Manisa Kentsel Dönüşüm Çalıştayı Bakan Özhaseki'nin katılımıyla gerçekleşti!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Yunusemre Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve MÜSİAD’ın düzenlediği Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nda konuştu. Türkiye’deki çarpık kentleşmeye dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Kimliksiz ve sağlıksız şehirlere sahibiz” dedi. Kentsel dönüşüm yapan belediyeleri destekleyeceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, bu konudaki çalışmaları yakından takip ettiklerini anlattı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Manisa'da Yunusemre Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ile Manisa Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ortaklığıyla düzenlenen Kentsel Dönüşüm Çalıştayı'na katıldı. Anemon Otel'de gerçekleştirilen çalıştaya Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Can, MÜSİAD Genel Başkanvekili Mahmut Asmalı, Yunusemre Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, AK Parti İl Başkanı Berk Mersinli, AK Parti Yunusemre İlçe Başkanı Zafer İkinci, AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Belediye Başkanları, Daire Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve konunun uzmanları katıldı.

Programda konuşan Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, ilçe hakkında katılımcıları bilgilendirirken; “İlçemiz, şehrimizin tam merkezinde, tarihi bir ilçe. Tarihi yapıların neredeyse tamamı burada. Tabi eski yapılaşma büyük sıkıntıları beraberinde getiriyor. Bir yanda milli park diğer yanda tarım arazisi dolayısıyla gelişim alanı çok sınırlı. Bu anlamda Şehzadeler, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm yapılması gereken ilçelerin başında geliyor. Süreçle ilgili göreve gelir gelmez konuyla ilgilendik. Bu anlamda büyük mesafe kat ettik. Yaklaşık 2000 binanın dönüşüm yapılması gerekiyor” dedi. 

“ŞEHRİN MERKEZİNİ OLUŞTURACAĞIZ”
Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ise ilçe merkezinin oluşturulacağı kentsel dönüşümle Türkiye’ye örnek bir projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini anlattı. Başkan Çerçi konuşmasında, “Yunusemre, Manisa’nın en büyük ilçesi. Sanayisi, üniversitesi ile beraber büyük bir ilçeyiz. Merkez ilçenin bölünmesiyle sonradan oluşan bir ilçe olduğumuz için bir kent merkezimiz yok. ‘Kentsel dönüşüm yasasından da faydalanarak kentimizi nasıl dönüştürürüz?’, ‘Riskli konutlardan nasıl kurtuluruz?’ sorularının cevabını arıyoruz. Plancılar ile görüşüp iki tane kentsel dönüşüm bölgesi belirledik. Bir tanesi Laleli – Mesir Mahalleleri dediğimiz alan. Yaklaşık 700 dönümlük bir alan. 3 bin 600 konut barındırıyor.

Bundan yaklaşık 40 yıl önce kooperatif usulü yapılmış, kullanım ömrünü tamamlayan alanlar. Şehir merkezi olabilecek en iyi lokasyon olarak plancılarımız burayı seçti. Bir diğeri de Lalapaşa ve Mutlu Mahallelerimiz. Yaklaşık 110 dönümlük bir alan. Orada da dönüştürülmesi gereken 600 konut var. İki ayrı dosya ile hazırlıklarımızı yaptık. Öneri planlarımızı sunduk. 2015 yılında malum süreç işledi. Planlar yapıldı. Cumhurbaşkanımızın onayıyla Resmi Gazete’den sonra süreç yürürlüğe girdi. Bu süre içerisinde biz gerçek planımızı çalışmaya başladık. Bakanlığımızın desteği ile projemizi ihale ettik. Bu arada düzenlediğimiz toplantılarla hak sahiplerimize neden kentsel dönüşüm yaptığımızı anlattık. Hazırladığımız planı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza sunduk. Şu anda ilgili kurum görüşleri toplanıyor. Yılbaşına kadar her iki planımızın da onaylanmasını bekliyoruz. Ondan sonra halkımız ile birebir sözleşme görüşmelerin ardından etap etap yapım ihalesine geçme konusunda bir hayli yol aldık. TOKİ ile ayrı bir çalışmamız var. Belediye olarak 10 bin 500 konut planladık. Çalışmalar devam ediyor. Birinci etap bitti. İkinci etabın temelleri atıldı, çalışması devam ediyor.

TOKİ bizim ayrı devam eden işimiz. Kentsel Dönüşümde de plan onayı süreci devam ediyor. Kentimize yaklaşık 2 bin işyeri olan, meydanı olan, yepyeni bir şehir merkezi kurma planımız var. Önümüzdeki dönemde bu planlar ile Manisa’da ulaşımda da bir rahatlama olacak. Ben bu çalışmaları yapan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Vali M. Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve MÜSİAD Genel Başkanvekili Mahmut Asmalı da yaptığı konuşmada kentsel dönüşümün ülke ve Manisa için önemine dikkat çekti. 

ARABESK MEDENİYETİ BENZETMESİ 
Konuşmasında ülkedeki çarpık kentleşmeye dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Özhaseki, “Üzerinde yaşadığımız Anadolu, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Şehirciliğin başladığı bölge. Bu ülke bir gelgit coğrafyası olduğu için her köşesinde bir iz var. Kurulan her büyük medeniyetten bir iz taşıyoruz. Açık hava müzesi gibi adeta. Cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz. Bu coğrafyada Selçuklu ve Osmanlı gibi iki büyük medeniyet kurmuşuz. Selçuklu’da da, Osmanlı’da da şehircilik belli bir düzen ve plan doğrultusunda yapılıyordu. Bugüne geldiğimizde kurduğumuz şehirlere baktığımızda bu şehirler için hangi medeniyet ismini veririz bilmiyorum.

