Manisa Şehzadeler'de 5 riskli bölgeye TOKİ'den yeşil ışık!
Manisa'nın Şehzadeler İlçesi'nde Bayındırlık, Gediz, İshak Çelebi, Kocatepe ve Dilşikar mahalleleri arasındaki sınırlar içerisinde kalan bö[g riskli alan ilan edildi. AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 365 dönümlük, 6 bin 820 kişinin yaşadığı alanda Toplu Konut İdaresi işbirliği ile modern konutlar yapacaklarını açıkladı.

Manisa'da Spil Dağı eteklerinde yer alan ve gecekondu mahalleleriyle ilgili Bakanlar Kurulu karar verdi. Şehzadeler İlçesi'ndeki 5 mahalle Bakanlar Kururu kararı ile riskli bölge ilan edildi. Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili açıklama yapan AK Partili Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, 365 dönümlük alanda dönüşüm yapacaklarını ifade etti.

5 mahallenin gecekondularla dolu olduğunu, çöplerin dahi toplanamadığını açıklayan Çelik, "Şehzadeler çarpık yapılaşma sorunlarıyla boğuşuyor. 2014 yılında göreve gelir gelmez bu sorunlara neşter atmak için gayret sarf etmeye başladık. İshakçelebi Mahallesi'nin bir kısmı, Gediz, Kocatepe, Bayındırlık mahallelerinin tamamı ve Dilşikar Mahallesi'nin bir kısmı gecekondularla dolu. Bu gecekondular yıküma tehlikesi taşıyor. Ambulans ve itfaiye girecek sokaklar yok. Çöpleri toplamakta sıkıntı çekiyoruz. Spil Dağı'nm eteklerinde şehrin görüntüsünü bozan bir manzara vardı. Bununla ilgili çalışmalara start vermiştik. Burada en sağlıklı dönüşümü afet yerlerinin dönüşümü kapsamında kanunla bir dönüşüm projesi hazırladığımızda hızlı bir dönüşüm sağlayabileceğimiz ve vatandaş lehine olacağını tespit ettik. Bölgede uzun çalışma yürüttük. Evlerin tek tek analizleri yapıldı. Dosyayı hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teslim ettik. Bakanlık incelemesinin ardından Bakanlar Kurulu 'na gönderildi. Bugün itibariyle Resmi Gazete'de yayınlandı. Bakanlar Kurulu bizim çalışma yaptığımız bölgenin dönüşümle ilgili riskli alan ilan etti. 365 dönümlük bir alan. Burada bin 907 adet yapı var. 6 bin 820 vatandaş yaşıyor" diye konuştu. 

TOKİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Bundan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Çelik, TOKİ ile işbirliği içinde yeni konutların yapılacağını duyurdu. 4 aşamalı bir plan belirlediklerini kaydeden Çelik, şunları söyledi: "İlk etapta proje alanına ilişkin analizler yapıldı. Bundan sonra riskli alan için Bakanlıktan, Şehzadeler Belediyesi'ne yetki devri talebinde bulunacağız. Bakanlığın belediyeyi yetkilendirmesini bekleyeceğiz. Ardından belediye tarafından proje ihaleye açılacak. Daha sonra proje hazırlanacak. Proje uygulaması 4 aşamada gerçekleşecek. Hali hazır haritalara üretilecek, jeolojik ve jeoteknik etütler hazırlanacak. İkinci aşamada mevcut durum analizi, hak sahipliği analizi, gayrimenkul değerleme, alana ilişkin stratejiler ve dönüşüm modelinin belirlenmesini ele alacağız. Üçüncü aşamada mastır planın hazırlanması, imar plam taslaklarının hazırlanması, kentsel tasarım projelerinin hazırlanması, mimarı projelerin mühendislik uygulama projelerinin hazırlanması yapılacak. Dördüncü aşamada ise hak sahipleri ile uzlaşma sürecini gerçekleştireceğiz. Böylece inşaatlar başlayacak. İnşaatlarla ilgili Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile görüştük. Burada çözüm ortağı olmak için hazır. TOKİ ile birlikte vatandaşa güven vereceğiz ve dönüşüm daha hızlı olacak. Ama bunun dışında özel müteahhitlerle bu dönüşümün yapılabilme olanağı var."

HAZİNE ARAZİSİ ÜZERİNDE EVİ BULUNANLAR DA HAK SAHİBİ OLACAK
Bölgede yaşayan vatandaşlara seslenen Çelik, hazine arazisi üzerinde evi bulunanların da hak sahibi olacağını açıkladı. Bölge için yapılabilecek en iyi planın bu olduğunu dile getiren Çelik, "Yıllarca orada olumsuz koşullarda yaşam mücadelesi veren tüm vatandaşlar hak sahibi olarak modern, çağdaş konutlara kavuşmuş olacak. Hazine arazisi üzerinde evi bulunanlar dahi burada hak sahibi olacaklar. Hepsi ile görüşmeler yapılacak, alternatifler sunulacak. Kimse mağdur olmasın istiyoruz. Çok iddialı plan proje taslaklarımız var. Ankara'nın Dikmen Vadisi'nden daha güzel bir projeyi buraya kazandıracağız. Geniş sosyal donatı alanları, caddeleri, yolları ile ciddi bir dönüşüm olacak" diye konuştu. 

Nermin UÇTU/Manisa'da Gündem Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181