Bursa Kapalıçarşı'da mutlu son! Restorasyon süreci tamamlandı...
Osmanlı Devleti kurucularından Osman Gazi'nin oğlu Orhan Gazi zamanında hanların aralarının çatı ile kapatılması sonucu oluşan ve sonradan eklenen çarşılar ile son halini alan Bursa Kapalıçarşı'da 2 yıl önce başlatılan restorasyon tamamlandı. 1958 yılında çıkan yangında büyük hasar gören çarşı, kurulduğu günden beri en büyük restorasyonu geçirdi.

Çatı, cepheler, zemin, giriş ve çıkışlar değişirken, çatılar özgün mimariye uygun çini desenli hafif metalden yapıldı. Tarihi çarşının restorasyonu kapsamında çatı için 150 ton çelik kontrüksiyonlu tonoz kullanılırken, 110 adet dükkanın cephesi mekanik traverten kaplama yapıldı. 150 metre boyundaki çarşının mermer zemin kaplaması da özgün mimariye uygun yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda aniden bastıran yağmurda sular altında kalan çarşıda artık o manzaralar yaşanmayacak.

ARTIK SU BASMAYACAK
Yapılan alt yapı çalışmaları sonucunda çarşı giriş ve çıkışları yol seviyesinden yüksek tutuldu. Restorasyon sonrası yapılan açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın tarihi güzellikleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdiğini hatırlattı. Altepe, "Böyle bir eseri, özgün ve özellikli haliyle yeniden Bursa'ya kazandırmak ve tekrar canlandırmak büyük bir onurdur. Bursa, tarihi değerleriyle örnek bir şehir. Her zaman söylediğimiz gibi çarşı canlanırsa şehir de canlanır"dedi. Tarihi Bursa Kapalıçarşı Derneği Başkanı Hasan Güleyan da çarşı esnafının restorasyondan memnun olduğunu söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181