Konut kredisi kullananlar 2 milyonu aştı!
TBB Risk Merkezi üyesi bankalar ve finansman şirketleri tarafından bildirilen konut kredisi bilgileri kullanılarak hazırlanan bilgi notuna göre, kredi miktarı ve kullanan kişi sayısı istikrarlı bir büyüme gösterdi.

Bilgi notunda görüşlerine yer verilen TBB Başkanı Aydın, 2015 sonu itibarıyla stok olarak konut kredisi kullanan kişi sayısının 2 milyonu aştığını, tercih edilen kredi dilimlerinin 75 bin TL ile 150 bin TL civarında olduğunu, vadelerin 6 yıldan 8 yıla yükseldiğini vurguladı. Aydın, konut kredisinin en fazla kullanıldığı yaş grubunun ise 31-41 aralığında olduğunu ifade etti.

YILLIK BAZDA ORTALAMA YÜZDE 25 ARTTI
Çalışmaya göre, konut kredileri, 2009 - 2015 döneminde yıllık ortalama yüzde 25 artarak 148 milyar TL'yi buldu. Yıllık bazda ortalama reel büyüme ise yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.

Bankalar tarafından yurt dışından aracılık edilen krediler haricindeki konut kredilerinin, finansman şirketleri tarafından kullandırılan krediler toplamına oranı yaklaşık yüzde 9'da kaldı. Öte yandan bu kredilerin bireysel krediler içindeki payı 6 puan artarak yüzde 37’ye yükseldi. Ev kredilerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı yüzde 4’ten yüzde 7’ye çıktı. Bu oranın AB ülkeleri ortalaması, 2014 yılında yüzde 43 düzeyindeydi.

2.1 MİLYON KİŞİ KONUT KREDİSİ KULLANDI
Konut kredisi kullanan kişi sayısı, stok olarak 2009'da 800 bin iken 2015 sonunda 2,1 milyona ulaştı. Aynı dönemde ortalama kredi miktarı da 51 bin TL’den 70 bin TL’ye yükseldi. Kişi başına kullanılan ev kredisi miktarı, ortalama 76 bin TL’den 114 bin TL’ye çıkarken kredilerin ortalama vadesi 19 ay uzayarak 91 aya çıktı.

Milliyet 


Konut kredisi güncel faiz oranları için tıklayınız.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181