Konut kredisi faiz oranları açıklandı!
Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde bankaların konut sektörünü canlandırmak için kampanya başlatacağını açıklamasının ardından ilk hamle dün Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank ve Şekerbank’tan geldi.

Kamu bankaları olan Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0.98'e çektiğini duyurdu. Kampanyaya katılan ilk özel banka Şekerbank ise 60 aya varan vadelerde faizi 0.98'e indirdi. Diğer kamu ve özel bankalarının da birkaç gün içinde kampanyaya katılması bekleniyor.

Bankalar kampanya dahilinde en fazla 500 bin liraya kadar 10 yıl vadeyle kredi vereceklerini duyurdukları için, bu tutar üzerinden kredi kullanan bir vatandaşın eski orana göre faiz avantajı 107 bin TL oluyor. Şöyle ki, aylık yüzde 1.23'ten kredi kullandıran Ziraat Bankası faiz oranını 0.25 puan düşürünce 500 bin lira kredi çeken bir kişinin ödeyeceği aylık taksit tutarı 889 lira, toplam kredi miktarı ise 107 bin lira azalacak. 10 yıl vade ile 100 bin lira kredi alan bir kişinin aylık ödemesi ise bin 598 liradan bin 420 liraya düşüyor. Toplamda ise 100 bin lira kredi çeken bir vatandaş yeni oranlarla 21 bin 337 lira daha az faiz ödemiş olacak. Evini, 10 yıl vadeyle 200 bin lira krediyle almak isteyen bir kişinin taksit tutarı ise kampanyayla 3 bin 197 liradan 2 bin 841 liraya inecek. Bu kişinin toplam ödeyeceği tutar ise 383 bin 640 liradan 340 bin 920 liraya düşecek. Böylece kampanya 42 bin 720 liralık bir avantaj sağlamış olacak.

'HER AİLE EV SAHİBİ OLSUN İSTİYORUZ'
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, "Her aile bir ev sahibi olsun istiyoruz, müşterilerimize kolaylaştırıcı çözümler sunmayı sosyal sorumluluk anlayışımızın bir gereği olarak görüyoruz" dedi. Ziraat Bankası’ndan yapılan açıklamada ise "Bankamız, konut kredisini salt bir kredi vermekten öte, müşteriyle uzun vadeli bir birlikteliğin başlangıcı olarak görmekte ve konut kredisi müşterilerinin diğer tüm finansal ihtiyaçlarının karşılanmasında da tercih edeceği bütünsel çözüm önerileri sunmaktadır” denildi.

ESKİ KREDİ İÇİN GEÇERLİ DEĞİL
Faiz indirimiyle 60 ay vadede 100 bin liralık kredi için aylık taksit 2.212 liraya gerilerken daha önce alınmış krediler indirilmiş faizden yararlanamayacak.



SEKTÖRDEN GÖRÜŞLER
'BEKLEMEDE OLAN TÜKETİCİ HAREKETLENDİ'

Konut sektöründe yapılan indirimlerin beklemede olan tüketicileri harekete geçirdiğini belirten Fuzul Grup Başkanı Mahmut Akbal, "Satış ofislerimizde artan trafik, form sayısındaki artış bunun en önemli göstergesi" açıklamasında bulundu.

'AVANTAJ, KDV VE TAPU EKLENİNCE 132 BİN TL'
Gayrimenkul şirketi Nef’in Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, geçtiğimiz günlerde hükümetin konutta KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 8’e, tapu harcı oranlarını da yüze 4’ten yüzde 3’e düşürdüğünü hatırlatarak, “KDV ve tapu harcında indirim ile 400 bin TL’lik bir konutta 44 bin liralık doğal indirim sağlanmış oldu. Konut kredi faiz oranlarının ortalama yüzde 1.30’dan, yüzde 0.98’e çekilmesi ile de tüketiciye aylık 710 TL, toplamda ise 88 bin lira avantaj sağlanmış durumda. Yani bu üç teşvik ile bir tüketiciye 400 bin liralık ev için 132 bin TL’lik doğal indirim yapılmış oldu. Bu sebeple çağrı merkezlerimizde telefon trafiği 4 kat artmış durumda. Keza aldığımız form sayısında da aynı oranda artış söz konusu. Bildiğiniz üzere sektörümüz, maliyet artışını fiyatlara yansıtmamıştı, seçim sonrası artış kaçınılmaz. Bu sebeple aslında şu anda ev alımında ciddi bir fırsat var” dedi.

'7-8 MİLYAR TL’LİK SATIŞ OLUR'
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Kamu bankaları tarafından ve en küçük hesapla 250 milyon liralık bir sübvanse yapılarak konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1.2’den yüzde 0.98’e indirilmesi sonucunda, 7-8 milyar liralık konut satışı olacağını öngörüyoruz. Bu iyimser rakamın gerçekleşmesi sonucunda, tapu harcından devletin kasasına 200 milyon lira girecektir” diye konuştu.

'2018’DE YİNE REKOR KIRABİLİRİZ'
Özel bankaların da bu havayı motive edici adımlar atmasının gerektiğini söyleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas ise “Faiz indirimi ve konut sektörüne sunulan avantajların kalıcı olmasından yanayız. Vatandaşımız avantajı değerlendirmek istiyor. Böyle olursa 2018’de yine rekor kırabiliriz. 1 milyon 450 bin konut satışını yakalayabiliriz” ifadesini kullandı. 

'200 BİN KONUT FAZLA SATILIR'
Faizlerin yıl sonuna kadar 0.98’in altına düşmesinin zor gözüktüğünü dile getiren Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de “Ancak bu indirim bile çok önemli. Geçen yıl 1.4 milyon konut satılmıştı. İlk çeyrekte yüzde 15’lik düşüş vardı. Faizler böyle devam etse yıl sonu için 200 bin adetlik düşüş olabilirdi. Ancak bu indirim sayesinde yıl sonunda fazladan 200 bin konut satılır. Geçen yılki rakam yakalanır” dedi. 

Erdem Aktürk / Habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Baran 6 yıl önce

Konut kredisi 2018 0.98 kampanyası nezamana kadar devam edecek lütfen beni bilgilendirin

Avatar
Baran mahmat 6 yıl önce

Konut kredisi 2018 0.98 kampanyası nezamana kadar devam edecek lütfen beni bilgilendirin

banner182

banner181