Kentsel dönüşümde Master Plan uygulamasına geçiliyor!
2012'den bugüne devam eden kentsel dönüşüm hamlesinde master plan dönemi başlıyor. Şehrin bir bütün olarak ele alındığı plana göre konut sahipleri, rezerv alanlara taşınarak kamu-özel işbirliğinde şehir dönüştürülecek. 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayının' ilk oturumu "Kentsel dönüşüme stratejik yaklaşım, altyapı sorunları ve eylem planı" başlığıyla gerçekleştirildi.

ÖRNEK PROJE YAPILSIN
Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz'un moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkam Nihat Özdemir ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat çözüm önerilerini sundu. Mevcut dönüşüm uygulamalarının konutlar düzeyinde hayata geçirildiğini aktaran Murat Kurum, bunun doğru bir uygulama olmadığını söyledi. Şehirler bazında master planların hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Kurum, "Nüfus hızla artıyor. Dönüşümün hızlanması bunun da tek elden yönetilmesi gerekiyor" dedi. Dönüşümün rezerv alanlar yaratılarak gerçekleşebileceğine dikkat çeken Kurum, şöyle konuştu: "İstanbul'u jeopolitik olarak inceledik, afet riskli alanları taradık, sit alanlarına baktık. 10 bin hektarlık bir rezerv alan oluşturduk. Burada 500 bin konutluk örnek bir şehir yapabiliriz. Bu da İstanbul'daki 2 milyon riskli alanın yüzde 25'ine tekabül eder. İnsanları buraya transfer ederek şehirde kentsel dönüşümü sağlayabiliriz."

SÜPER KENTLER GELİYOR

Vedad Gürgen de ikinci nesil kentsel dönüşümün başlatıldığı bilgisini verdi. İlk örnek projenin Eskişehir'de 75 bin metrekarelik rezerv alanda başlatıldığını aktaran Gürgen, "Eğitimden jeopolitik risklere kadar her şeyin hesaplandığı, kendi enerjisini üreten, suyun tasarruflu kullanıldığı, katı atık merkezleri olan, üçte ikisi yeşil alanlardan oluşan çevre dostu bir şehir yapıyoruz. Buna da süper kent diyoruz. Son aşamaya geldik, onaylardan sonra hayata geçirelecek" dedi.

YASADA BOŞLUK VAR, YENİDEN DÜZENLENMELİ
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Piyalepaşa projesinin kentsel dönüşümü için 15 yıl uğraştıklarını, bürokratik işlemlerin çok uzun sürdüğünü söyledi. Polat, "Kentsel dönüşüm yasası çok önemli bir hamle ancak boşlukları zamanla ortaya çıktı. Sorunların çözümü için yasanın düzenlenmesi gerekiyor" dedi.



EKONOMİ VE KÜLTÜR YOKSA ŞEHİRLER DE KURULAMAZ 

Oturumda söz alan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, şehirlerin dört temel üzerinde şekillendiğine dikkat çekti. Demircan, "Bunlar ekonomi, eğitim ve kalifikasyon, sosyal ve kültürel hayat ile mekânsal planlamalar olarak şekilleniyor" dedi. Biryerde ekonomik hareketlilik oluşmadan şehir kurulamayacağına dikkat çeken Demircan, iyi bir ekonominin inovasyonla sağlanacağını bunun da eğitimle mümkün olduğunu vurguladı. İyi üretim için kültürve sosyal hayatın önemine dikkat çeken Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu üçünü bir araya getirirseniz belediyeler aracılığıyla mekânsal planlamayı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer belediye başkanı bu dördünü bir araya getirebiliyorsa şehir kurabilir. Sadece konut yaparak ancak müteahhitlik yapmış olursunuz."

Sabah Gazetesi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181