çalışması yoktur. Az laf, çok iş sloganımız vardı, işte budur!"

STK'larla çalışıyoruz
Kent Müzesi Projesinde Kent Konseyi ile birlikte çalıştıklarını anlatan Başkan Menderes Türel, 'Altinı çiziyorum artik sivil toplum yerel yönetim işbirliğinin en başarılı örneğini Antalya'da sergileyeceğiz. Kentin bütün unsurlarının bir araya geldiği Kent Konseyi ile bu projeyi yürütüyoruz. Neredeyse her projemizde şehrimizin paydaşlanyla işbirliği ve istişare içinde çalışıyoruz. Konyaalti Projesinde Mimarlar Odamızla çalıştık, Boğaçayı Projesinde İnşaat Mühendisleri Odamız ile istişare toplantısı yaptık. Aynca Antalya'nın bütün konularını Sayın Valimizin, Sayın Kumbul ve Sayın Subaşı gibi başkanlarımızın, STK başkanlarımızın, özel sektör mensuplarının katıldığı Yüksek İstişare Kurulunda da görüşüyoruz. Şeffaf, katilımcı yönetim anlayışını her fırsatta uygulamaya geçirmeye gayret ediyoruz. Çünkü bir tane Antalya var, bu şehir gerçekten bizim kimliğimiz, ruhumuz, sevdamızdır; bizim için dünyanın en güzel yeridir ve her şeyin en güzeline layıktır" şeklinde konuştu.

2018'de ziyaret
Başkan Türel, Kent Müzesi çalışma takvimini şu şekilde açıkladı: "İlk hazırlık döneminde Antalya Kent Müzesi'nin nasıl bir kavramsal yaklaşıma sahip olacağını belirlemiş, müzenin bölümlerini, tematik ve kronolojik sergi başlıklarını tespit etmiştik. Şimdi ise mimari projeyi ve sergi tasarımını hızla tamamlamaktayız. 2016 ve 2017 yıllan inşaat çalışmalan ve sergilerin plana göre son şekline getirilmesi dönemi olacak. Müzemizin yönetim yapısını ve her bölümünü hızla şekillendireceğiz. 2018 yılı sonbaharında ise, Antalyalılar gurur duyacaklan bir müzeyi ziyaret edip onun hizmetlerinden yararlanma olanağından faydalanabilecekler."

Antalya'nın en önemli projesi
Başkan Menderes Türel, 1930lu yuların mirası, Antalya şehir tarihi Büyükşehir Belediye Binası, Antalya'nın kültürel mirası Karaalioğlu Parkı ile yıkımı yapılacak Atatürk Stadı alanının açık Kent Müzesi olacağını belirterek, "Stadın açık tribün kısmı hem açık hava etkinlikleri için kalacak hem de nostaljik bir tarihi mirasımız olarak kalacak Bütün bunlar benim gibi birçok insanın çocukluğu, gençliği, hayatıdır, yılların paha biçilmez hatirasıdır. Keşke bu şehri yaşamış, buralarda yaşamış, buralarda hizmet etmiş nice insan, onların hatıralarını burada yaşatacağımızı görselerdi. Ama inanıyorum ki, öteki dünyadan görüyorlardır ve mutlu olmuşlardır. Bu inançla bu projeyi ebediyete intikal etmiş bütün Antalyalılara ithaf ediyorum ve bu projeyi bütün Antalya halkına ve çocuklarına emanet ediyorum. İşte bu yüzden bu proje bir anlamda bizim en önemli projemizdir, hatta Antalya'nın en önemli projesidir" şeklinde sözlerini tamamladı.

Dev müze alanı
Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Başkan Türel'in 2014 seçimlerindeki ziyaretinde kent müzesinin yürütülmesi sorumluluğunu kendilerine önerdiğini ve memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, kurulacak Kent Müzesi ile Antalyalıların kendilik bilincini daha da geliştirmeyi Antalya'nın tarihsel, kültürel, toplumsal değerlerini gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi. Müzenin önemli kısmını oluşturan Atatürk Stadinın yıkım işlemlerine başlandığını anlatan Kurt, şu bilgileri verdi: "Belirlenen temalar doğrultusunda kalıcı sergi tasarımlarına ait ihale sürecine geçildi. Büyükşehir Belediye binasının kısa sürede taşınmasıyla Kapalı Spor Salonu, tarihi Belediye Binası, şu anki Fen İşleri, Çevre Sağlığı binalan ve Bülent Ecevit Kültür Merkezini kapsayacak şekilde kent müzesi inşaat alanını oluşturacak. Bu yapılarda Karain'den Günümüze Antalya ve Antalyalılar, Çağlar Boyunca Aile ve Evlilik, Antalya'da Mutfak Kültürü, Antalya'nın Doğası, Antalya'nın Yönetimi ve Belediye temalı sergiler yer alacak. Restorasyonu devam den tarihi Hıdırlık Kulesi Kent Müzesi'nin önemli bir mekanı olacak"


Haber Alanya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181