Belediye başkanlarından kentsel dönüşümde 'Tek Merkez' talebi!
Türkiye'nin en önemli projelerinden olan 40 milyar dolarlık kentsel dönüşüm projelerinin amiral gemileri olan belediyeler, işleyişteki çok başlılıktan şikâyet ediyor. İmar artışlarından bölgesel bazda kentsel dönüşüm kararlarına kadar birçok alanda yaşanan sıkıntıları Sabah'ın toplantısında dile getiren belediye başkanları inşaat sektörüyle ilgili alman kararların tek merkezden oluşmasını ve uygulamada farklılıkların ortadan kalkmasını istiyor. Belediye başkanları toplantıda farklı sorunları dile getirse de, hepsinin ortak olarak seslendirdiği tek konu kentsel dönüşüm çalışmalarında 'bütüncül bazlı proje planlaması' oldu.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta: Bütüncül planlama istiyoruz
Türkiye'de son dönemde kentsel dönüşüm çalışmaları durma noktasına gelmişti. Bunun çeşitli nedenleri var. Modellerin değiştirilmesi gerekiyor. Bölgesel bazda yapılan kentsel dönüşümün birçok sorunu olduğu görüldü. Parsel ve ada bazındaki kentsel dönüşüm uygulamalarının istanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayından sonra uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Hem canı hem ekonomiyi tehdit eden deprem riskini yok etmek için başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarında kararların tek çatı altında alınması birçok sorunu da çözecektir. Yani kentsel dönüşüm çalışmalarının tek bir çatı altında olması gerektiğini düşünüyorum. Hükümetten, bütüncül planlama yapmasını istiyoruz.

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can: Finans merkezi gecikiyor
Finans merkezi 2.5 milyon metrekare civarında inşaatı içeriyor. Maalesef uzun süredir de çok yavaş gidiyor. Mesela kamu kurumlarının yapacağı yatırımlardan bazıları ruhsatlarını 1.5 yıl önce verdik ama henüz bir çalışma olmadı. Bunun hızlandırılması gerekiyor. Harçlar konusunda da biraz daha yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu: Komisyon kurulmalı
Özellikle değer artışıyla ilgili konuya değinmek istiyorum. Çünkü, bu konuda çok başlılık yaşanıyor. Bu sorunun çözülmesi için belediyelerin de içinde olduğu ortak bir komisyonun kurulması gerekir. Aynı şekilde değer haritalarında da güncelleme standardının getirilmesi lazım. Bir diğer önemli sorun da hafriyat kamyonları. Bunun için inşaat atıklarının raylı sistem ya da telesiyejle döküm alanlarına taşınması her açıdan daha faydalı olur.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz: Dönüşüm fonu olmazsa olmazımız
İmar hakkı transferinde bir önerim var. Eğer belediye o siteye imar hakkı vermezse o sitenin dönüşme şansı yok. Bu sefer karşımıza kamu zararı çıkıyor. Bizim bunu mutlaka çözmemiz gerekiyor. Bir de kentsel dönüşüm fonu olmazsa olmaz. Ancak bu fondan ilçe belediyeleri mutlaka pay almalı. Bir diğer önemli konu ise yağmur sularının depolanması sorunudur. Bu kural imar yönetmeliğine girdi. Ancak zorunluluk yok. Burada özellikle büyük projelerde bunun zorunlu hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar: Biz 1+1 dairelere karşıyız

Belediye başkanları 'Çok ruhsat veriyor' diye suçlanır bense vermiyorum diye suçlandım. Karşımda da bir küçük inşaat polisjoluştu. Bu nedenle de partimden ihraç edilme noktasına geldim.  Ada bazlı kentsel dönüşüm zorlaması olmasına rağmen maalesef bir türlü yürütemedik. Bütün kararları meclis kararıyla çıkardık. Ancak geldik duvara tosladık. Beşiktaş'ta imarı durdurmak zorunda kaldık. Bunun da iki nedeni var. Otoparksız ruhsat vermiyorum. Çünkü Türkiye'nin otopark sorunu en yüksek ilçelerinden biri Beşiktaş. İkincisi de tek bina bazlı gelmeleri oldu.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu: Süre kısa, yoğunluk oluyor
Kadıköy inşaat yoğunluğu en yoğun alanlardan. Kadıköy'ün toplamda yüzde 20'si inşaat alanı durumunda. Tespit edilen riskli yapı 3 bin 17, ruhsat alınmış yapı 2 bin 79. Şu anda binin üzerinde inşaat yapılıyor. Bu sayı çok yüksek. Bunun bir nedeni inşaat süresinin kısa tutulması. İnsanlar bir an önce bitirip kurtulmak istiyor bu da yoğunluk oluşturuyor. Bir diğer sorun ise daire fiyatları yüksek olmasına rağmen inşaat harcının alınmıyor olması. 1 milyon doların üzerinde daire satılıyor ancak belediyenin aldığı para çok düşük. İnşaat harcının alınması gerekiyor.

Sabah Ek Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181