Konut kredisi faizlerinin düşmesi ev fiyatlarını arttırdı mı?
Bankaların konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ile konut fiyatları hem sıfır evlerde hem de ikinci el evlerde arttı. En düşük fiyat artışı hangi konut türünde oldu?

Bankaların konut kredisi faiz oranları Merkez Bankası’nın politika faiz indirimleri ile üç çeyrektir düşüşünü sürdürüyor. Kredi faizlerinin konutta psikolojik seviye olan %1’in altına inerek son yılların en düşük seviyesine gerilemesi konutta talebi arttırdı. 

Konut talebinin hızla yükselmesi ile ev fiyatları da hızla yükselişe geçti. Fiyatlar aylık bazda talebe paralel olarak ikinci el konutlarda daha fazla artarken sıfır konutlarda fiyat artışı daha düşük kaldı. Konut fiyatlarındaki artışın coronavirüs kaynaklı olarak talepteki kısa süreli azalma ile durması ve yeniden  birikmiş talebin açığa çıkması ile hızlanması bekleniyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) konut fiyat endeksi verilerine göre konut fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre %2,30 oranında arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise nominal olarak %13,94, reel olarak ise %1,40 oranında artış gösterdi.

Türkiye genelinde metrekare başına ortalama birim konut fiyat endeksi 3.061 lira oldu. Söz konusu değer İstanbul için 5.136 lira, İzmir için 3.500 lira ve Ankara için 2.292 liraya çıktı. 

Konut fiyat endeksi değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla %10,12, 13,00 ve 15,94 oranlarında artış gösterdi.
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre de sıfır konut fiyatları Mart ayında bir önceki aya göre %0.62, geçen yılın aynı dönemine oranla da %5.15 artış gösterdi.

Satışlarda Konut Kredisi Kullanımı Arttı 
Mart ayı verileri incelendiğinde ev satışlarında konut kredisi kullanımının arttığı görüldü. Şubat ayında Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %36,8 olarak gerçekleşirken bu oran mart ayında %39,9’a yükseldi. 

Sadece markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Mart ayında peşinat kullanım oranı %43.44, banka kredisi kullanım oranı %26.17 ve senet kullanım oranı %30.39 olarak gerçekleşti. Konut kredisi kullanım oranı Şubat ayında %20.25 seviyesindeyken Mart ayında markalı konutlarda kredi kullanımı yaklaşık %6 arttı.

Konut Kredisi Faizleri Artacak mı?
Konut fiyatlarındaki artış devam ederken coronavirüsün ekonomik etkileri sonucu bankalarda kredi faiz oranlarını arttırmaya başladı. İlk olarak ihtiyaç kredisinde artmaya başlayan faiz oranları son haftada bazı özel bankaların konut kredisi oranlarına da yansıdı. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre uzmanlar konut fiyatlarındaki artışın devam etmesine kesin gözüyle bakılırken içinde bulunduğumuz günlerde özellikle ikinci el konutlarda salgın nedeniyle oluşabilecek cazip indirimlerin değerlendirilerek ve konut kredisi faizleri hala birçok bankada %1’in altındayken konut almanın karlı olabileceğini aktarıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181