TOKİ Malatya Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 4.195 adet konut teslim edildi!
Köyden kentlere, göçün tavan yaptığı günümüzde şehirler tıka-basa insanlarla dolarken, ülkemizin geçmişten gelen gecekondulaşma ve çarpık kentleşme sorunu için acil çözüm arayışları başladı. İlçeler ve köylerin yanı sıra doğu ve güneydoğu illerinden büyük göç alan Malatya’da yeni yerleşim alanları düzenli ve modern bir şekilde planlanırken, eski yerleşim yerlerinde ise yapabilecek pek bir şey olmadığı için ancak kısmi değişim-dönüşüm ve yenileme çalışmaları yapılabiliyordu.
 
Türkiye’deki illerin en büyük ve en önemli genel sorunu olan gecekondu bölgelerinin ıslahı ve çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi için merkezi hükümet tarafından on yıl önce ‘Kentsel Dönüşüm Projesi’ adı altında bir proje hayata geçirildi. Belediyeler ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ortaklığında hazırlanan projelerle güvensiz ve çarpık yapılar yıkılarak yerine çağdaş, modern ve güvenli konutlar yapılmaya başlandı.
 
Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi
2007 yılında Malatya Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilk müracaat eden Belediyelerin arasında yer aldı. Gecekondulaşmanın en yoğun olduğu Beydağı, Fırat, Yamaç, Dernek ve İzzetiye mahallelerini kapsayan Beydağı Kentsel Dönüşüm Projesi, 220 hektarlık alanıyla bu alanda Türkiye’nin en büyük projeleri arasında yer alıyor. 4 etaptan oluşan proje kapsamında; 5350 hak sahibinin bulunduğu 4723 adet konut yıkılarak, yerine 11695 adet konut yapımı öngörülüyor.

4.195 konut teslim edildi
Malatya’nın çarpık yapılaşmadan kurtarılarak, çağdaş ve modern yaşam alanlarının oluşturulması için önemli çalışmalar yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Projesi’ne büyük önem veriyor. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü adı altında müstakil müdürlük kuran Büyükşehir Belediyesi, TOKİ’ye de önemli destekler veriyor.
 
4 etaptan 2 etabın bitirildiği proje kapsamında, bugüne kadar toplamda 4.195 konut bitirilerek, hak sahiplerine teslim edildi. I. etap kapsamında hak sahipleri ile görüşme, anlaşma ve kamulaştırma işlemleri sonrasında 1173 mevcut yapı Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılarak, alan inşaata hazır hale getirilirken, TOKİ tarafından Fırat ve Yamaç mahallelerine 2196 adet konut, 1 okul, 1 cami ve 1 sağlık ocağı yapıldı.
 
Projenin II. etap kapsamında ise 155 yapı Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılarak, TOKİ tarafından Yavuz Selim ve Karagöz mahallelerinde 928 adet konut ve 1 adet sosyal tesis, karagöz bölgesinde de 1071 adet konut, 1 okul, 1 cami ve 1 sağlık ocağı yapıldı. I.ve II. etap uygulamaları kapsamında toplamda; 4195 adet konut, 2 adet eğitim tesisi, 1 adet sosyal tesis, 1 adet sağlık tesisi ile 2 adet cami yapıldı.
 
17 milyon kira desteği
Malatya Büyükşehir Belediyesi, anlaşma yaparak evlerinden çıkan hak sahiplerinin mağdur olmaması için kira yardımında da bulundu. Yapıların yıkılmasının ardından TOKİ tarafından yeni konutların yapılıp teslim edilmesine kadar Büyükşehir Belediyesi, 947 hak sahibine toplamda 17 milyon lira civarında kira yardımı yaptı.

Malatya Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181