Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş devam edecek mi?
Özel Bankalar Geçtiğimiz hafta arka arkaya konut kredisi faiz indirimi uygularken kamu bankaları ie bu hafta Enflasyon Endeksli Konut Kredisi ürünlerini duyurdu. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan indirimler ve kampanyalar devam edecek mi?

Haziran ayı konut kredisi faiz oranları açısından oldukça olumlu haberlerle devam ediyor. Mart ayından Haziran ayı ikinci haftasına kadar yükseliş trendinde olan konut kredisi faiz oranları 11 hafta sonra özel bankaların faiz indirimi ile düşüş gösterdi. Birçok özel banka arka arkaya faiz indirimi uygularken bu hafta bir müjde de kamu bankalarından geldi. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank enflasyon oranlarına endeksli konut kredisi ile enflasyonda yaşanan düşüşle konut kredisi faiz oranlarını güncelleyerek düşüreceğini açıkladı.

Kredi Maliyetleri Düşüyor
TCMB hafta başında aldığı kararla ‘‘Finansal piyasaların derinleşmesine ve para politikasının etkinliğinin artırılmasına sağladığı katkılar dikkate alınarak Piyasa Yapıcılığı Sisteminin desteklenmesi amacıyla Piyasa Yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde likidite imkânı kullandırılmasına karar verilmiştir.’’ açıklamasında bulunarak bankalara likidite sağlanmasında repo faizler 100 puan altında faizle sermaye sağlanacağını duyurdu.
Gelişme bankaların likiditeye ulaşım maliyetlerini düşümeye başladı. Karar sonrasında döviz kurunun da dengelenmesi ile bankaların konut kredisi faiz oranlarının düşmesi bekleniyor.

Bir diğer gelişme ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirim sinyalinde bulunması ile gerçekleşti. Faiz indirimlerinin konuşulması ile dün piyasa kapanışında dolar kuru 5.83’e, Euro kuru ise 6.53’e kadar gelirken BİTS 100 ise 93.9’a ulaştı. Döviz kurunda yaşanan düşüşün kalıcı olması halinde piyasaları rahatlatarak bankaların kredi koşullarını kolaylaştırması bekleniyor.

Güncel Konut Kredisi Faiz Oranları
Bankaların konut kredisi faiz oranları düşmeye ve bankalar cazip konut kredisi kampanyaları sunmaya devam ediyor. 19 Haziran itibariyle en düşük tabela konut kredisi faiz oranı  100.000 TL’ ye kadar %1.55 düzeyinde. 100.000 TL üzeri kullanımlarda en düşük konut kredisi faiz oranı özel bankaların da içinde bulunduğu 3 banka tarafından uygulanan %1.65 seviyesinde. Bankaların ortalama konut kredisi faiz oranları ise Haziran ayının başında %2.13’e çıktıktan sonra tekrar %2.09’a düşmüş durumda. Bankalar standart konut kredisi faiz oranlarının yanında avantajlı konut kredisi kampanyaları da sunmaya devam ediyor.

Enflasyon Endeksli Konut Kredisi
Konut kredisi kampanyaları arasında en yeni kampanya Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ ın uyguladığı Enflasyon Endeksli Konut Kredisi ürünü. Kampanya kapsamında bankalar 10 yıl vadeye dek konut değerinin %80’ine kadar konut kredisini enflasyona endeksli olarak %0.19 kar marjı oranı ile kullandırıyor. Kampanyadan talep edildiği takdirde standart faizli konut kredisine geçiş hakkıda bulunuyor.

Firma Anlaşmalı Yüzde 0.98 Konut Kredisi
Bir diğer büyük kampanya ise bankaların firmalarla anlaşmaları kapsamında kullandırdığı Firma Katkı Paylı Konut Kredisi ürünü. Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank, İş Bankası, Kuveyt Türk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası tarafından uygulanan kampanyada yurt genelinde binlerce anlaşmalı konut için %0.98 konut kredisi faiz oranı ile 10 yıl vadeye kadar konut kredisi kullandırılıyor.

Banka Gayrimenkulü Konut Kredisi
Diğer bir cazip kampanya ise ipotek yolu ile bankaların eline geçen konutlar için uygulanıyor. VakıfBank ve HalkBank Banka Gayrimenkulü Konut Kredileri için avantajlı faiz oranlarına ek kredi masraflarında da indirimler uyguluyor. KKDF ve BSMV masraflarının haricinde bankalar söz konusu konutlar için ekspertiz ücreti de talep etmiyor. Söz konusu kredi ürünü için HalkBank %1.35, VakıfBank ise %1.30 konut kredisi faiz oranı sunuyor.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama
KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en düşük kampanyalı konut kredisi faiz oranı üzerinden 100.000 TL tutarlı konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 5 yıl vadede aylık ödemeleri 2.200 TL, toplam geri ödemesi ise 132.700 TL’ ye karşılık geliyor. Aynı kredi için 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapılırsa aylık taksitler 1.400 TL, toplam ödeme ise 170.500 TL’ ye denk geliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181