İnşaat sektörü Kenya'ya çıkarma yapıyor!
Bu yıl en fazla büyümesi beklenen ekonomilerden Kenya'ya ihracatçılar çıkarma yapıyor. Ükede, hükümetin yıllık 250 bin konut yapım fırsatını yerinde inceleyecek olan ihracatçılar, ayrıca 650 milyon dolarlık ithalattan alınan payı da büyütmeye çalışacak.


İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Malzemeleri Komitesi, bir araştırmaya göre 2015 yılının en çok büyüyecek 3 ekonomisinden biri olması beklenen Kenya pazarı için atağa kalktı. Pazardaki payını artırmak isteyen komite, 01-04 Eylül tarihleri arasında bu ülkeye ticari heyetle gezi düzenleyecek. 2014 yılında bölgeye 45,1 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün hedefi ise Kenya'dan aldığı payı çok daha yukarılara çıkarmak.


Büyümede üçüncü olacak

Kenya pazarı hakkında değerlendirme yaparak İMMİB Yapı Malzemeleri Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Kenya'nın yapı malzemelerindeki ithalatının toplamda 650 milyon dolar olduğunu belirterek, sektörün Kenya'ya gerçekleştirdiği ihracatın çok düşük olduğunu bildirdi. Urfalılar, 2013'te 55,2 milyar dolarlık bir gayri safi milli hasıla ile Afrika'nın en büyük dokuzuncu ekonomisi olan Kenya'nın, Bloomberg tarafından yapılan bir analizde 2015'te en fazla büyüyecek üçüncü ülke olacağının belirtildiğini kaydetti ve ülke nüfusunun yüzde 70'inin 35 yaş altı olduğu için bölgede sürekli yeni yatırıma ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.


250 bin konut hedefi var

Kenya hükümetinin yıllık 250 bin konut yapma projesi olduğunu bildiren Urfalılar, “Bu projeler Türk yapı sektörü için çok büyük fırsat” değerlendirmesinde bulundu. Türk yapı sektörünün Kenya pazarından çok daha fazla pay alması için çabaladıklarının altını çizen Urfalılar, “Söz konusu ziyaret ile Kenya'nın ithalatından aldığımız payı çok daha yukarılara çekeceğiz. İhracatçılar üzerinde uzak algısı olan bu pazara komite olarak sektörün önde gelen firmalarının yer alacağı kısıtlı sayıdaki bir heyetle gitmeyi planlıyoruz” diye konuştu.


531 milyon kişiye temas edecekler

Urfalılar, Kenya'nın yatırım yapmak için Afrika'da ki en doğru lokasyonlarından biri olduğunu belirterek, bu ülkeye yatırım yapan firmalarının, 125 milyonluk Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve 406 milyonluk Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı'na (COMESA) ihracat yapma imkanına sahip olacağını aktardı. Müteahhitlik hizmetleri alanında, iş olanakları sunduğu bilgisini veren Urfalılar, şöyle devam etti: “Kenya Sahraaltı Afrika'nın 5'inci büyük ekonomisine sahip Doğu ve Orta Afrika'ya açılan kapı konumundadır. iş adamlarımız toplam 531 milyonluk bölgesel bir pazara da giriş imkanını elde edebileceklerdir."


Türk kalitesini anlatacağız

Türk yapı sektörünün başarısını Kenyalılara anlatacaklarını belirten Urfalılar, yabancıların Türkiye'deki yapı malzemesi kalitesinden hiç haberleri olmadığını, her fırsatta sektörün büyüklüğünü ve kalitesini vurguladıklarını ifade etti. İnşaat demiri ihracatında dünya birincisi olduklarını anımsatan Urfalılar, seramikte, doğal taşta, çimentoda, boruda ve pek çok üründe dünyada önde olduklarını, bunları anlattıkça insanların şaşırdığını, gerçekleştirdikleri sektörel ticari heyetlerle bu farkındalığı oluşturduklarını bildirdi.


Yeni Şafak

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181