Erişilebilir Müzey'le engeller kalkıyor!

Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Valiliği işbirliğiyle, Bursa Engelliler Federasyonu tarafından koordine edilen ‘Erişilebilir Müze’ projesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya, Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Vali Yardımcıları Ergün Güngör, Fatih Kadiroğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Murşit Atlıakın, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, engelli derneklerin yöneticileri, kurum amirleri katıldı.

Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Zenbilci, müzelerin, insan hayatında önemli yerini kapladığını, geçmişe ve ecdada yönelik yapılan çalışmaları öğrenebildikleri mekanlar olduğunu söyledi. Müzecilik açısından Bursa’nın şanslı bir şehir olduğunu belirten Zenbilci, Türkiye’nin ilk sıfır engelli müzesinin de Bursa Kent Müzesi olduğunu hatırlattı. Erişilebilir Müzeler Projesi’nin, görme ve işitme engellilerin müzelerdeki gezintisini kolaylaştıracağını anlatan Zenbilci, projeye destek veren Bursa Valiliği’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne, Bursa Kent Konseyi’ne, proje ekibine ve tüm kurumlara teşekkür etti.

“Engellilerin yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerine katılmasını amaçlıyoruz”
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise, geçmişin değerlerini geleceğe aktaran müzelerin günün ihtiyaçlarını da karşılaması gerektiğini söyledi. Toplumun her bireyine eşit hizmet vermek için çalışmaların sürdüğünü belirten Karlık, engelli bireylerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde herhangi bir şeye ihtiyaç duymadan yer alabilmesinin önemine dikkat çekti. Sivil toplum kuruluşlarıyla Bursa Valiliği’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak projeler yürüttüğünü aktaran Karlık, “Bursa Engelliler Federasyonu ile Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ‘Erişebilir Müze Projesi’, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın hibe programı kapsamında 39 bin 322 TL hibe almaya hak kazandı. Bursa Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı Arkeoloji Müzesi, Atatürk evi Müzesi, Mudanya Mütareke evi Müzesi, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Bursa Göç Tarihi Müzesi, Bursa Kent Müzesi ve Karagöz Müzesi pilot olarak belirlendi. Proje kapsamında engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan turizm faaliyetlerine katılmasını, sosyal ve kültürel açıdan gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Engellilerin erişimdeki ihtiyaçlarını karşılamak için kültür kurumlarında farkındalık oluşturmayı, kültür ve sanatın içeriğini geliştirerek engellilere uygun metaryaller hazırlamayı hedefliyoruz. Toplumu oluşturan tüm bireylere hizmet sunarken fırsat eşitliğini sağlamayı, toplumda engellilere dair farkındalığı artıracak çalışmalar yapmayı arzuluyoruz” dedi.

Ekim 2015 ile Haziran 2016 tarihleri arasında yapılacak proje kapsamında müzelerde çalışan 25 personele işaret dili eğitimi verileceğini anlatan Karlık, engellilere yönelik tanıtım filmleri ile broşürlerin hazırlanacağını söyledi. İşitme ve görme engelli okullarda eğitim alan 240 öğrenciyle müze gezilerinin düzenleneceğini belirten Karlık, “Projeyle Bursa’da yaşayan ve Bursa’ya gelen görme, işitme ve konuşma engelli bireylerin müze ziyaretlerinden daha fazla verim olmasını hedefliyoruz. 2014 senesinde Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı tüm müzelere gelen ziyaretçilerin sayısı 399 bin 142’dir. 1 Kasım 2015 itibariyle bu rakam 388 bin 377 olmuştur. Müze sayısı 10’a yükseldi. Yeni müzelerin açılması için çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

Bursa milletvekili Bennur Karaburun, projeyi çok anlamlı bulduğunu, görme engellilerin müzeyi hissetmesinin önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu konuda çok yol kat ettiğini anlatan Karaburun, tüm müzelere engellilerin ulaşabileceği ortamlar oluşturulması için çalışmaların devam edeceğini ifade etti. Vali yardımcısı Ergün Güngör ise, müzelerin geçmiş ve gelecek arasında köprü olduğunu, tüm vatandaşların buralardan yararlanmasını arzuladıklarını dile getirdi. Engelli bireylerin de engelsiz bireyler gibi tüm hizmetlerden yararlanmasını amaçladıklarını aktaran Güngör, “Bununla ilgili devletimiz düzenlemeler yaptı. Oluşturduğumuz denetleme ekipleri kurum ve kuruluşlara ikaz yazılarını gönderiyor. Şehrimizde engelliler için sıkıntılı noktalar olabilir. Ama Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu konuda önemli işbirliklerimiz var. Bursa’yı engelsiz şehir haline getirmek başlıca hedefimiz. Yöneticiler olarak her zaman engelli vatandaşlarımızın yanındayız” dedi. Vali Yardımcısı Fatih Kadiroğlu, son 10 senede çıkarılan kanunlarla önemli tedbirlerin alındığını, mevzuata uyum olması halinde engellilerin de engelleri aşacağını anlattı.

Bursa Engelliler Federasyonu Başkanı Mürşit Atlıakın ise, engellileri anlamaya çalışmanın güzel bir duygu olduğunu dile getirdi. Günümüzde daha çok fiziksel erişebilirliğini konuşulduğunu, ancak konunun işitme ve görme engelliler yönü olduğunu da hatırlatan Atlıakın, eksikliğini hissettikleri bir konuda çalışma yaparak ‘Erişilebilir Müze’ projesini geliştirdiklerini söyledi. Atlıakın, Bursa Valiliği’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne, Bursa Kent Konseyi’ne, Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne ve projede katkısı olan tüm ekibe teşekkür etti.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181