Kentsel dönüşümün geleceğini uzmanlar değerlendirdi!
İstanbul'un merkezi noktalarında konut stoğu her geçen gün azalıyor. Bu noktada yeni ve depreme dayanıklı yapılar hayata geçirmek için, kentsel dönüşüm seçeneği öne çıkıyor. Hem merkezi, hem yeni ve depreme dayanıklı konutların hayata geçirildiği kentsel dönüşüm süreci, devlet tarafından da destekleniyor. Ancak sürecin önünde engeller de yok değil. 

Exclusive Homes dergisinde yayınlanan görüşler ise şu şekilde oldu;

 "2016 kentsel dönüşümün yılı olur mu?"

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya:
2016 yılında kentsel dönüşüm projeleri hız kaza. nacaktır. Proje geliştirme evrelerini tamamladığımız kentsel dönüşüm projelerini 2016 yılında ^m inşa etmeye başlayacağız. Merkezi lokasyonlarda yer alan ve doğru fiyatlama yapılmış projelerimizde satışların hızlı bir ivme kazanacağını düşünüyoruz. Sultanbeyli'nin en işlek noktası Fatih Caddesi üzerinde cadde mağazaları, konut ve ofislerin yer alacağı karma bir projemiz olacak. Çeliktepe'de Büyükdere Caddesi'ne 300 metre mesafede yeni bir konut projesi inşa edeceğiz. İstanbul'un en hızlı gelişen bölgesi Kartal'da yer alan adalar manzaralı aile konsepti ile yapacağımız 'DKY Ada' ile Sahil yolu üzerinde Marmara Denizi ve Adalar manzaralı 'DKY Sahil' projelerimiz ve Kadıköy bölgesinde Bağdat Caddesi çevresinde yapacağımız 3 ayrı DKY Cadde projemiz ile 2016 yılına güçlü bir şekilde hazırlanıyoruz.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı:
Türkiye'nin dört bir yanında ilçe veya mahalle bazında hayata geçmesi planlanan onlarca kentsel dönüşüm projesi mevcut. Kentsel dönüşümün yaşamsal öneminin dışında başta İstanbul olmak üzere Türkiye'ye katacağı artıların başında istihdam geliyor. Kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek bölgelerdeki hak sahiplerinin bu çerçevede bilinçlendirilebilmesi ise büyük önem arz ediyor. Biz Ege Yapı olarak kentsel dönüşüme tüm tarafların ticari kaygılarından çok, öncelikli sosyal sorumlulukçerçevesinde bakılması gerektiğini düşünüyoruz. Ülke menfaatleri için kentsel dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. 2023 yılına kadar 6-7 milyon konutun yenilenmesi, hem çevreye duyarlı projelerin hayat bulmasına imkan sağlayacak hem de bir deprem ülkesi olan Türkiye'nin çarpık kentleşmeden kurtularak geleceğe daha güvenli bakmasını sağlayacaktır. Tüm sektör oyuncularının, kamu otoritelerinin ve hak sahiplerinin bu çerçeveden bakarak ülkenin geleceğini inşa edeceğine inancımız tam.

Cihan İnşaat Satış ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır:
Türkiye genelinde ilk kentsel dönüşüm projesinde kazma vurulduğunda tarih Mart 2012'yi gösteriyordu. Bu tarihten günümüze dönüşümle ilgili olumlu yönde çok fazla yol katettik. Kentsel dönüşümün önemini evi dönüşmesi gereken vatandaş da anladı dönüşüme imza atacak olan inşaat firmaları da. Mevzuatı her geçen gün daha da iyi anlamaya ve ona göre yol almaya başlayan dönüşümün ilk örneklerinde vatandaşın kafasındaki soru işaretleri ve endişeler de kayboldu. Evini dönüştürenlerin yüzlerinin gülmesi diğer hak sahiplerine de umut oldu. Bu nedenle evet bu yıl ve önümüzdeki yıllar kentsel dönüşümün yılı olacak diyebiliriz. Bize de bu konuda çok fazla talep geliyor ve biz de bu talepleri değerlendiriyoruz. Cihan İnşaat olarak felsefemiz ise bütünde dönüşümün bir parçası olmak. Nitekim şu anda satış ve inşaatını yaptığımız Avrupark Bahçekent projemiz bütünde dönüşümün başladığı bir bölgede yükseliyor. Biz tek tek binaların dönüşmesindense bölgesel dönüşümden yanayız. Bölgesel dönüşümlerde tüm altyapı ve üstyapı uyum içinde dönüşüyor.

