Yılmaz Büyükerşen Süperkent'i tanıttı!
Eskişehir'in geleceğine en az 50 yıl ışık tutacak imar planları çalışmalarının 2014 başlarında başlandığını belirten Yılmaz Büyükerşen, "Bu planlar 1/25 binlik Nazım Plan dahil Porsuk çevresini kapsayan Afet Riskli Bölge Projesi ve Gündoğdu Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projeleridir. Bu planların yapılması Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Büyükşehir Belediyesine görev olarak verilmişti. Eskişehir'in ikinci uydu kenti sayılacak Süper Kent planlarını ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlenmişti" dedi.

İTÜ yaptı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından gerek Büyükşehir, gerek bakanlığın görev alanlarına giren planların yapılmaya başlandığını anımsatan Büyükerşen, "Üniversite ekiplerinin hazırladığı bilimsel etütlere ve çağdaş şehircilik anlayışına uygun olarak hazırlanan planlarda sona yaklaşıldı. Bunlardan Afet Riskli Bölge Planları, bakanlık uzmanlarının incelemesine sunulmuş olup yakında Büyükşehir Belediyesinin yanındaki nikah salonunda mülk sahiplerinin uzlaşım müzakerelerine açılarak onay işlemi başlatılacak" diye konuştu.

Meclise gelecek
Tüm projeleri kapsayan 1/25 binlik Nazım İmar Planı'nın halen Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu'nda karar için görüşüldüğüne dikkat çeken Büyükerşen, "Bu ayki meclis toplantısında gündeme getirilmesi bekleniyor. Plan meclis onayını alır almaz Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluğundaki projelerde ilk kazmayı en kısa sürede vuracağız. Bakanlık idaresindeki Süperkent için bizim bir tarih vermemiz söz konusu değildir" dedi.

Kabulünden sonra
Önceki gün Bakan Fatma Güldemet Sarı'nın duyurduğu ve 1/25 binlik planın kabulünden sonra uygulama safhasına geçilecek Süperkent Projesi'nin özelliklerine de değinen Büyükerşen, "Süperkent şehrin güneyindeki Kocakır Bölgesi'nde bulunan 838 hektar alanı kapsayacak. Bölgede 18 bin 775 adet konut, çoğu ofis olarak bin 342 ticaret yapısı, 1 hastane, 1 kültür merkezi, 42 aile sağlığı merkezi ile 75 bin nüfusa yetecek kadar okul ve diğer sosyal alanların da yanı sıra, kişi başına 41 m2 'lik yeşil alana sahip olacaktır" diye konuştu.

Elektrikli otobüsler
Her konut başına 36 m2 sebze ve meyve yetiştirilecek arka bahçelerin de olacağını ifade eden Büyükerşen, "Bina çatılarına konacak güneş panelleri ve güneş tarlaları ile 24,5 megavat enerji üretilerek %94,3 oranında karbon salınımı azaltılacak. Su arıtma ve yağmur suyu biriktirme sistemleri ile arıtma sistemlerinden de sulama suyu sağlanacak, çöpler ise enerjiye dönüştürülecek. Kayapınar ve Aşağı Çağlan Köyleri bölgenin güneyine taşınacak. Alanın güneyinde çevre yolu yer alacak, ulaşım ise elektrikli ve hibrit otobüsler ile sağlanacak" dedi.

Eskişehir Sakarya Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181