Arabesk medeniyeti desek doğrudur. En büyük şehirlerde 100 katlı gökdelen yanında bir baraka, yanında sanayi. Bilinçsizlikle şehirlerimizin canına okumuşuz. 50 ve 60’lı yıllarda büyük bir göç dalgası başlamış büyük şehirlere, 70 ve 80’lerde de devam etmiş. O zamanki belediyeler bunu pek anlayamamışlar ve büyük şehirlerin etrafı ideolojik sebeplerle gecekondularla donanmış” diye konuştu.  

“SAĞLIKSIZ VE KİMLİKSİZ ŞEHİRLERE SAHİBİZ”
Türkiye’deki deprem gerçeğine de dikkat çeken Özhaseki; “Cehalet, bilgisizlik ve fakirliğin getirdiği sağlıksız şehirlere sahip olduk. Sonra kimliksiz şehirlerle sahip olduk. Bizim şehirlerimizde hiçbir şey anlaşılacak gibi değil, biraz sağlıksız biraz kimliksiz şehirlere sahip olduk. Şehirlerin de bir ruhu var. Onlar da insanlar gibi doğar, büyür, bazen yok olurlar. İnsan sabah kalktığında nasıl güne bakımla başlıyorsa şehirlerin de bakıma ihtiyacı var. Şehirlerin geleceği o şehirde yaşayan insanların, temsilcilerinin ufuklarıyla doğru orantılıdır. Yönetici günü kurtaracak planlar yapıyorsa, o şehir de yok oluyor. Şehrin yöneticisi ufuklu ve uyumluysa, bunu derken ki kimseyi kast ederek demiyorum, sadece belediye başkanlarını değil şehrin önde gelen isimlerini kastediyorum. Burada uyum sağlarsa şehir büyür gider. Yok birinin yaptığına diğeri takoz koyuyorsa Allah o şehrin yardımcısı olsun. 300 yıllık tarihi olan bir Amerika’da 300 yıllık şehir planları var. Bizim binlerce yıllık kadim bir tarihimiz var ama şehir planlarımız yok.

Bu ülkenin bin bir güzelliğinin yanı sıra tehlikesi de var. Her tarafımız neredeyse deprem bölgesi. Nüfusun yüzde 71’i birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşıyor. Son can kayıplarımız yüz bine yakın. Bu katlanılır bir durum değil. Mal kayıplarımız milyarlarca. Son Adapazarı depremine gidip yerinde baktığımızda zemin etüdüne hiç dikkat edilmediğini gördük. 3-4 kat yerin dibine batan binalar gördük. Mimar Sinan Süleymaniye Camii'ni inşa ederken önce zemine bakmış. Bakmış ki zeminde su var, onlarca kuyu kazdırarak suyu oralara toplamış ve zemini sertleştirmiş. Toprak sallandığında caminin her yeri eşit şekilde etkilensin diye temelleri her bir tarafa uzatmış. Bunu Mimar Sinan 500 sene önce yapmış” dedi.

15 MİLYON RİSKLİ YAPI VAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşümü çok fazla önemsediğinin ve bunun ne pahasına olursa olsun gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdiğini belirten Bakan Özhaseki, “Birçok belediye başkanı sadece çiçek, böcek, sanat, sanatçı, kültür, aktivite hevesinde. Arkadaşlar yapmayın. Eyvallah çiçeğe ihtiyacımız var, sanata ihtiyacımız var, sanatçı da gelsin hepsi başımızın üstünde ama ilk işimiz kentsel dönüşüm. Türkiye 5 senedir nereye gelmiş bir bakalım. Riskli alan dönüşümünde ilgilenebildiğimiz bağımsız birim sayısı 1 milyon 100 bin. Ülkemizdeki bağımsız birim sayısı 20 milyonun üzerinde, 25 milyona yakın. İlgilenebildiğimiz, kapsama aldığımız 1 milyon 100 bin. Bunun gerçekleştirilme oranı ne? Yüzde 50, belki de ancak yarısı. Riskli yapılarda ise bu orana yüzde 10-15’lere düşüyor. Biz sadece 500 bin konutu yıkabildiysek senede 100 bin konut değiştirebilmişiz. 100 bin konut Türkiye’yi kurtarır mı, hazır hale getirir mi, getirmez. Ne kadar riskli yapı var. 1999 depreminin ardından çıkan yönetmeliğe göre yapılan binalar biraz daha sağlam. 1999 sonrası yapılan binalarda biraz daha güvenli oturulabilir ama öncesi biraz şüpheli. Herkes binasını kontrol ettirecek. İçinde en sevdiklerimizin canları, malları var. Bunların adedi 15 milyon civarında.

Bunların yarısı risk altında gözüküyor. Şöyle bir hedef koymamız lazım. 1999 öncesindeki bütün riskli binaları bir an önce değiştirmek ve dönüştürmek önceliğimiz olmalı bakanlık olarak. Bunu 15 yıl içinde yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz. Yılda 500 bin bağımsız birim yapıyor. 200-250 bini İstanbul’da, 300 bini Anadolu’da. Bunu yapabilecek gücümüz, bilgimiz var” şeklinde konuştu. İnşaat sektörü temsilcilerine de seslenen Bakan Özhaseki, sektörün değişime ayak uydurması gerektiğinin önemli olduğunu belirtti.
Konuşmaların sonunda Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ve Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Bakan Özhaseki’ye hediye takdim etti. 

PROJELER HAKKINDA BİLGİ VERDİLER
Çalıştayın ilk oturumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı Kentsel Dönüşüm Mevzuatı, Yunusemre Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Vacide Merter Elmalı Yunusemre Kentsel Dönüşümü, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Ulus Kotluca Şehzadeler Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çalıştayın 2. oturumunda ise konunun uzmanları katılımcıların sorularını yanıtladı. 

Yunusemre Belediyesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181