Konut kredi faizleri beş ayın en düşük seviyesine ulaştı!
İndirim haberleri art arda geldi, son birkaç günde aylık yüzde 1.68’e kadar gerileyen konut kredisi faiz oranları beş ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Döviz kurundaki dalgalanma ve artan mevduat faizlerine paralel olarak hızla yükselen konut kredi faizlerinin ateşi düşmeye başladı. Son birkaç günde aylık yüzde 1.68'e kadar gerileyen konut kredisi faiz oranları beş ayın en düşük seviyesine ulaştı.

2018'in Ağustos ve Eylül aylarında son yılların en yüksek seviyesini gören konut kredi faizleri Ekim ayından beri düşüş trendine girmişti. Şubat ayının ilk haftasında düşüş trendi hız kazandı ve bankalar arka arkaya konut kredi faiz oranlarını düşürdüğünü açıkladı.

DEVLET BANKALARI ÖNCÜ
Konut kredisi faiz oranlarını düşürme konusunda devlet bankaları yine başı çekti. Ziraat Bankası, konut kredisi faiz oranını yüzde 1.68'e çekerken, Halkbank ve Vakıfbank, faizi yüzde 1.77 olarak güncelledi.

Özel bankalar da devlet bankalarıyla rekabet edebilecek konut kredi faiz oranları açıkladı.ING Bank ve ICBC Turkey, 120 ay vadede aylık 1.69 faiz oranıyla kredi kullanacaklarını duyururken, TEB aynı vadede konut kredi faiz oranını yüzde 1.70'e çekti.

Öte yandan Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve İş Bankası, anlaşmalı konut projelerinde faiz oranını aylık yüzde 0.98 olarak uygulamaya devam ediyor.

DEVAM EDECEK
Bankaların konut kredi faizlerinde tavan oran yüzde 2.60. Ortalama faiz oranı ise yüzde 2'ye yaklaştı. Önümüzdeki dönemde konut kredi faiz oranlarının düşmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Konut üreticileri ve tüketicinin beklentisi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşmesi.

FARK BÜYÜK
Yüzde 1.68 faiz oranıyla 10 yıl vadeli 100 bin liralık konut kredisinin aylık taksiti bin 943 lira tutuyor.
10 yıl sonunda yapılan toplam geri ödeme miktarı 234 bin lira, yıllık maliyet oranı ise yüzde 22.5. Faiz oranı yüzde 2'ye çıktığında ise aynı miktarda kredi için ödenmesi gereken taksit tutarı 2 bin 204 liraya, geri ödenecek toplam tutar 264 bin 577 liraya, yıllık maliyet oranı ise yüzde 26.8'e çıkıyor.

EN DÜŞÜK ORAN ZİRAAT BANKASI'NDA
- Ziraat Bankası* ............. 1.68
- ING Bank ....................... 1.69
- ICBC Turkey .................. 1.69
- TEB ................................ 1.70
- Halkbank*..................... 1.77
- Vakıfbank* .................... 1.77
- Kuveyt Türk .................. 1.84
- Akbank ....................... 1.85
- Şeker Finans ................. 1.87
- Yapı Kredi ...................... 1.89
- Garanti.......................... 1.94
- Albaraka Türk ............... 1.99
- QNB Finansbank ........... 2.04
- İş Bankası* ................... 2.10
- Burgan Bank ................. 2.15
- Alternatif Bank** .......... 2.20
- Fibabanka..................... 2.45
- Anadolu Bank ............... 2.50
- HSBC............................. 2.60

Anlaşmalı projelerde faiz oranı aylık yüzde 0.98 oranında uygulanıyor.
** 72 aylık vade için faiz oranı.

Yavuz Karaman / Yeni Asır

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181