Meram'da dönüşüm alanı 1 milyon 410 bin metrekare!
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ‘Dönüşüm Meram’ adlı tanıtımla ilçedeki kentsel dönüşüm projelerini ve planlama çalışmalarını kamuoyuna sundu. Başkan Toru; “Dönüşüm Meram; Meramımızın mazisinden, geleneğinden aldığı gücünü geleceğe taşıyan bir süreçtir” dedi.
 
“Dönüşüm Meram” adlı kentsel dönüşüm projesi lansman toplantısı Dedeman Otel’de yapıldı. Toplantıya Meram Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti 22, Dönem Konya Milletvekili Mehmet Kılıç, 22. ve 23. Dönem Konya Milletvekili Hasan Angı, 22. 23. ve 24. Dönem Konya Milletvekili Kerim Özkul, 24. Dönem Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez,  AK Parti Konya İl Başkan Vekili Mustafa Erkuş, AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, AK Parti eski İl Başkanları Ali Sürücü, Faruk Dügen ve Ömer Saylık, AK Parti Konya İl ve Meram İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, Gençlik Kolları ve Kadın Kolları Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ile gazeteciler ve köşe yazarları katıldı.
 
‘Dönüşüm Meram’ın; Meram’ın mazisinden, geleneğinden aldığı gücü geleceğe taşıyan bir süreç olduğunu kaydeden Başkan Toru, “Meramlı’nın meramından hareketle bizi dönüşüm Meram’a götüren süreç; bebeklerimiz için Hayatım Meram, çocuklarımız için Geleceğim Meram, gençlerimiz için Arkadaşım Meram, kardeşlerimiz için Emeğim Meram, büyüklerimiz için Huzurum Meram ve hepimiz için Dönüşüm Meram’dır” dedi.

2,5 YILLIK BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ
Meram ve Meramlı’nın bugünü ve geleceğine dair, 2,5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve Meramlı’nın meramında vücut bulan Dönüşüm Meram’ı tanıtmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Toru, “Bugünden itibaren Belediyemiz tarafından ilçemizde yürütülen tüm kentsel dönüşüm çalışmaları Dönüşüm Meram markasıyla kamuoyuna sunulacaktır. 18 yılı aşkın bir süredir bizzat mutfağında bulunarak yürüttüğüm, akademik olarak çalışma alanım olan ve kişisel kariyerimin de temel altyapısı olan kentsel dönüşüm çalışmalarını hamd olsun belli bir mesafeye getirdik” diye konuştu.

DÖNÜŞÜM MERAM 2 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
Programda ‘Neden dönüşüm’ ve ‘Kentsel dönüşüm nedir’ konu başlıklarında detaylı bilgi veren Başkan Toru, Dönüşüm Meram’ın iki ana bölümünün bulunduğunu dile getirerek, “Bunlardan birincisi; kentsel dönüşüm amaçlı Master Plan yolu ile dönüşüm. İkincisi ise Belediye Kanunu’nun bizlere vermiş olduğu yetkiyle yapılan kamu eli ile dönüşümdür. Meram ilçemiz zengin bir tarihi, doğal ve kültürel mirasa sahip olup, şehrin canlı ve yoğun ana merkezini de bünyesinde bulundurmaktadır. Meram güneyde 1. Derece tarım arazileri, batıda su koruma havzası, doğuda Karatay ilçesi ve kuzeyde de Selçuklu ilçesi ile sınırlandırılmış adeta hapsedilmiş bir alandadır. Merkezdeki tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra yerleşim bölgesindeki 16 milyon metrekare 3. Derece sit alanı ile 1. Ve 2. Derece arkeolojik sit alanları, orman alanları, askeri alanlar gibi faktörler nedeniyle Meram bölgesinin gelişimi istenen düzeyde olmamaktadır. Vatandaşlarımızın da talepleri doğrultusunda göreve gelir gelmez planlama ve dönüşüm çalışmalarına ağırlık verdik. Çok parçalı ve küçük yözölçümlü parseller, mülkiyet sorunlarının olduğu, afet riski taşıyan yapı stokunun bulunduğu alanları kamu eliyle kısa vadede dönüştürürken; özel sektörün ve yatırımcı için de cazip hale gelen diğer bölgelerin dönüşümü için Master Plan yapmak suretiyle orta ve uzun vadede diğer bölgelerin dönüşümünü hedefleyen bir kentsel politika geliştirdik” diye konuştu.

DÖNÜŞÜMDE BÜTÜNCÜL ANLAYIŞLA HAREKET EDİYORUZ
Kentsel dönüşüm uygulamalarında genelde birbirinden kopuk ve bütüncül bakış açısından kopuk uygulamaların zaman içerisinde şehir yaşamını pek çok yönden zorladığına dikkat çeken Toru, “Bunu dikkate alarak kısa, orta ve uzun vadede ilçemizin gelişimini hedefleyen gerek planlama çalışmaları gerekse master plan çalışmaları ve gerek de belediyemiz eliyle yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bütüncül bir anlayışla hareket ediyoruz. Master Plan olarak orta vadede dönüşümünü hedeflediğimiz 9 milyon metrekarede sadece 28 mahallemiz bulunuyor. 50 milyon metrekarede ise 60 mahallemiz var. 60 mahalleyi yeniden ele alarak planlamak çok kolay bir süreç değildir. Bu mahallelerin çoğu yoğun yapılaşmış meskûn sahadır. Dönüşüm Meram ile kentsel dönüşümün bütünleşik bir plan doğrultusunda ilerlemesi için Konya’da bu çapta bir Master Plan yapan ilk belediyeyiz. Aynı zamanda Konya’da dönüşüm projelerini gerçekleştirmek üzere Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kuran ilk belediyeyiz” şeklinde konuştu.

