Konut kredisi kullanımındaki düşüş devam ediyor!
Son açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre konut satışları Haziran ayında da düşmeye devam etti. Konut kredisi kullanımında ise 2019’un en sert düşüşü yaşadı. Konut sektöründe son durum nedir?

Konut satışları Haziran ayında ülke genelinde İstanbul seçimlerinin oluşturduğu belirsizlik, bayram tatili ve yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle yarı yarıya yakın düşüş gösterdi. Verilere göre Türkiye genelinde konut satışları 2019 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %48,6 oranında azalarak 61.355 oldu. Söz konusu satış rakamı geçen yılın Haziran ayında 119.413 şeklinde gerçekleşmişti.

Kredili Konut Satışlarında Sert Düşüş 
Kredili konut satışlarında yaşanan düşüş ise daha sert oldu. İpotekli konut satışları Haziran ayında %84.6 oranında geriledi. Söz konusu düşüş 2019’un en yüksek düşüşü oldu. 2018 yılının Haziran ayında 71.765 olan konut kredisi kullanımı bu senenin aynı döneminde 7.319’a düştü. Toplam konut satışları içinde kredili konut satışlarının payı ise sadece %11,9 oldu.

Kredili Konut Satışları Neden Düşüyor ?
İpotekli konut satışı olarak ifade edilen kredili konut satışlarının düşüşünde en önemli etken konut kredisi faiz oranları oluyor. 31 Mart yerel seçimleri öncesi artan döviz kuruna bağlı olarak konut kredisi faiz oranları Haziran ayında %2.75’e kadar yükseldi. Ay içinde tekrar düşüş gösteren konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.1 seviyesinde seyretti. Ayrıca ay içinde etkili olan İstanbul seçimleri ve bayram tatilinin de konut kredisi kullanımını olumsuz etkilediği tahmin ediliyor. 

Konut Kredisi Faizleri Ne Kadar ?
Konut kredisi faiz oranları ortalaması güncel olarak %1.96’ ya kadar geriledi. Temmuz ayında en düşük kampanyalı konut kredisi faiz oranı %1.49’a düştü. Haziran ayında %1.75 olan  Enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları %1.5’e geriledi. 

Konut Kredisi Hesaplama 
KrediPazari.com'un araştırmalarına göre Haziran ayında en uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 250.000 TL tutarlı konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin toplam geri ödemesi 552.000 TL oluyordu. Aynı miktarda kredinin Temmuz ayında toplam geri ödemesi 538.000 TL’ ye denk geliyor. Son bir ayda aynı tutarda konut kredisinden 14.000 TL kar elde etmek mümkün.

Sektör Temmuz Ayından Umutlu 
Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün devam ettiği Temmuz ayında ipotekli konut satışlarının daha iyi olması bekleniyor.  Bankaların enflasyon endeksli konut kredisi ve düşüş sinyalleri veren enflasyonun Temmuz ayında konut talebini erteleyen vatandaşları harekete geçirmesi öngörülüyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181