Güncellenen oranlarla en uygun konut kredisi faizleri ne oldu?
Bankaların konut kredisi kampanyalarının artması ile sıfır ve ikinci el daireler için farklı faiz oranları uygulanmaya başladı. Güncellenen oranlarla en uygun konut kredisi faizi sıfır ve ikinci el için ne kadar oldu?

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ile 2019’un ikinci yarısından itibaren konut satışları rekor düzeyde arttı. Konutların detayına bakıldığında ikinci el konutlar alım satım oldukça hızlıyken sıfır konuta talebin sınırlı kaldığı görülüyordu. 

Kamu bankaları 2020 Ocak itibariyle sıfır konutlarda cazibe yaratmak ve konutları ekonomiye kazandırmak için ilk defa satışa sunulan evlerde kredi faizlerini %0.79’a indirdi. En yakın konut kredisi faizinin 10 puan altında olan oranlar  sıfır konuta talebi arttırsa da halen sınırlı kalmaya devam ediyor.  
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %22,8 azalarak 34.089 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %31,4 oldu.  

İkinci el konutlarda ise 2020 başından beri özel bankalar daha cazip faiz oranları kullandırmaya devam etti. Mart ayında coronavirus etkisi ile ikinci elde en düşük %0.93’e kadar çıkan faiz oranlarına rağmen ikinci el satışlar sıfırı katladı. 

2020 Mart ayında yurt genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %22,5 artış göstererek 74 581 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 13 407 konut satışı ve %18,0 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %67,6 oldu. Ankara 9.101 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara'yı 5.023 konut satışı ile İzmir izledi.

Nisan sonunda güncel olarak konut kredisinde en düşük faiz oranı Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ta sıfır evler için geçerli olan %0.79 seviyesinde yer alıyor. İkinci el konutta ise en düşük oran Yapı Kredi Bankası’nın indirimi ile %0.89’a geriledi. 

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre sıfır konutlar için 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 10 yıl vade için aylık taksitleri 3.900 TL oluyor. Toplam anapara ve faiz geri ödemesi de 465.500 TL’ ye denk geliyor. 

Aynı tutar ve vadede ikinci el ev için konut kredisi hesaplama yapıldığında en düşük aylık taksitler 4.100 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi ise 489.000 TL’ ye karşılık geliyor. 

Tüketicinin sıfır konut fiyatlarının yüksek olmasından dolayı faize daha fazla ödeme yapmayı göze alarak ikinci el konut almayı tercih ettiği görülüyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181