Konut satışları'nın 2016'da artması bekleniyor!

2015 yılında ilk kez konut satışlarının 2015 Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 daralmasının istisnai bir durum olduğunu söyleyen Nazmi Durbakayım, söz konusu gerilemenin nedenlerini faizlerdeki yükseliş, seçim öncesi beklemeye geçen talep ve bir haftalık bayram tatilinde satış yapılamaması olarak sıraladı. Ocak-eylül döneminde toplam konut satışları 936,615 adet olarak gerçekleştiğini hatırlatan Durbakayım, geriye kalan üç ayda yıllık 1,2 milyon adetlik hedefin çok rahat yakalanacağını hatta bir miktar geçebileceğini belirtti.

"2004'teki gibi bir ivme kazanacak"
Seçim sonrası tek partili bir hükümetin kurulacak olmasının inşaat sektörüne 2004’teki gibi bir ivme kazandıracağını ifade eden Durbakayım, 2016 yılında faiz oranlarının belirleyici rol oynayacağını açıkladı. “Mevcut faizler aylık % 1- 1,2 seviyelerinde bulunuyor” diyen Nazmi Durbakayım “Eğer mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık bazda % 0,60- 0,70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar” dedi.

Diğer taraftan 2016’daki satışların 2015 yılından içerik olarak ayrılacağının altını da çizen Nazmi Durbakayım “2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşen konut satışlarının büyük bir kısmı mevcut projelerdeki dairelerin satışlarıydı. Gelecek yıl ise ART arda çıkmasını beklediğimiz yeni projelerdeki dairelerin satışlarına tanık olabiliriz“ sözleriyle proje patlamasına işaret etti.

"Yabancıya gerçekleştirilen satışlar katlanarak artacak"
Mütekabiliyet yasasının da yeni bir sürece girmesi gerektiğini aktaran Başkan Durbakayım “Yabancıya gerçekleştirilen satışların 2016’da katlanarak büyümesini bekliyoruz. Ancak burada hem tüketici hem de üretici olarak bazı beklentilerimiz var. Yabancı bireysel yatırımcı müktesep hakkının korunmasını ve vatandaşlık haklarının kalıcı olmasını istiyor. Biz üreticiler ise yabancıya yaptığımız satışların ihracat kapsamına alınmasını ve vergi iadesinden faydalanmak istiyoruz. 2016’nın yabancılar açısından başka bir önemi var. Bireysel yabancı yatırımcının yanı sıra, kurumsal yabancı yatırımcıların da Türk gayrimenkul piyasasını yakından takip ettiğini biliyoruz. Direkt yabancı yatırımları kapsamında bu kurumsal yatırımcıların gelebilmesi için makroekonomik adımların kararlı bir şekilde atılması gerekmektedir. Cari açık, enflasyon hedefleri gibi ekonomik verilerin iyileşmesi de bu kapsamda önem kazanmaktadır” bilgisini paylaştı.

Nazmi Durbakayım kurulacak yeni hükümetten beklentilerini ise şöyle özetledi; “Hükümetin kurulmasıyla birlikte revizyondan geçen ve deposunu dolduran sektörümüzün kazasız belasız yol alması için, izleyeceği rotadaki hava şartlarının belirlenmesi ve netleşmesini bekliyoruz. Bu kapsamda yeni ekonomi yönetiminin kentsel dönüşüm, KDV, harçlar, imar mevzuatı, mütekabiliyet gibi sektördeki ana çarkların gözden geçirilmesini; başta yabancı yatırımcılar olmak üzere konut alıcılarının geçici iyimserlik havasından çıkarak, gayrimenkul sektörünün yine en güvenli liman olduğuna ikna edilmesi için bürokrasinin eski işlerliğine kavuşmasını umuyoruz.”

Milliyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181