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar:
Sadece bu yılı değil gelecek 10 yılı Türkiye için Kentsel dönüşüm yılı olarak görüyoruz. Çünkü sağlıklı ı nesiller ve iyi bir geleceğin temeli sağlam yuva' lardan geçiyor. Türkiye genelinde birçok binanın ömrünü tamamladığı ve riskli hale geldiği görülüyor. En az 6,5 milyon konutun kentsel dönüşümle yenilenmesine ihtiyaç olduğu gerçeği de dönüşümü kaçınılmaz kılıyor. Biz de şirket olarak bu bilinçle hareket ediyoruz ve sağlam gelecek için sağlam binalar inşa ediyoruz. Varolan eski, riskli ve ömrünü tamamlamış binaları yeni bir planlama ile dönüştürüyoruz. Kentsel dönüşümün en iyi şekilde yapılabilmesi için tüm inşaat firmalarına büyük görevler düşüyor. Daha güzel yarınlar için tüm tarafların ortak paydada buluşacağı ve hak kaybının olmayacağı dönüşümlere imza atacağız. Bu yıl 3 dönüşüm projemiz var. Bunlardan ilki Kozyatağı'nda 216 Bahar ismiyle yükselecek. Diğer ikisi ise Taşdelen ve Fenerbahçe Dalyan'da olacak, bunu hedefliyoruz."

Almalar, İskurt, Nergo Ortak Girişim Başkanı Hikmet Alma:
Bu yılı birçok açıdan kentsel dönüşümün yılı olacak diyebiliriz. Bunun en önemli gerekçesi artık birçok kesim tarafından kentsel dönüşümün daha İyi anlaşılmasını gösterebiliriz Hem vatandaş hem de İnşaat firmaları kentsel dönüşümde izlenecek yol haritası konusunda aradan geçen seneler İçinde daha da bilinçlendi. Yasanın İlk çıktığı yıl Türkiye'de dönüşüme İhtiyaç olduğu biliniyordu ama dönüşümün sağlıklı olarak yapılması İçin İzlenecek yollar konusunda kafalarda soru İşaretleri vardı Şimdilerde bu soru İşaretleri bir hayli azaldı Vatandaş daha sağlam ve yaşanır ev talebini One çekmeye başladı Bire 3-5 gibi olmadık talepler azaldı Müteahhitler de mevzuata hakim olmaya başladığı İçin süreç hızlandı Biz firma olarak hemen her gün yeni bir site ya da yeni bir apartmandan 'bizi de dönüştürün' talebi alıyoruz İnşaatı ve satışları devam eden Kartal projemiz de dönüşüm proıelerıne çok güzel bir örnek Burada kazan-kazan İlkesiyle yola çıktık ve hem biz hem de hak sahipleri ortak bir noktada buluştuk.

HAS - DBN Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Gümüş:
Karşılaşılan sorunları çözen bir yasal düzenleme yapılabilirse kesinlikle olur. Kamu kurumları düzenleyici, ara bulucu ve zorlayıcı olarak devreye girmezse yıllarca uzayan, para ve enerji kaybettiren ve sonuçta kimseye faydası olmayan kentsel dönüşüm süreci devam eder. Hali hazırda İstanbul'da çok az arsa stoğu kaldı. Deprem riskini bertaraf etmenin yanında kentsel dönüşüm; merkezi noktalarda arsa üretmenin tek seçeneği olarak önümüzde duruyor. Depremsellik, erişilebilirlik, sosyal yapı, rant getirişi gibi kriterlerle İstanbul'da en az üç öncelik alanı belirlenmeli ve kamu tarafından büyük gecekondu alanlarını kapsayan master plan yapılmalı. Bir bölgeyi tek tek binalarla, yırtma-yapıştırma yöntemiyle kurtaramazsınız, ancak topyekûn ayağa kalkan bir merkezi bölge hem arsa sahibini, hem yatırımcısını hem de kullanıcısını memnun eder. Daha önemlisi altyapısı, sokak genişlikleri, kaldırımları, parkları önceden düşünülmüş mekanlara kavuşuruz. Yapılan birçok doğru işin farkında olarak kendimize ve sürece çok kızmayalım, aceleci davranmayalım zira 60 yılı aşmış bir şehirleşme hastalığına merhem olmaya çalışıyoruz, özetle, ben kentsel dönüşümün geleceğinden ümitliyim.

