Her gün yeniden biçimlenebilen ofis: SAP İnovasyon Merkezi
Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli kentlerinde mimarlık, iç mimarlık ve kentsel tasarım alanlarında çalışmalarını sürdüren MuuM, Kurtköy’deki İstanbul Teknopark yerleşkesi içinde yer alan SAP Yenileşim Merkezi’nin iç mekanlarını projelendirdi.

Mimar Murat Aksu ve Mimar Umut İyigün ortaklığındaki MuuM için, teknoloji ve yenileşim alanında çalışan nitelikli beyin gücünün kullanımına yönelik olarak tasarlanan SAP Yenileşim Merkezi’nin iç mekanlarında yaratıcı, yenilikçi ve esnek bir atmosfer yaratırken İstanbul’un karakteristik niteliklerini hissettirmek ve SAP’nin kurumsal değerlerini yansıtmak en önemli çıkış noktaları olmuş.

Tasarımın ana felsefesini Amerika’daki Silikon Vadisi’nde filizlenen ve çağdaş iş yaşamında önemli unsurlardan biri haline gelmiş “tasarım odaklı düşünme” (design thinking) teması oluştururken, kullanıcılarını bitmemişlik hissi ile motive eden bir garaj atmosferi yaratılması hedeflenmiş. Kullanılan tüm mobilyaların mobil olması ve ofisin her gün yeniden biçimlenebilecek esnekliğe sahip olması tasarımın diğer önemli kriterleri olmuş.
SAP Yenileşim Merkezi, temelde alışılagelen tekil ve ortak çalışma alanlarından farklı olarak “Meydan” temasıyla düzenlenmiş. Açık kafeterya ile tamamlanan büyük bir ortak alanda planlanmış tematik bölümlerin yerel, kültürel ve sosyal dokunuşlar yardımıyla mekanın kimliğini öne çıkarmaları hedeflenmiş. Böylece bu alan, bir yandan farklı sosyalleşme olanakları sunarken, diğer yandan da esnek teknolojik altyapısı sayesinde ortak çalışma alanı olarak kullanılma olanağına sahip olmuş.

“Cadde” temasıyla ele alınan uzun koridor alanı, İstanbul’un farklı semtlerindeki caddelerin güncel bir yorumu olarak, samimi bir ortamda çalışma ve iletişim imkanı sunan oturma alanlarından oluşmuş. Aynı zamanda, duvarlarında bulunan artistik İstanbul siluetleriyle İstanbul teması vurgulanmış.
“Cadde” üzerinde yeralan odacıklar, İstanbul’un Gezi, Bebek, Maçka gibi simgesel parklarının adları ile tanımlanarak kullanıcıların bir veya iki kişi çalışabileceği özel çalışma ortamları olarak tasarlanmış.

Mekanın ana kullanıcıları olan yazılım geliştiricileri için ise İstanbul’un köklü sentlerinden, Beyoğlu, Kadıköy, Balat ve Karaköy‘den adını alan 4 çalışma alanı planlanmış. Tematik tasarımın amacı, farklı çalışma ihtiyaçlarına uygun alternatifler sunmak ve kullanıcıların İstanbul’u simgesel anlamda yaşayarak, yerel değerlerle bağlantı kurabilmelerini sağlamak olmuş.

Proje alanı, esnek altyapısı ve hareketli mobilyaları sayesinde kullanıcılara, yaklaşımlarını, stratejilerini ve yöntemlerini her gün en baştan yeniden değerlendirebilme ve düzenleyebilme imkanı sağlayacak bir alan olarak tasarlanmış. Tasarımda, kullanılan malzemeler, gerek SAP’nin gerekse Teknopark’ın sürdürülebilirlik tasarım şartnamelerine uygun olarak geri dönüştürülebilir veya yerel ürünlerden tercih edilmiş.
SAP Yenileşim Merkezi, yerli ve yabancı girişimcilerin Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkıda bulunabilmesi amacı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası ana ortaklığında kurulan bir teknoloji geliştirme bölgesi olan İstanbul Teknopark yerleşkesi içinde yer alıyor. Teknoparklar, bilim ve teknoloji alanlarında araştırma ve geliştirmeyi destekleyen ve nitelikli beyin gücüyle bu oluşumların ekonomik dönüşümüne olanak sağlayan özel planlanmış alanlar olarak biliniyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181