6.5 milyon konut depremde riskli!
Marmara depreminin 18’inci yılında, inşaat sektörü temsilcileri, büyük deprem sonrası getirilen yeni şartnameler, yönetmelikler ve denetim sistemlerinin hem kentin yenilenmesine, hem de inşaat sektörünün gelişimine büyük katkı sağladığını ancak bu konuda yeterince yol katedilemediğini, kentsel dönüşüm konusunda yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini belirtti.

‘Hazırlıklı değiliz’
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, “6.5 milyon konut deprem açısından riskli bina statüsünde. Topraklarının tamamına yakını deprem kuşağında bulunan ve her an deprem riski ile yaşadığımız ülkemizde, hayata geçirilen tüm düzenleme ve yapılanmalara rağmen hâlâ depreme tam anlamıyla hazırlıklı olmadığımızı söyleyebiliriz.”

‘Tabut’ binalar
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da depremden sonra devletin ilgili kurumlarının reformlar yapmaya çalıştığını ancak aradan geçen 18 yılda çok başarılı olunmadığını söyledi. Durbakayım, şöyle konuştu: “Yasalar, yönetmelikler maalesef hem bireylerin, hem de firmaların kişisel çıkarları nedeniyle istenildiği şekilde ve ölçüde kullanılamıyor. Rant uğruna, 5-10 yıl önce kendi yaptığı binaya çürük raporu alarak yeniden inşa eden firmalar var. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ardına sığınan bireyler birkaç metrekare uğruna dönüşüm projelerini kilitleyerek yüzlerce hak sahibini tabut binalarda yaşamaya mahkum ediyor. 20 milyon konutun yarısının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Ortalama bir dairenin yenilenme maliyetinin 150 bin lira olduğu düşünülürse, 10 milyon dairenin yeniden yenilenmesinin maliyetinin 1.5 trilyon lirayı aşacaktır. Bu büyüklükte bir bütçe hiç kimsede yok.”

‘Bina ömrü bitmiş’
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan inşaatların en az 100 yıl için yapılması, kent mimarisinde sık sık değişikliğe gidilmemesi gerekliliğini vurguladı. Erdoğan, 20-30 yıl, yani bir otomobil kadar kullanım ömrü olan binalarda yaşandığını belirterek, “1970’lerde, az katlı, bahçeli evler yıkıldı yerine apartmanlar yapıldı. Şimdi aynı binalar bir kez daha dönüşüyor. Arada 30-40 yıllık bir zaman var, çok ciddi bir kaynak harcanıyor. Kentsel dönüşümde mahalleler değil, sadece binalar dönüşüyor. Dönüşürken servet etkisi ilk sırada yer alıyor. Para kazanma algısı çok yüksek” dedi.

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181