'Kentsel dönüşümde 1 ileri 2 geri gidiyoruz'!
Kentsel dönüşümü 2012 senesinde Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan açıklayıp başlattığında 2012-2013-2014 yıllarında gayet iyi bir dönem yaşandığını ve sonrasında oldukça iyi ilerlediğini ifade eden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Ancak ilerleyen süreçte ne yazık ki yavaşlama eğilimine girdi. Şu an ise Çevre ve Şehircilik Bakanımız gerçekten kentsel dönüşümü kendisine adeta görev edindi. Yalnızca Bakanımızın istemesiyle kentsel dönüşüm olmuyor. Bunun çözüm noktası vatandaşın, belediyelerin ve bizlerin işbirliği içinde olması gerekiyor. Vatandaşlarımız fedakarlık yapmalı, belediyeler bizi desteklemeli ve biz de çözüm odaklı projeler oluşturarak kentsel dönüşümde hızlı bir şekilde başarılı olabiliriz. Vatandaş ve belediye kentsel dönüşümde taşın altına elini koyarsa biz de sektör oyuncuları olarak gövdemizi koymaya hazırız" diye konuştu.

En büyük sorunlardan birinin de, kentsel dönüşümde yapıların iç içe olması sebebiyle yüzde 80 alanına gelindiğinde kalan yüzde 20'lik kısmın bunu kendilerine bir rant kapısı olarak görmesi olduğunu ifade eden Demir, "Durum böyle olunca da anlaşmaya yanaşmıyorlar ve maalesef süreç düğümlenip kalıyor" dedi.

2018 SONRASI ATAĞA KALKARIZ
2016'da gayrimenkul sektörü olarak çok büyük sıkıntılar yaşandığını, 2017'nin gayrimenkul sektörü olarak durağan gözükse de orta seviyede geçtiğini dile getiren Demir, "2018 - 2019 yılları için pozitif düşünüyorum. 2018 yılının ilk çeyreğinden sonra kesinlikle konut sektöründe ve diğer sanayi, ufak ölçekli sektörlerde olumlu gelişmelerin ve ekonomik olarak güzel şeylerin olacağına inanıyorum. 2018 ve daha sonraki yıllarda konut sektörünün atağa geçeceğini, faizlerin düşmesiyle beraber, bankalara faiz odaklı yatırımların piyasaya kanalize olmasıyla beraber 2018 - 2019 yıllarının oldukça verimli ve çok iyi olacağına inanıyorum. Çünkü kötü günleri hep yüksek enerji ve motivasyonla geride bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.

BEŞİNCİ PROJEMİZ İZMİR'DE
Konut satışlarının senenin ikinci ve son çeyreğinde hareketli olacağını, gözlemlediklerini dile getiren Demir, "Ekimde bin 160 daireli Demir Country projemizin lansmanını yapacağız. 2018'in ilk çeyreğinde ve ikinci çeyreğinde 4 projeye başlayacağız. Başlayacağımız beşinci yeni proje de İzmir'de olacak. Demir Grup olarak satışların giderek artacağına inanıyorum" dedi. Sabah gazetesinin düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler' Kurultayı'nın çok başarılı bir organizasyon olduğunu vurgulayan Demir şöyle konuştu: "Yazılı ve görsel basın bunları dile getirmediği sürece Kentsel Dönüşümü gerçekleştiremeyiz. Bu tarz kurultay, zirve ve etkinliklerle toplumu bilinçlendirmek gerekiyor. Sabah gazetesi mecra olarak hep ilkleri hayata geçirmiştir. Bunun birçok şehrimizde arttırılarak devam ettirilmesinde fayda var. Çünkü her kurultayın, kentsel dönüşüm için söylenen her sözün yerine gideceğine inanıyorum. O yüzden Sabah gazetesine, ekibine ve emeği geçen herkese tekrar çok teşekkür ediyorum."

İzmir'in dönüşüme ihtiyacı var
İzmir'in çarpık kentleşme sonucu gecekondusu oldukça çok olan bir şehir olduğunu belirten Demir, "İzmir'in deprem bölgesi olması açısından kentsel dönüşüme çok ihtiyacı var. Son dönemlerde belediyeler kentsel dönüşümle ilgili çok büyük çaba ve gayret içinde. Bayraklı Belediyesi bizim de içinde olduğumuz bir proje olması sebebiyle biliyorum ki; tamamen gecekondu ve çarpık yapılaşmayı içine alan çok büyük bir alanda kentsel dönüşüm çalışmalarını 2 senedir devam ettiriyor. Diğer ilçelerde de hızlı bir şekilde kentsel dönüşümbüyük alanlar üzerinde projelendirip yapılmasında fayda var" diye konuştu.

İzmir'de, kentsel dönüşüm projeleri yapılırken altyapı projelerinin de planlı bir şekilde yapılanması ve yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Demir, "İzmir'in, istanbul gibi çok hızlı bir şekilde yenilenmesi gerekiyor. Şehrin, cadde ve sokaklarıyla birlikte güzelleşmesi gerekiyor. İzmirimiz çok güzel bir şehir. İlçeleri ve kasabalarıyla, denize sıfır olan kesimleriyle; Çeşme'ye Bodrum'a Marmaris'e sahil kesimine çok çabuk ulaşabildiğimiz bir şehrimiz olduğu için İzmir'in hızlı ve planlı bir şekilde kentleşmesi gerekiyor. Bir an önce modern yapılara dönüşmesi gerekiyor. İnşallah bu kurultayın İzmir'e faydası olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Arazi fiyatları sektörü tıkıyor
Kentsel dönüşüm, plan yaptırma ya da plan sonrasındaki itirazları karşılamanın İstanbul'da olduğu gibi İzmir'de de zor olduğunu dile getiren Demir, "Ama bizim işimiz bu. Zorlukları elbirliğiyle yerel ve genel yönetim ve siyasi yönetimle beraber aşmaya gayret ve çaba gösteriyoruz" dedi.

Demir'e göre sektörün en büyük sorunlarının başında yüksek arazi bedelleri. "Örneğin 100 dairelik proje yapacaksınız. Arsa sahibiyle yaptığınız anlaşma yüzde 50 seviyesindeyse ister istemez bu oran sonucunda maliyetleriniz artıyor. Maliyetleri arttırdığı zaman da satışlarda sıkıntı yaşıyoruz. Arazi maliyetleri inşaat sektörünün gelişmesinde en büyük neden. Bir proje yaptığımızda 2. ve 3. projeleri yapmaktan çekiniyoruz. Çünkü yer bulamıyoruz" diyen Demir, arazisi olan insanların da ister istemez fazla fiyatlar talep ettiğini sonuçta konut üretim noktasında tıkanıklıklar yaşandığını kaydetti.

Sabah Emlak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181