Konut kredileri düşecek mi ?

Konut kredileri düşecek mi sorusunun yanıtını en anlaşılabilir bir biçimde ele alabilmek için inşaat sektörü ve bankacılık sektörünün içinde bulunduğu durumu iyi bir analiz etmek gerekiyor. Özellikle son dönemlerde yaşanan dolar ve Euro gibi döviz piyasasındaki artış konut kredisi faizlerinin de düşmesine engel olmaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile inşaat sektörünün temsilcilerinin yaptığı toplantı da gündeme gelen konut kredi faizleri sektörün geleceği içinde büyük bir önem arz ediyor.

Konut kredi faizleri ve Merkez Bankası etkisi

Merkez bankaları,para politikalarına bağlı olarak faiz oranı silahını piyasalara müdahale etmek amacı ile sık kullanırlar. Ülke ekonomilerindeki duruma göre bu oranı yükseltmeyi ve düşürmeyi tercih edebilirler. Para biriminin değeri üzerinde oldukça etkili bir enstrüman olması nedeni ile de merkez bankası uygulamaları arasında ‘geleneksel’ araçlar arasında gösterilebilir.

Öncelikle bankaların faiz oranı ile piyasayı nasıl etkileyebildiğini anlamak için bazı kavramlar üzerinde durulması gerekir. Bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz;

1) Enflasyon: Fiyatlar genel düzeyindeki sürekli artış olarak tanımlanır. Enflasyonist ortamlarda paranın satın alma gücü, yani değeri düşer. Genelde talebin yüksek oluşundan kaynaklanır. Aşırısı ülke için zararlı oldu gibi, çok düşük olması da ekonomide durgunluk anlamına gelir. Ekonomistlerin, %2 civarındaki enflasyonu ‘olması gereken enflasyon’ ifadesi ile tanımlanmasında fikir birliği içinde olduğunu söyleyebiliriz.

2) Deflasyon: Enflasyonun tersidir. Talebin çok düşük olduğu ortamlarda görülür. İnsanlar paralarını harcamaktan çekinir ya da para sıkıntısı içerisindedir. Tüketimin çok düşmesi ekonomide durgunluğun ortaya çıkmasına neden olur. Beraberinde de işsizlin arttığı görülür.

3) Miktar Kuramı: Piyasada bir varlığın, ürünün miktarı ne kadar çok ise fiyatı da bir o kadar düşüktür. Ancak, miktarca az olan malın fiyatı ise, o ürüne ulaşmak ya da bulmak zorlaştığı için yüksektir. Aynı kural para için de geçerlidir.

Yukarıdaki tanımlamaları yaptıktan sonra öncelikle, ülkedeki sorunun, merkez bankalarının politikalarında belirleyici bir faktör oluğunu söylemeliyiz.

Özetle; Hükümet tarafından alınacak yeni tedbirler ve ekonomik teşvik paketleri başta olmak üzere devlet bankalarının öncülüğünde gerçekleşecek bir faiz indirim kampanyası konut kredi faizlerinin düşmesinde önemli bir rol oynayabilir. Ancak hükümet desteği olmayan ve reel ekonomik verilerden bağımsız yapılacak olan girişimler konut kredi faizlerinin düşürülmesinde istenen sonuçları vermeyebilir.

Utku ÇALIŞKAN / EmlakSayfasi.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181