Ayder Yaylası kentsel dönüşüm ile kasaba görünümüne kavuşacak!
Karadeniz'in turizm merkezlerinden Ayder Yaylasını, kaçak yapılaşma ve imar kirliliğinden kurtaracak proje ortaya çıktı. Araç girişinin kısıtlanacağı bölgede, kat sınırı da 2 ye düşecek.

DÖNÜŞÜMÜN ARDINDAN
Yerli ve yabana turistlerin gözdesi Ayder Yaylası'nı kaçak yapılaşma ve imar kirliliğinden kurtaracak projenin fotoğrafları paylaşıldı. Altyapı ve ulaşım sorununu çözecek projede en fazla 2 katlı binalar yer alıyor. 

Bakanlar Kurulu'nca 1987'de 'turizm merkezi' ilan edilen Rize'nin dünyaca ünlü Ayder Yaylaşı'nda bu tarihten sonra başlayan gelişigüzel ve kaçak yapılaşma, doğal güzelliğiyle öne çıkan yaylada ciddi imar kirliliğine yol açtı. Çamlıhemşin Belediyesi, Ayder Yaylasındaki 290 yapıdan 158'iyle ilgili kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldı.Yapılar, Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hizmet alım yoluyla açık ihaleye çıkıldı; ancak yıkım ihalesine katilan firma olmayınca kaçak yapılar yıkılamadı.

'KİRLETTİK, REZİL ETTİK'
Bu durumun, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ayder'i kirlettik, rezil ettik" çıkışıyla gündeme gelmesiyle harekete geçildi. Ayder Yaylası için TOKİ öncülüğünde, 5 bakanlığın ortaklaşa uygulayacağı Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. Yeni projeyle otopark, otel ve pansiyon alanları, seyir terasları, günübirlik eğlence alanları, çadır ve kamp bölgeleri ile giriş- çıkış noktaları belirlendi.

TRAMBÜS KULLANILACAK
Yeni projeyle ziyaretçiler 750 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bıraküktan sonra seyir terasına ulaşacak Buradaki trambüslerle de yayla merkezine gidilebilecek. Ulaşım sorununa çözüm olarak yaylanın alt kodunda çift yönlü yeni yol yapılacak Ayder Yaylası ve civardaki Ausor, Hüser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak

YATAY BİNALAR YAPILACAK
Yaylaya araç girişi sınırlandırılacak Bölgede dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. Uygulanacak yeni modelle yaylanın, altyapı ve ulaşım sorunları çözüllerek, 'imar kirliliği' tartışmaları da sona erecek.

Güneş Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181