Konut kredisi faiz indirimi hakkında inşaatçılar ne dedi!
Konut kredisinde yıllık faiz yüzde 9 olmalı' diyen ve dün de faiz politikaları nedeniyle Cumhurbaşkanı tarafından sert sözlerle eleştirilen bankalar, konut kredisinde faiz indirimlerine başladı. Özellikle üç kamu bankası konut kredisinde 120 ay vadede faizi yüzde 1'in altına çekerken, sektörün büyük özel bankaları hâlâ harekete geçmedi. İndirimlere rağmen yıllık faiz yüzde 11'in altına inmedi.

VADEDE CİNLİK VAR
Bu yılın ilk yarısında 19.1 milyar TL ile rekor kâra imza atan bankaların konut kredisi faiz indirimlerinde en çarpıcı nokta ise özellikle kısa vadeli faiz oranlarının indirilmesi. Şu ana kadar yapılan indirimlerin özellikle 2 ve 5 yıl vadelerde yoğunlaştığı gözleniyor. Geçen yıl kullanılan konut kredisinin ortalama vadesi ise 91 ay oldu. Faiz indirimlerinde Ziraat Bankası öncü oldu. Ziraat Bankası, 1-24 ay vadeli kredi için aylık faiz oranını yüzde 0.82 olarak belirledi. 25-60 ay vadeli konut kredisi için faiz yüzde 0.90 olurken, 61-120 aylık kredi için yüzde 0.95 oldu. Halk Bankası 1-24 ay vadede yüzde 0.80'e, 61-120 ay vadede aylık 0.95'e çekti. Vakıfbank ise 3-12 ay vadede yüzde 0.80'e, 61-120 ayda 0.95'e düşürdü.

ÖZELLER TEMKİNLİ
Denizbank ve Şekerbank 2 yıl vadede faizi yüzde 0.89'a, 5 yıl vadede 0.99'a indirirken, TEB 10 yıla kadar tüm vadelerde faizi yüzde 0.99'a çekti.

İNŞAATÇILAR YETERSİZ BULDU
 Aziz Torun/ GYODER Başkanı 
Kamu bankalarının faiz indirimine gitmesi önemli bir adım. Aynı yaklaşımı tüm özel bankalardan da bekliyoruz. Ancak oran yıllıkyüzde 9'un altına inmeli. Biz de 0.70 faiz kampanyasını uzatabiliriz.

 Murat Kurum/ Emlak GYO Genel Müdürü
Yapılan faiz indiriminin iyi bir adım olmasıyla birlikte, yeterli olmadığını düşünüyorum. Yıllık yüzde 9'un altına çekilmeli. Bu dönemde kimsenin kâr elde etmeyi düşünmemesi lazım.

 Altan Elmas/ Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
Şu etapta yapılan indirimin etkisi çok kısa süreli olur. Bankalar, ilk 6 ayda ciddi kâr elde etti. İkinci 6 ayda bu kârlarından biraz fedakârlık etmeleri gerekiyor.

Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181