DÖNÜŞÜM ALANI 1 MİLYON 410 BİN METREKARE
Başkan Toru, belediye eliyle yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Meram ilçesinin kalkınmasına ivme kazandıracak kentsel dönüşüm; fiziksel çöküşü durdurmak ve tarihi dokunun sürdürülebilirliğini sağlamak, ekonomik yaşamı canlandırmak, yaşam kalitesini artırmak ve kültüre dayalı dinamikleri harekete geçirmek üzere inşa ettik. Bu dönüşüm çalışmalarını da 2 başlık altında toplayabiliriz. Birincisi; 6306 Sayılı Yasa kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Afet Riskli Alan’ ilan edilen dönüşüm çalışmaları ki bu kapsamda 3 ayrı projemiz var. Birincisi; Uluırmak Saka, Uluırmak Ali Hoca ve Fahrunnisa Mahallelerinde 270 bin metrekarelik alanı kapsayan proje. Bu alanda şu ana kadar anlaşmalarımız, çalışmalarımız, yıkımlar devam ediyor. Yine şehir merkezinde bulunan Şükran Mahallesi’ndeki 160 bin metrekarelik alanda da bu kapsamda çalışmalarımız sürüyor. Turgut Reis ve Küçük Aymanas Mahalllerinde ise 530 bin metrekarelik alan, Bakanlar Kurulu tarafından ‘riskli alan’ ilan edilen kentsel dönüşüm projelerimizden biridir” dedi.

Belediye Kanunu gereği belediye eliyle yaptıkları dönüşüm çalışmalarının da olduğunu kaydeden Başkan Toru, “Çaybaşı – Hacıfettah bölgesinde 240 bin metrekarelik alan, Aksinne Mahallesi’nde de 210 bin metrekarelik alan.  Toplamda 1 milyon 410 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 7 bin 300 malik, 5 bin 17 bağımsız birim ve 2 bin 596 parseli kapsıyor” ifadelerini kullandı.

Uluırmak Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında kapsamlı bilgi veren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, bu projenin ilk etabında anlaşmaları 3-4 ay içinde tamamlayarak baharla birlikte inşaat çalışmalarına başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

DÖNÜŞÜM MERAM İLE VATANDAŞA YAPILAN HİZMETLER
Konya’da ilk kez Meram Belediyesi olarak Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduklarını hatırlatan Başkan Toru, Dönüşüm Meram ile vatandaşa yapılan hizmetleri şöyle sıraladı:
“Kentsel dönüşüm ofisleri, vatandaşın ulaşımının kolay olabilmesi amacıyla proje sahasında açıldı. Ofise gelen vatandaşlara yapılacak olan proje en anlaşılır bir şekilde anlatılmaktadır. Vatandaşlarımızın merak ettiği tüm sorulara cevap verilmektedir. Vatandaşlarımızın gayrimenkulleri üzerindeki ipotek, haciz, vergi borcu gibi çözülmesi gereken konuların takibi yapılmaktadır. Anlaşma sağladığımız, tapu devrini aldığımız ve tahliye tebligatları doğrultusunda evini boşaltan vatandaşlarımıza 600 TL kira yardımı ödenmeye başlanmıştır.”

DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE YAPILACAKLAR
Dönüşüm sürecinde vatandaşların imar ve kentsel dönüşüm ile ilgili sorularına cevap verebilmek için kısa kodlu bir hat kuracaklarını kaydeden Başkan Toru, “Ayrıca üniversitelerin sosyoloji, mimarlık, şehir planlama vb. bölümlerinden, bölgedeki gençlik STK’ları, gençlik meclisinin organize ettiği gönüllülerden oluşan bir ekip ile bu proje boyunca dönüşümün mekânsal, sosyolojik, çevresel ve estetik şehir kimliği ve bilinci üzerine etkinlik ve projelerin üretileceği kentsel tasarım atölyesini kuracağız. Kurum ile tapu devri gerçekleşen vatandaşlara randevu yöntemiyle ücretsiz hizmet verecek taşıma ekibi de oluşturulmaktadır” dedi.

MERAM’IN SÜREÇ SONUNDAKİ KAZANIMLARI
“Ne tek başına kent yönetimleri ve belediyeler ne de konut ve altyapı şirketleri demografik ve toplumsal değişimle bağlantılı olan sorunların üstesinden gelebilirler. Kentsel dönüşümün tüm toplumun görevidir” diyen Başkan Toru, Meram’ın bu süreç sonundaki kazanımlarını ise şöyle özetledi:
“Tarih ve kültür mirası açısından da son derece zengin olan şehirlerimizde mevcut potansiyeli değerlendirerek, var olan tarihi ve kültürel mirası korumak, köhnemeye başlayan kısımları yeniden işlevlendirerek şehirlerimize kazandırmak, mevzuatlara aykırı plansız yapılaşmış alanların ıslahını sağlamak, kentsel alan parçaları arasındaki ekonomik dengesizliği ve gelişme düzeyleri arasındaki farklılığı azaltmak, çevre ve yaşam kalitesini artırmak, mahalleler arası fiziki, sosyal eşitsizliği ve ekonomik farklılıkları azaltmak, kentin gelecek için sürdürülebilir kalkınması ve gelişimini sağlamak sosyo-kültürel ve ekonomik açılardan büyük bir kazanım olacaktır”. 

Meram Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181