8.7 milyon metrekarelik alanda dev proje başlıyor!
Alanın 2.5 milyon metrekarelik alanına yapılacak park, dünyanın en büyüklerinden biri olacak.

Esenler'in geleceğine yön verecek olan projenin detaylarını Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu Sabah gazetesine anlattı. İşte Göksu'nun dikkat çekici açıklamaları:

- Milli Savunma Bakanlığımız başta olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla yapılması gereken protokol ve sözleşme gibi resmi prosedürler yerine getirildi. Öncelikle arazi içerisinde bulunan Baştabya, Topkule ve Metris Kışlaları olarak bilinen askeri binaları yıkarak bunların yenisini 1. Ordu Komutanlığı'mızın istediği yerlerde inşa edeceğiz. Şu anda bu işlemleri yapıyoruz. Elbette diğer taraftan da Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte arazinin planları ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Planlarla ilgili ilçemizde siyasi partiler, ilgili meslek kuruluşları başta olmak üzere tüm kanaat önderlerinin görüş ve düşüncelerini de aldık. En ideal planı yapmaya çalışıyoruz.

- Arazi 8.7 milyon metrekare. Toprağın çok kıymetli olduğu İstanbul için çok büyük bir alan. İnşallah bu araziyi en iyi şekilde, insanların hayrına kullanacağız. Hep söylüyorum. Bir kere bu proje ile Esenler'in talihini değişecek. Esenler'in üçte biri büyüklüğündeki bu alanın belediyemize tahsisi ile, Esenler'in mülkiyet ve imar ile ilgili her türlü problemine kalıcı çözümler getireceğiz. Proje ile Esenler'in baştan başa yenilenmesini sağlayacağız ve ilçemiz tam bir cazibe merkezi haline gelecek. Türkiye'nin ilk planlı şehri ve 2.5 milyon metrekare büyüklüğünde, kentsel dönüşüm kapsamındaki dünyanın en büyük şehir parkı Esenler'de kurulacak.

- Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığıve Esenler Belediye'mizin işbirliğinde yürüyor. Bütün bu çalışmalarımız yeni Esenler'i, 2023 hedeflerine uygun bir şehir yapmaktır.

- Bölgede, "İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı" projesini uygulayacağız. Alanın yaklaşık yüzde 50'si imara açılacak. İmara açılan bu alanın da maksimum yüzde 40'ında yapılaşma olacak. Yani 8.7 milyon metrekare alanın 1.7 milyon metrekaresinde yapılaşma olacak. Geri kalanı ise yeşil ve sosyal donatı alanları olarak kalacak.

- Esenler'de yapı ömrünü tamamlayan ve imar kısıtlılığı sebebiyle (Mülkiyet sorunu bulunan parseller, sosyal donatı alanlarında - okul, cami, park, kültür merkezi, otopark vs.- kalanlar dahil) yenilenemeyen toplam 40 bin konut var. Bu konutlar yenilenemediği gibi çivi bile çakılamıyor. Bu 40 bin konut yeni bölgeye transfer edilecek. Yerlerine kesinlikle konut yapılmayacak. Boşaltılan yerler, donatının ruhunu uygun olarak kullanılacak. Bu konutların dışında ekonomik ömrünü tamamlayan ve deprem riskinde yıkılabilecek 50 bin konut daha var. Bir plan ve program çerçevesinde bu proje sayesinde bu 50 bin konutun yenilenmesine de katkı sunulacak.

- Şu anda teknik altyapı hazırlıkları büyük bir hızla devam ediyor. Çok büyük mesafe kaydettik. Dünyanın en büyük ve en kapsamlı kentsel dönüşüm projesi olan bu çalışmada, kentsel tasarım, plan ve proje başta olmak üzere teknik hazırlıkların tamamlanmasının ardından 2018 yılı içinde hem yeni şehrin, hem de yeni parka kazmayı vurmayı hedefliyoruz. 8-10 yıl içinde de tüm projenin tamamlanacağına inanıyorum. Ancak tüm bu planlarımız, verdiğimiz bu süre Türkiye'nin siyasi istikrarına bağlı. Zira siyasi istikrarın bozulması, ekonominin küçülmesi bu projenin hayata geçmesini doğrudan etkileyecek faktörler olacaktır. Bugünkü duruma getirmek için ciddi emek harcadığımız tarihi projenin kapılarını aralayacak anahtarın siyasi istikrar olduğunu özellikle ifade etmek isterim.

- Proje alanında 2.5 milyon metrekare şehir parkı yapacağız. Çevre ilçelerdekilerle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfusun yürüme mesafesinde ulaşabileceği şehir parkı, kentsel dönüşüm alanında üretilen dünyanın en büyüğü olacak. Şehir parkı içinde çeşitli müzeler, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terası ve daha pek çok donatı yer alacak. Dünyadaki örnekleri ile yarışacak. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181