Yeni kentsel dönüşüm yasası 2018 nasıl olacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm yasasını sil baştan yeniliyor. Önümüzdeki aylarda TBMM’ye gelmesi beklenen değişikliklerle kentsel dönüşüm daha da kolaylaşacak.

Dönüşüm yasası sil baştan yenileniyor
Buna göre, bir binanın dönüşüme girmesi için aranan hak sahiplerinin yüzde 65’inin onayı şartı yüzde 51’e çekiliyor. Bunun yanı sıra belediyede park yeri görünen alanların daha sonra konuta çevrilmesi vatandaşın isteğine bırakılacak. Ayrıca özel izinlerle gökdelen dikme de bitecek.

ÇALIŞMALARI HIZLANDIRACAK
Geçtiğimiz yıllarda Kentsel Dönüşüm Yasası ile yapı stokunu deprem başta olmak üzere afetlere dayanıklı hale getirmek için Türkiye’nin dört bir yanında yenileme projeleri başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasada değişikliğe gidiyor. Hazırlanan tasarı ile dönüşümün hızlanması için yaşanan sorunların aşılması hedefleniyor.

DÖNÜŞÜME KOLAYLIK
Tasarı da öne çıkan değişiklerden biri ile binaların dönüşüme girmesi kolaylaştırılıyor. Mevcut yasada bir binanın dönüşüme girmesi için aranan hak sahiplerinin yüzde 65’nin kabul etmesi şartı yüzde 51’e çekiliyor. Böylece, birçok çürük bina yüzde 35’lik hak sahibi karşı çıkması nedeniyle dönüşüme alınamıyordu. Değişiklikle bu durumdaki binlerce yapı da dönüşüme sokulacak.

ÖZEL İZİNLİ KULEYE SON
Değişiklikle parsel bazlı yoğunluk artışı da yasaklanıyor. Bununla belirli bölgelerde belli kata kadar izin verilmesine rağmen bazı firmaların belediyelerden özel izin alarak daha yüksek kat çıkmalarının önüne geçilecek. Yasanın çıkmasıyla birlikte kat izinleri belediyelerin imar müdürlüklerinin iznine tabi olmayacak.

PARK ALANI KORUNACAK
Yeni yasayla park alanı görülen arazilerde konut yapımına izin verilmesi zorlaşıyor. Muhtarlıklar projeye ilişkin yazıyı sosyal medya ve muhtarlık panolarından halka duyuracak. Belediye de park arsasına pankart asarak durumu halka anlatacak. Belirli sürede vatandaştan itiraz gelirse proje sona erecek

Ahmet Fatih Erturan / Yeni Şafak Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181