Royal Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Çehreli:
Bizim yola çıkış hedefimiz herkesin depreme dayanıklı, güvenli ve sosyal donatıları olan konutlarda yaşama "l hakkı olduğu inancıydı. Kentsel dönüşümü vatani bir görev olarak gördük. Bu nedenle kentsel dönüşüm çalışmalarına öncülük ediyoruz. Devletin de bu konuda bizimle aynı inançla yola çıktığını ve bu nedenle kentsel dönüşüm seferberliği başlattığını bilmek güzel. Kentsel dönüşüm yasası ilk yılında daha çok anlama ve yol haritasını görme ile ikinci yıl atılan bazı adımlarla geçti. Ancak 2016 yılında artık sürecin daha hızlandığını ve eksikliklerin giderildiğini görüyoruz. Artık birçok inşaat firması dönüşüm için daha istekli. Bu nedenle evet bu yıl kesinlikle kentsel dönüşüm yılı olacak diyebiliriz. Bizim ilk dönüşüm projemiz Kartal'da yükselen Sky Blue Residence oldu. Halen inşaatı ve satışı devam eden Royal Garden Kartal Residence projemiz de kentsel dönüşümün güzel örneklerinden biri. Yakın tarihte detaylarını paylaşacağımız bir başka dönüşüm projemiz daha olacak, aynı bölgede. Biz Kartal'da bu konuda akla gelen ilk firmalardanız. Şirket olarak İstanbul'da en çok kentsel dönüşüm yapan firmalar arasında da yer almak istiyoruz.

SELKA&NSK İnşaat Genel Müdürü Ercan Ongun:
Konut ihtiyacından kaynaklanan yoğun talep nedeniyle İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme projeleri Türkiye genelinde hızla devam ediyor. 2016 yılında bu projelere yenileri de eklenecek. 2016'nın ilk çeyreğindeki geride kalmasının ardından, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren kentsel dönüşüm ve kentsel yenilenme projelerinin hız kazanmasını bekliyoruz. Satışlar bu yılın ilk çeyreğinde küçük bir yavaşlama yaşamış olsa da, yılın ikinci yarısından itibaren yeni bir hareketlilik öngörüyoruz. Pazar araştırmaları bize bu verileri sunuyor. Kentsel dönüşüm alanında İstanbul'da çok özel bir proje olan The Mandarins Limited Acıbadem'i hayata geçiriyoruz. İstanbul'un mükemmel bir lokasyonunda en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir yaşam merkezi olarak fark yaratan The Mandarins Limited Acıbadem, modern mimarisi, detaylarda farkIMaşan iç tasarımı ve rezidans standartlarının ötesine geçen özel hizmetleriyle konforlu bir yaşam sunuyor. Yapımı devam eden projemizi 2018'in Mayıs ayında tamamlamış olacağız. 

EVA Gayrimenkul Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Cansel Turgut Yazıcı:
İnşaat firmaları mevcut arsa stoğuna proje geliştirme ya da daha az malikle muhatap olacakları tekil binaları yeniden inşa etmeyi tercih ediyor olsalar da, İstanbul'da arsa stoğunun kent merkezinde yetersiz olması, kent merkezinde olmasına rağmen kentsel dönüşüm alanı ilan edilen konut alanlarında KDV avantajının cazipliği, özellikle bu alanlarda proje geliştiren geliştiricilerin kentsel dönüşüm projelerine yönelmelerini kaçınılmaz kılmaktadır. Ayrıca gayrimenkule yönelik gelmesi beklenen ve mecliste görüşülen vergilerin de etkisi ile yeni projelerin geliştirilmesi artık daha maliyetli olacaktır. Diğer etkenlere bu sebep de ilave edilince kentsel dönüşüm için hareketli bir yılı beklememek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle 2016 yılı ve sonrası için kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme faaliyetlerinin artarak devam edeceği görülmektedir.

SVR Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Hazreti Akdemir:
Kentsel dönüşümü bir süreç olarak değerlendirmek gerekir. Kentsel dönüşüm, kentin çöküntü bölgelerinde belli bir master plan çerçevesinde, altyapısı, sosyal donatıları ve çevresiyle kentin geneline entegrasyonunu, uyumu doğrultusunda bir yapılaşma modelini temsil ederken, kentsel yenileme, ömrünü tamamlamış yapıların yeni teknolojilerle yenilenmesi anlamına geliyor. Her iki yapılaşma modeli de belli bir plan dahilinde yürütülüyor ve bir süreç gerektiriyor. Bu bakımdan her iki süreç, üstlenicilerin projelerinin yapısına göre belli bir plan doğrultusunda ve mevzuata uygun olarak yürütülüyor. 2016 yılında bu süreç aksamadan devam edecek. İstanbul Kadıköy'de kent yaşamının en merkezi konumunda bulunan ve ileri teknolojik ofis donanımı ile iş dünyasına konforlu ve verimli bir çalışma ortamı sunan Business İstanbul projemiz, Kadıköy kentsel dönüşüm bölgesinde tek, Türkiye'nin ise en büyük A plus modern ofis projesi olmasıyla öne çıkıyor. Kadıköy kentsel dönüşüm kapsamında inşa çalışmalarına hızla devam ettiğimiz Business İstanbul projemizi 2017 yılının Haziran ayında tamamlamış olacağız.

Exclusive Homes Dergisi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181