Tapu çeşitleri nelerdir?
Vatandaşlar tarafından merak edilen tapu çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtını sizler için araştırdık. Peki kaç çeşit tapu vardır ? İşte tapu türleri nelerdir sorusunun yanıtı...

Bir taşınmaz satın alacak olan kişilerin öncelikle incelemesi gereken tapunun nasıl kayıtlı olduğudur. Çünkü bazı tapulara kredi verilebilirken bazılarına ise kredi verilemez. İşte detaylı olarak tapu çeşitleri nelerdir sorusunun cevabı...

Öncelikle tapular üçe ayrılır. Bunlar,  kat mülkiyetli, kat irtifaklı ve hisseli tapulardır. Taşınmaz satın alacak olan kişi eğer ki kredi kullanacak ise kat mülkiyetli yada kat irtifaklı tapuya sahip olan bir gayrimenkulü tercih edebilir çünkü hisseli tapulu gayrimenkullere kredi verilmez. 

Kat irtifaklı tapu
Henüz inşaat çalışmalarına başlanmamış yada inşaat çalışmaları devam eden binalara kat irtifak tapusu verilir. Kat irtifaklı tapuya sahip konutlar için konut kredisi kullanılabilir. Kat irtifaklı tapu belgesinin üzerinde hak sahiplerinin adına kayıtlı arsa payı,  binada kapı numaraları ve mal sahiplerinin üzerine kaydedilecek alanlar yazılıdır. Binanın istenilen şartlara uygun inşa edilmiş olması durumunda kat mülkiyetli tapuya geçmek için tapu müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Eğer ki bina imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilmiş ise kat mülkiyetli tapu alınamaz.

Kat mülkiyetli tapu
İnşaatı tamamlanmış olan bir taşınmazın her bölümünün kişiler üzerine ayrı ayrı olarak kayıt edilmesine kat mülkiyeti adı verilir. Yani kısa kişi tapu üzerinde bağımsız mülkiyet hakkına sahip olur. Banka kredisi almak için en uygun tapu türü olan kat mülkiyetli tapuların üstünde çeşidi yazılıdır. Kat mülkiyeti tapusunun verilebilmesi için taşınmazın yapı kullanım belgesinin alınmış olması gerekmektedir. Ayrıca kat mülkiyetli tapunun üzerinde binanın yüz ölçümü niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası yazılıdır. Ancak henüz kat mülkiyeti alamamış taşınmazlardaki hak sahipleri imar affı çıkması durumunda başvuru yaparak kat mülkiyeti alabilirler.

Hisseli tapu çeşitleri
Hisseli tapu çeşidine gelecek olursak, üzerinde belli hissedarların olduğu fakat kimin nereye sahip olduğunun belirlenmediği tapu çeşididir. Hissedarlar tarafından  rıza-i taksim sözleşmesi düzenlenerek oturulan yerler belirlenebilir.  Hisseli tapuya sahip olan gayrimenkullerin fiyatları biraz daha düşük olur. Ancak bu tapu türünde haciz, izale-i şuyu davası açılması gibi bazı riskler vardır. Bu yüzden bankalar bu tür gayrimenkuller için kredi vermezler. 
Hisseli bir tapuya sahip olan taşınmazı alacak olan vatandaşlar öncelikle bölümün üzerinde başka hissedar olup olmadığını araştırmalıdır. Çünkü  tapuda hangi bölümün kime ait olduğu belirsiz olduğundan dolayı  gayrimenkullerin satışında bazı sorunlar yaşanabilir. Birde en önemli konulardan biri ise bina üzerinde ipotek yada  haciz olmamasına  dikkat edilmesi gerekir.

Tapu çeşitleri nelerdir sorusu ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edeiblirsiniz.

Cemile GEDİKOĞLU / Emlaksayfasi.com.tr

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner182

banner181