'Kentsel Dönüşüm 250 sektörü canlandıracak'!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Birlik Vakfı tarafından düzenlenen "Şehir, Medeniyet ve Kentsel Dönüşüm" konulu konferansa katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Birlik Vakfı Ankara Şubesi tarafından düzenlenen "Şehir, Medeniyet ve Kentsel Dönüşüm" konulu konferansta yaptığı konuşmada, köyden kente göç ve bu çerçevede Türkiye'deki yapılaşmayı anlattı. Köyden kente göç sırasında dönemin yöneticilerinin doğru tedbirler almadığını bunun sonucunda da bir taraftan kimliksiz ve bir taraftan da sağlıksız şehirlerin oluştuğunu belirten Özhaseki, "Selçuklu medeniyeti dediğimiz zaman aklımızda bir sivil mimarlık örneği var, Osmanlı deyince yine bir tarz var. Peki şimdi bizim dışarıda 100 yıllık kurmuş olduğumuz medeniyete ne denilebilir? Olsa olsa buna 'arabesk medeniyeti' demek lazım. Cam bina yanında iki tane gecekondu onun yanında iki tamirhane. Böyle bir tarz. Bunu herhangi birini suçlamak, bir belediye veya partiye saldırmak için söylemiyorum. Çünkü imar suçu müşterek işlenen bir suçtur” diye konuştu.

Konferansta yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün önemine de değinen Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümle yeniden mahalle kültürünün inşa edilebileceği ortamların sağlanabileceğini ifade ederek, buna yönelik çalışmaları anlattı. Kentsel dönüşüm çalışmalarını "Bizim Mahalle" adını verdikleri bir konsept geliştirdiklerini belirten Özhaseki, "İstanbul için rezerv alanlar belirledik. Düşündüğümüz zemin artı 3, 4, 5 en fazla 6 kat gibi, daha yüksek yok. Selçuklu'daki külliye mantığıyla, onun gibi merkezlerin olduğu, sokakların oraya açıldığı, konu komşunun birbiriyle iletişim halinde olabileceği..." dedi 

Böyle bir mahalle inşası için projeleri hazırladıklarını belirten Özhaseki, "İleride şöyle bir yasa da gelecek. Eğer kooperatif kuracaklar, 'Sizdeki bu mahalle kültürünü yaşatacak şekilde kooperatif kuracağız' derlerse, hazine arsalarını, iz bedel üzerinden vermeyi düşünüyoruz." diye konuştu.
 
“KENTSEL DÖNÜŞÜM 250 SEKTÖRÜ CANLANDIRACAK”
Kentsel Dönüşüm çerçevesindeki projeleri hayata geçirirken 250 sektörün canlandırılabileceğini vurgulayan Özhaseki, şunları söyledi: "Bunların hepsi Türkiye'de güçlü, yerli, milli firmalar. Bunları destekleyerek senede 500 bin konutun inşa edilmesi demek, sadece parasal anlamda 150, 200 milyar liranın piyasada dönmesi demek. Bunun ekonomisi kolay değil ama A, B ve C planları hazırladık. Sosyal tesislerimizi satılığa çıkardık. Satılacak tesislerin planlamasını yapıyoruz. Onları kentsel dönüşüme bütçe olarak koyacağız. Oradaki bütçe oluşturduğumuz işi de belediyelere sıfır faizle kredi olarak vereceğiz. Üç sene boyunca belediye iş yaparken çalışmaları finanse edeceğiz, sonra geriye doğru 4, 5 sene içerisinde bu paramızı geri alacağız. Bu işi Maliye'den bir bütçe ayırmadan yapabilme imkanımız var. Bunun formülleri de var."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181